Romania trebuie sa le demonstreze vecinilor sai - Ucraina, Republica Moldova, Georgia - ca drumul spre succes al unei tari este unul democratic, proeuropean si proatlantic, a declarat luni premierul Victor Ponta intr-un interviu pentru postul de televiziunea CNN, precizand ca in cateva zile va efectua o vizita la Kiev, transmite Agerpres.

"Romania ar trebui sa le demonstreze vecinilor sai - Ucraina, Republica Moldova, Georgia - ca drumul spre succes al unei tari este unul democratic, proeuropean, proatlantic. Si, ca prim-ministru, am reusit nu doar sa mentin tara in aceasta directie, ci si sa imbunatatesc situatia economica si prosperitatea. Acesta este un bun exemplu pentru vecinii nostri", a spus premierul roman, intors recent dintr-o vizita in SUA.

El a mai afirmat ca, probabil, cea mai importanta si de succes reforma in Romania este cea din energie, care poate fi un bun exemplu pentru restul regiunii, adaugand ca "independenta energetica este cea mai importanta lupta ce trebuie castigata".

"Anul trecut, in 2013, am reusit sa avem cel mai rapid ritm de crestere economica - 3,5%. Anul acesta va fi ceva mai mic, intre 2% si 3%. Avem o rata a somajului sub 7% si un deficit foarte mic. Este foarte important sa continuam reformele structurale. Poate cea mai importanta si cea mai de succes in Romania - si un bun exemplu pentru restul regiunii - este cea din energie, deoarece, vorbind despre Ucraina si despre regiunea Marii Negre, independenta energetica este cea mai importanta lupta ce trebuie castigata", a declarat Ponta, raspunzand unei intrebari despre asteptarile privind economia Romaniei in cazul in care va ajunge presedinte.

"Cred ca arma cea mai eficienta a Rusiei este energia. Si, atat timp cat Romania si tarile din regiune sunt independente energetic, vor continua sa creasca si sa ofere prosperitate, stabilitate si predictibilitate pentru aceasta regiune", a adaugat el.

Prim-ministrul roman a afirmat totodata ca sanctiunile economice si pozitiile politice foarte clare sunt importante pentru a arata Rusiei si presedintelui Vladimir Putin ca "actiunile ilegale nu pot ramane nepedepsite".

"Cred ca sanctiunile economice si pozitiile politice foarte clare sunt importante doar pentru a arata Federatiei Ruse si presedintelui Putin ca actiunile ilegale nu pot ramane nepedepsite. Pe de alta parte - iar acesta este mesajul meu din partea unei tari iesite din perioada comunista, care nu are decat 25 de ani de democratie (...) - obligatia Europei si a SUA este de a le dovedi cetatenilor ucraineni, cetatenilor moldoveni, cetatenilor georgieni ca viata lor se va imbunatati, ca vor avea oportunitati mai bune, ca vor fi cetateni egali ai Europei", a spus el.

"In cateva zile voi efectua o vizita la Kiev. Am fost de multe ori in acest an la Chisinau. Acesta este mesajul - daca aceste tari si aceste popoare vor avea incredere in europeni si vor urma calea prodemocratica si proeuropeana, vor avea de asemenea institutii puternice, prosperitate si o lupta impotriva coruptiei, precum si o imbunatatire clara a standardelor lor de viata", a subliniat Ponta.

El a spus totodata ca trebuie o mai mare solidaritate cu tari precum Ucraina, Republica Moldova si Georgia, pentru ca, fiind mai aproape de Rusia, este mai dificil pentru ele.

"Trebuie sa fim mai solidari cu aceste popoare. Cu cat sunt mai aproape de Rusia, cu atat este mai dificil. De aceea, independenta energetica, institutii puternice si o pozitie politica clara din partea tuturor membrilor comunitatii internationale sunt foarte importante. Sunt sigur ca vom avea succes si cu aceste trei tari, asa cum au avut succes fostele state comuniste ca Romania, care sunt acum membre ale comunitatii democratice", a incheiat el.