Deputatul independent Remus Cernea anunta ca ii va adresa ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa, o interpelare in Parlament, pentru a clarifica declaratiile facute in China cu privire la "cooperarea militara aprofundata dintre cele doua tari", in conditiile existentei unui embargo militar al UE fata de China. Intr-un comunicat remis redactiei, Cernea precizeaza ca ii va cere ministrului Apararii sa explice de asemenea si ce intelege prin "cooperare militara bilaterala aprofundata" intre Romania, ca membru al UE si NATO, si Republica Populara Chineza.

Reamintim ca duminica, in cadrul unei vizite de lucru efectuate in China, ministrul Apararii, Mircea Dusa, s-a intalnit cu vicepresedintele Comisiei Militare Centrale chineze, generalul Xu Qiliang. Potrivit agentiei oficiale chineze Xinhua, Dusa a afirmat ca Romania este dispusa sa aprofundeze cooperarea militara bilaterala cu China in cadrul vizitei curente, realizate cu ocazia aniversarii a 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari.

Comunicatul integral difuzat de Remus Cernea:

"Dialogul si cooperarea pe multiple planuri dintre Romania si alte tari, inclusiv Republica Populara Chineza, sunt de dorit, in conditiile neabdicarii de la valorile si standardele UE, iar eforturile facute in plan politic pentru incurajarea si extinderea acestora sunt de salutat. In acelasi timp, din perspectiva apartenentei Romaniei la Uniunea Europeana si NATO, exista o serie de angajamente si decizii politice si militare de care guvernul tarii noastre ar trebui sa tina cont in raport cu relatiile bilaterale cultivate cu China.

Spre exemplu, ca urmare a reprimarii sangeroase de catre armata chineza, in 1989, a protestelor din Piata Tien An Men, Uniunea Europeana a instituit, acum 25 de ani, un embargo, inca in vigoare, care prevede, printre alte limitari ale cooperarii UE cu China si: "interruption by the member states of the community of military cooperation and an embargo on trade in arms with China" ("intreruperea de catre statele membre ale comunitatii europene a cooperarii militare si instituirea unui embargo asupra comertului cu arme in relatia cu Republica Populara Chineza").

Avand in vedere acest lucru, in opinia publica romaneasca si chiar in randul partenerilor nostri euro-atlantici, pot aparea semne de intrebare cu privire la pozitia tarii noastre intrucat, conform agentiei oficiale de presa chineze Xinhua care a relatat despre vizita Ministrului roman al Apararii la Beijing, "Dusa a adaugat, ca Romania este dispusa sa aprofundeze cooperarea militara bilaterala cu China in cadrul vizitei curente, realizate cu ocazia aniversarii a 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari".

Ii voi adresa Ministrului Apararii Nationale, domnul Mircea Dusa, o interpelare in parlament pentru a explica exact ce anume a discutat cu privire la o "aprofundare a cooperarii militare bilaterale" dintre Romania si China in contextul existentei unor limitari ale Uniunii Europene cu privire la acest lucru. De asemenea, il voi ruga pe domnul ministru sa explice ce anume intelege domnia sa prin "cooperare militara bilaterala aprofundata" intre Romania, ca membru al UE si NATO, si Republica Populara Chineza.

Statele membre UE s-au abtinut, in ultimii 25 de ani, sa vanda ori sa cumpere armament din China. Singurele contracte realizate au privit echipamente non-letale care pot avea si o intrebuintare militara precum radarele. Dar nu a existat nici vreun transfer de tehnologie militara europeana, si nici vreun contract de vanzare-cumparare de armament letal.

Forme legitime, in acest context, de cooperare intre armatele statelor europene si cea chineza au privit mentinerea pacii, combaterea pirateriei pe mare si exercitii militare simbolice in Mediterana consacrate unor misiuni de salvare.

Pana la o eventuala reevaluare de catre Uniunea Europeana a embargoului militar fata de China, tema fata de care este adevarat ca au fost initiate discutii in interiorul UE dar care nu au dus deocamdata la schimbari notabile, orice declaratie ori gest politic din partea guvernului roman ar trebui totusi clar explicate, cu toate nuantele necesare."