Agentia Nationala de Integritate (ANI) a lansat pe pagina de internet www.integritate.eu o sectiune destinata declaratiilor de avere si de interese depuse de catre candidatii la alegerile prezidentiale din luna noiembrie. Dintre candidati, doar Victor Ponta, Klaus Iohannis si Monica Macovei si-au publicat noile declaratii de avere si de interese.

Legea prevede ca persoanele care candideaza pentru functiile de presedinte sunt obligate sa isi declare averea si interesele, cele doua documente fiind depuse la Biroul Electoral Central, odata cu declaratia de acceptare a candidaturii, in doua exemplare, si transmise ANI in termen de cel mult 48 de ore de la depunere.

Pana in acest moment, si-au depus declaratiile de avere si de interese in vederea candidaturii la prezidentiale presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL Klaus Iohannis, candidatul ACL, si candidatul independent Monica Macovei. Elena Udrea si Calin Popescu Tariceanu nu depusesera, pana la ora transmiterii acestei stiri, declaratiile de avere si interese in calitate de candidati la prezidentiale.

Declaratie de avere Victor Ponta

Din declaratia de avere depusa de premierul Victor Viorel Ponta rezulta ca aceasta detine o casa in satul Baia de Fier, comuna Baia de Fier, jud. Gorj, si 3 apartamente in Bucuresti. El mai detine un teren intravilan cu suprafata de 1371 mp in satul Baia de Fier.

Premierul mai precizeaza in declaratia de avere ca detine doua autoturisme, marca Citroen si Fiat. Totodata, are un credit prin BCR Leasing, contractat in 2012 si scadent in 2017, in valoare de 30.370,15 euro,

In ceea ce priveste veniturile, Victor Ponta incaseaza un venit anual de 74.208 ron in calitate de prim-ministru, iar sotia sa Daciana Sarbu castiga anual 74.408,64 euro din functia de europarlamentar.

Declaratie de avere Klaus Iohannis

Liderul PNL Klaus Werner Iohannis nu detine terenuri, autovehicule si nu are contractate credite, insa este proprietarul a 6 imobile - 3 case si 3 apartamente - toate in Sibiu.

In ceea ce priveste veniturile, Klaus Iohannis a incasat in 2013 43.802 ron in calitate de primar al Sibiului, iar sotia sa Carmen Iohannis a castigat 26.247 in calitate de profesor la Colegiul Gh. Lazar din acelasi oras. Totodata, edilul a mai incasat 114.066 ron din inchirierea unui imobil.

Declaratie de avere Monica Macovei

Candidatul independent Monica Luisa Macovei detine 6 terenuri, dintre care 4 intravilane (344mp, 1300 mp, 470mp in comuna Limanu din jud. Constanta si 629,99 mp in satul Ostatu, comuna Corbeanca, jud. Ilfov), unul agricol (2 ha si 4.300mp in comuna Fratesti, jud. Giurgiu) si unul de 8000 mp in comuna Limanul, inscus la alte categorii de terenuri extravilane, daca se afla in circuitul civil.

Monica Macovei are in proprietate 5 imobile, dintre care 3 apartamente in Bucuresti, o casa de locuit in satul Ostatu din comuna Corbeanca si o casa de vacanta in comuna Limanu.

Detine un autoturism Sukuzy Wagon.

Are un credit ipotecar de 40.000 euro, contracta in 2007 la UniCredit Tiriac Bank si scadent in 2018.

Fostul ministru al Justitiei a incasat in 2013 un venit net de 74.408,64 euro, salariul primit in calitate de europarlamentar, si a mai obtinut 30.586 lei din inchirierea unor bunuri din satul Ostatu.

Europarlamentarul precizeaza ca a mai incasat anul trecut 67.494,30 euro de la Parlamentul European ca diurna pentru cazare, mancare si alte cheltuieli in Bruxelles, Strasbourg si misiunilor in alte tari, insa trebuie precizat ca "aceasta suma nu constituie un venit personal in sensul legii", dupa cum arata Monica Macovei, adaugand ca a optat sa prezinte totusi si aceasta suma.

De asemnea, anul trecut ea a mai obtinut 226.056,08 din cota parte despagubiri printr-o decizie CEDO, titular fiind tatal ei, decedat in 2008. Monica Macovei precizeaza ca intreaga suma a mers catre mama sa, fiind vorba despre despagubiri pentru un imobil aflat in proprietatea parintilor.