Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat luni ca nu vrea nimeni sa taraganeze cererea procurorilor privind ridicarea imunitatii parlamentare in cazul a doi senatori implicati in dosarul licentelor Microsoft, dar nici nu considera ca este normal "sa ne jucam cu libertatea oamenilor".

Calin Popescu Tariceanu la Antena 3Foto: Captura Antena 3

"Nu cred ca e normal sa ne jucam cu libertatea oamenilor (...) Sunt numeroase cazuri de fosti ministri sau ministri in functie impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, au trebuit sa demisioneze, si-au distrus carierele politice iar in final procuratura sa dispuna neinceperea urmaririi penale", a argumentat Tariceanu, care a sustinut ca "parlamentarii nu beneficiaza de imunitate decat pentru declaratiile politice" iar avizul parlamentului este necesar doar pentru retinere sau perchezitionare.

"In rest, toate celelalte mecanisme functioneaza ca in cazul oricarui cetaten" iar parlamentarii pot fi anchetati si inclusiv deferiti instantelor de judecata.

Tariceanu nu a pomenit nimic de faptul ca in Constitutie se prevede expres ca doar "Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor" (articolul 109 din Constitutia Romaniei).

Acesta a invocat si volumul mare al documentelor care trebuie studiate.

Este vorba de un "raport voluminos si peste o mie de pagini de copii ale documentelor" care au fost "cu celeritate trimise comisiei juridice". Cand comisia isi va termina treaba, va face un raport la primirea caruia se va declansa "mecanismul prevazut de lege", respectiv dezbaterea in plenul senatului.

"Nu sta nimeni sa taraganeze aceasta procedura", a subliniat Tariceanu.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis ministrului Justitiei, la finele lui septembrie, cererile "in vederea sesizarii presedintelui Romaniei, a Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de 9 persoane care in perioada in care se presupune ca au savarsit infractiunile au indeplinit functia de ministru".

Printre acesti fost ministri figureaza senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) si Serban Mihailescu (UNPR), acuzati de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani si, respectiv, instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani.