Cea mai eficienta arma a Rusiei este energia, iar cat timp Romania si tarile din regiune sunt independente energetic, vom continua sa oferim prosperitate, stabilitate si predictibilitate, a declarat premierul roman Victor Ponta intr-un interviu pentru postul de televiziune american CNN, potrivit Agerpres.

Victor PontaFoto: Agerpres

''Anul trecut, in 2013, am reusit sa avem cea mai rapida crestere economica (din UE, n.r.), de 3,5% din PIB, iar in acest an ea va fi putin mai redusa, de 2-3% din PIB. Avem o rata a somajului sub 7% si un deficit foarte mic. Este foarte important sa continuam reformele structurale si poate cea mai reusita in Romania si un bun exemplu pentru restul regiunii este reforma din sectorul energiei. Pentru ca ati mentionat Ucraina si regiunea Marii Negre, independenta energetica este cea mai importanta lupta de castigat. Cred ca cea mai eficienta arma a Rusiei este energia, iar cat timp Romania si tarile din regiune sunt independente energetic, vom continua sa crestem si sa oferim prosperitate, stabilitate si predictibilitate pentru regiune'', a spus seful guvernului de la Bucuresti, raspunzand unei intrebari legate de prioritatile sale in domeniul economic in cazul in care va fi ales presedinte al Romaniei.

El a subliniat ca Romania va trebui sa le arate vecinilor ei ca un drum democratic, proeuropean si proatlantic este cel al succesului. Referitor la criza din estul Ucrainei si implicatiile sale, Victor Ponta a apreciat ca sanctiunile economice si o pozitie politica clara sunt foarte importante ''pentru a-i transmite lui Vladimir Putin ca actiunile ilegale nu pot ramane nepedepsite''. Totusi, a adaugat seful guvernului roman, Europa si SUA au si obligatia de a le arata cetatenilor din Ucraina, Republica Moldova si Georgia ca prin angajamentul lor proeuropean ''viata lor se va imbunatati, ca vor avea oportunitati mai mari si ca vor fi cetateni egali ai Europei''.