Premierul Victor Ponta a afirmat vineri, intrebat daca vizeaza Romania afirmatia subsecretarului de stat al SUA pentru Afaceri Eurosiatice, Victoria Nuland, privind protejarea anumitor parlamentari corupti din unele state ale Europei Centrale, ca nu ar trebui sa ne mai prezentam singuri mai rau decat o fac partenerii nostri, el punctand ca la intalnirea de saptamana trecuta cu oficialul american a primit aprecieri pentru modul in care institutiile romanesti isi fac datoria, informeaza Ponta.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Cred ca obligatia noastra este de a nu ne mai prezenta noi singuri mai rau decat ne prezinta partenerii nostri. Eu m-am intalnit cu doamna Nuland saptamana trecuta la New York si am primit din partea doamnei Nuland, asa cum am primit toti la Bucuresti din partea vicepresedintelui Joe Biden, aprecierea pentru rolul Romaniei si pentru modul in care isi fac datoria institutiile romanesti. Intotdeauna cele mai rele lucruri despre Romania le auzim de la cativa romani, niciodata de la straini, intotdeauna de la romani, parca ei sunt dusmanii cei mai mari ai Romaniei, in frunte cu domnul Basescu si cu cativa oameni apropiati domniei sale. Pe mine o sa ma auziti intotdeauna vorbind de bine despre Romania si sa stiti ca si in relatia cu administratia Statelor Unite si cu cei de la Bruxelles acest gen de abordare serioasa si mai mandra e eficienta", a spus Victor Ponta.

In context, premierul a mentionat ca in urma unei astfel de abordari serioase in plan extern a fost obtinut portofoliul de comisar european pe Politici Regionale pentru Corina Cretu. "La fel, in acest mod am reusit sa obtinem pentru Romania un portofoliu atat de important, cum este cel al Politicilor Regionale, doamna Corina Cretu tocmai de trei zile a primit acceptul unanim al comisiilor de specialitate pentru ca azi sa citesc in presa din Romania ca e refuzata. Numai in presa din Romania e refuzata doamna Cretu, adica avem si noi un comisar foarte bun, care a fost aplaudat in unanimitate si ne apucam sa il manjim cu noroi in Romania. E o boala de care sper sa ne vindecam in viitor, dar e boala de 10 ani asta, de a ne da singuri cu noroi pe toate lucrurile bune le fac romanii si le face Romania. Eu sigur nu particip, ci dimpotriva, sunt cel care vreau sa conduc acest proces de a ne trata noi intre noi cu respect, de a vorbi de bine despre Romania si de a ne sprijini atunci cand facem lucruri bune", a mai spus Victor Ponta.

Context

Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a lansat joi un atac extrem de dur la adresa unor lideri politici din Europa centrala fara a-i numi, oficialul american acuzandu-i ca, in timp ce noaptea dorm linistiti sub patura NATO, ziua oprima presa si societatea civila, protejeaza parlamentarii corupti de anchetele si nu tin cont de Parlament cand interesul cere sau vorbesc de democratie neliberala.