Premierul Moldovei, liberal-democratul Iurie Leanca, criticat la Chisinau dupa ce a participat la lansarea candidaturii social-democratului Victor Ponta, a precizat ca il sustine pe Ponta in calitate de prim-ministru, dar partidul din care face parte, PLDM, va sustine un candidat al dreptei din Romania.

Potrivit Unimedia.info, Leanca a spus ca, in calitatea sa de prim-ministru, il va sustine in continuare pe Victor Ponta, dar in calitatea sa de membru PLDM, va sustine un candidat de dreapta: "Partidul va sustine doctrinar pe un candidat de centru-dreapta, ca membru al partidului voi face si eu, eventual, acest lucru, dar ca prim-ministru il voi sustine in continuare pe dl Ponta", a declarat Leanca.

Iurie Leanca a a afirmat ca a actionat pe cont propriu, in calitate de prim-ministru, si nu de membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova si a justificat acest lucru prin programele angajate de Romania in Republica Moldova in mandatul lui Ponta.

"Am mers intr-adevar in calitate de prim-ministru pentru a sustine un alt prim-ministru. Ma bucur pentru aceasta invitatie. De obicei, noi invitam pe prietenii nostri sa ne ajute in timpul campaniilor. Atunci cand cineva face comentarii, vreau sa se refere doar la un singur lucru: gazoduct, 20 milioane euro pentru gradinite - si am vazut oamenii, bunicile fericite in satele unde nu au fost niciodata gradinite, vorbim de Muzeul National, vorbim de viitorul teatru de la Cahul, mai vin ceva bani", a subliniat premierul in cadrul emisiunii "Moldova in direct" de la postul national de televiziune.

"M-am interesat cate vieti omenesti au fost salvate ca urmare a faptului ca dl Ponta, Guvernul pe care il conduce, ne-a ajutat sa extindem proiectul SMURD pe malul stang al Prutului. Doar de cand a venit aceste 5 autospeciale pe care ni le-a donat pe 27 august, 75 de vieti omenesti din Republica Moldova au fost salvate. Doar pentru acest gest as fi mers la Bucuresti pentru a-i multumi pe dl Ponta si a-i spune ca il sustin in ceea ce face", a adaugat Iurie Leanca, citat de Unimedia.info.

PLDM face parte din Partidul Popular European (PPE), in timp ce PSD Romania - este membru al Internationalei Socialiste, grupare unde este membru si Partidul Democrat din Moldova.

Victor Ponta a fost ironizat in repetate randuri de presa din Romania, dupa ce a declarat ca actioneaza diferit in calitate de prim ministru si de deputat.

Cel mai celebru exemplu este acela in care Ponta a afirmat ca sustine, ca prim ministru, proiectul de exploatare de la Rosia Montana, dar ca deputat va vota impotriva acestuia, in conditiile in care i-a promis acest lucru sotiei sale, Daciana, cunoscuta pentru optiunile sale ecologiste.