"Recent lansatul proiect de autonomie al RMDSZ/UDMR este un pas în direcţia bună, sperăm că va determina o dezbatere bazată pe argumente şi că va face clar pentru majoritatea României că nu există nici un motiv de teamă", a declarat Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt internaţional al Guvernului Ungariei, intr-un interviu pentru ziarul Bursa. Este prima reactie publica oficiala a guvernului de la Budapesta dupa ce Kelemen Hunor a prezentat public pe data de 18 septembrie proiectul de autonomie privind statutul Tinutului Secuiesc, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj Napoca.

Declaratiile oficialului maghiar au loc in contextul vizitei pe care Victor Orban a facut-o la sfarsitul saptamanii in Romania, unde a avut o intalnire si cu presedintele Basescu, la invitatia acestuia. Presedintele Basescu a declarat, vieri, ca nu este o intalnire oficiala, ci una cu caracter privat.

"Ştiind că vine la Cluj, l-am invitat să vină şi la Bucureşti, ocazie cu care să discutăm evoluţii legate de relaţia româno-maghiară, de modul cum unii politicieni maghiari abordează probleme care ţin de Constituţia României şi în general, chiar riscuri cu privire la buna relaţie româno-maghiară", a declarat Traian Basescu.

Amintim ca HotNews.ro a publicat pe data de 9 septembrie o varianta integrala, in romana si in maghiara, a proiectului de autonomie. Aceasta propunea o forma radicala de autonomie pe criterii etnice, cu limba maghiara recunoscuta oficial alaturi de cea romana, cu simboluri si cu institutii proprii pentru asa numitul Tinut Secuiesc, care fac practic din regiune un stat in stat.

"Situaţia comunităţii maghiare din România este un element de bază al relaţiei noastre. S-a declarat deseori că guvernul maghiar consideră că aspiraţiile de autonomie ale comunităţii maghiare din Transilvania sunt legitime şi le sprijină. Recent lansatul proiect de autonomie al RMDSZ/UDMR este un pas în direcţia bună, sperăm că va determina o dezbatere bazată pe argumente şi că va face clar pentru majoritatea României că nu există nici un motiv de teamă. Diverse exemple din întreaga lume arată că acele comunităţi care trăiesc în situaţii funcţionale de autonomie sunt puternice şi pot contribui cu succes la prosperitatea şi stabilitatea întregii ţări. Suntem convinşi că o regiune autonomă în România poate servi nu doar intereselor comunităţii maghiare, ci şi majorităţii române, contribuind astfel la o Europă mai puternică", a declarat Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt internaţional al Guvernului Ungariei, in interviul pentru ziarul Bursa.