"Sunt presedinte la sfarsit de mandat, care a vazut multe in cei 10 ani si a inteles multe din modul cum functioneaza statul si a inteles si de ce nu functioneaza statul si a inteles si de ce Romania nu avanseaza suficient de rapid, inchei spunandu-va: elitele trebuie sa se angreneze in politica. Este singura sansa pe care Romania o are. Calitatea structurii politice a Romaniei este atat de scazuta, incat ea nu poate garanta evolutia pozitiva in ritmul in care am putea sa o facem fara implicarea elitelor", a declarat presedintele Traian Basescu la la intalnirea anuala a Clubului Politic, potrivit presidency.ro

Discursul presedintelui:

Ce m-a fascinat, din punct de vedere al invitatiei, a fost faptul ca este un club care vrea sa stimuleze elitele sa intre in politica si acesta a fost canalul de sensibilitate pe care am decis sa va invit aici. Pentru ca sunt unul dintre politicienii care spune - si s-a vazut ca spun degeaba - ca avem nevoie de o clasa politica noua, avem nevoie de o elita politica formata din oameni care stiu cine sunt, formata din profesionisti, formata din oameni care, daca pleaca din politica, au refugiul in propria lor meserie, in propria lor preocupare, in calificarea pe care o au. Sunt prea multi oameni in politica romaneasca necalificati, si nu pentru ca n-ar avea diplome, dar pentru ca in meseria lor sunt niste zerouri si, atunci, nu te poti astepta de la ei ca, odata ajunsi la locul de decizie politica, sa faca altceva decat, intr-o zi de marti a saptamanii, sa se adune o suta de legi si ei sa voteze fara sa stie ce au votat. Am convingerea ca deficitul de pregatire profesionala si de constiinta a propriei alori profesionale face ca mult prea multi politicieni din cei 588 de parlamentari sa fie un balast politic, si nu o valoare politica.

De aceea, mesajul clubului: Angrenati-va in politica oriunde vreti, dar intrati in politica! mi se pare un mesaj extrem de important. Neutralitatea politica a clubului, neasumarea unei ideologii, dar indemnul de a stimula oameni valorosi sa intre in politica mi se pare aproape un act de caritate facut pentru Romania. Seceta in politica, seceta de valori este uriasa si asta nu pentru ca Romania nu are valori, dar pentru ca valorile s-au indepartat de politica si datorita deprecierii credibilitatii clasei politice in faa populatiei. Nu este, insa, alta solutie decat ca elitele sa spuna, de regula: aici este clasa politica, dar eu imi asum, ca om valoros, sa intru in aceasta clasa si, asa cum ne-au trebuit 25 de ani sa o decredibilizam complet, in cinci, sase ani sa refacem credibilitatea clasei politice prin cei care acced in interiorul clasei politice. Nu reusim sa facem o reforma a partidelor, pentru ca nu vor chiar conducatorii partidelor sa aiba parte de aceasta reforma, care, atunci cand este facuta, este dureroasa. Va pot spune ca om care a facut un experiment de reforma interna intr-un partid, intr-un moment dificil pentru partid, si va asigur ca nu a fost usor.

Eram presedintele PD cand am hotarat, spre exemplu, printr-o decizie a Biroului Permanent, ca niciun consilier, primar sau viceprimar sa nu mai poata ramane in Partidul Democrat daca are afaceri cu primaria in care lucreaza. Acest lucru se intampla in 2002, cand PD avea, la acea vreme, sapte procente in sondaje. A fost o reforma interna care a insemnat multe pierderi, dar partidul si-a luat o resursa din care a putut sa ajunga pana la 35 de procente. Acum procesul trebuie reluat, pentru ca, in timp, daca nu se mentin niste standarde continue, calitatea structurii politice se depreciaza.

V-am dat exemplu cu PD, in conditiile in care eu nu am nicio legatura si nu eu este o promovare pentru PD, dar am vrut sa va spun ca apelul pe care l-a facut domnul presedinte aici este un apel absolut rational si, mai ales, daca se si finalizeaza cu convingerea dumneavoastra ca, facand parte din elita intelectuala, puteti participa si la viata politica ar fi extraordinar. Va asigur ca nu cei care fac politica la nivel inalt, sa spunem parlamentari, ministri, presedinti, sunt cei care vor suferi daca nu se produce o imbunatatire a calitatii clasei politice, ci chiar dumneavoastra veti suferi sau si dumneavoastra, alaturi de cele 20 de milioane de romani, si dumneavoastra, elitele, veti suferi. Sigur, am vazut ca este la moda sa nu te implici in politica si sa spui: "uite ce rau fac" sau sa spui: "nu ma intereseaza".

Este la moda, dar este o atitudine paguboasa pentru tara, iar daca pretinzi, ca om, a face parte dintr-o elita, atunci trebuie sa functioneze si raspunsul la intrebarea: ce pot sa fac pentru tara? Si cel mai bun lucru pe care elitele il pot face pentru tara este sa se angreneze in viata politica, ducand dupa ei acolo, in viata politica, bagajul de bun simt pe care il au, bagajul de eleganta pe care il au, bagajul de cunostinte pe care il au si, daca vreti, mandria de a fi elite si capacitatea de a putea sa spui oricand: "am plecat din politica pentru ca eu nu din asta traiesc".

Fara a avea pretentia de a face parte dintr-o elita a tarii, va pot spune ca tot timpul am fost extrem de relaxat cu privire la lungimea vietii mele in politica, pentru ca stiam ca oricand am in sertar brevetul de capitan de cursa lunga pe care il scot si imi asigur viata. Uitati-va in Parlament, mai ales la generatia tanara, au diplome si nu au profesat, nu inteleg macar altceva din politica decat exercitiul puterii si, uneori, exercitiul nedemocratic al puterii; exercitiul puterii de multe ori dus pana la irational, adica nu imi pasa de ce se intampla sau de ce spun unii sau altii.

Nu as vrea sa va tin tare mult. O sa imi faca multa placere sa mai schimbam puncte de vedere in aceasta seara, de aceea voi pune capat discursului meu cu bucuria ca am fost inspirat sa spun sa facem aceasta intrunire a clubului la Cotroceni, pentru ca la intrunire sa poata participa cat mai multi oameni si, daca vreti, ca un presedinte la sfarsit de mandat, care a vazut multe in cei 10 ani si a inteles multe din modul cum functioneaza statul si a inteles si de ce nu functioneaza statul si a inteles si de ce Romania nu avanseaza suficient de rapid, inchei spunandu-va: elitele trebuie sa se angreneze in politica. Este singura sansa pe care Romania o are. Calitatea structurii politice a Romaniei este atat de scazuta, incat ea nu poate garanta evolutia pozitiva in ritmul in care am putea sa o facem fara implicarea elitelor. Va multumesc mult si va doresc o seara cat mai placuta la Cotroceni. Va multumesc."