Presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, critica proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc, spunand ca acesta se bazeaza pe judetele Harghita, Covasna si Mures, nu pe Tinutul Secuiesc in sine, "care are o delimitare clara". Toro T. Tibor a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca acceptarea celor trei judete "ar fi o capitulare definitiva", potivit Mediafax.

"Grupul nostru de experti analizeaza proiectul UDMR. Daca citesc titlul, e imbucurator ca UDMR a lucrat pentru autonomia Tinutului Secuiesc, mi s-a parut ciudat, insa, de ce au precizat ca este Tinutul Secuiesc din Romania. Proiectul se bazeaza pe cele trei judete - Harghita, Covasna si Mures, care nu compun Tinutul Secuiesc, sunt judete facute artificial in 1968. Nu credem ca aceste judete sunt functionale, noi credem ca proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc trebuie sa se bazeze pe Tinutul Secuiesc, nu pe cele trei judete. Avem aici o critica, acceptarea celor trei judete ar fi o capitulare definitiva. Tinutul Secuiesc are o delimitare foarte clara, iar proiectul UDMR nu reflecta acest lucru", a spus Toro Tibor.

Potrivit acestuia, o alta problema principiala privind proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc este legata adoptarea acestuia in urma unei modificari a Constitutiei.

"Noi credem ca autonomia Tinutului Secuiesc nu depinde de modificarea Constitutiei, nu trebuie legat acest proiect de modificarea Constitutiei, in conditiile in care nu vad cand se va modifica, intr-un timp apropiat, acest document. Cred ca, legand soarta proiectului de o noua Constitutie, se proiecteaza in viitorul indepartat acest proiect si se demobilizeaza miscarea politica pentru autonomie", a mentionat liderul PPMT.

Intrebat daca PPMT va sustine proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc in cazul in care acesta va suferi modificari, Toro a spus ca daca este un proiect viabil si contine elementele care descriu autonomia teritoriala, atunci proiectul va fi sustinut.

"Deocamdata, sunt lucruri principale despre care nici dezbatere nu putem purta. Nu e vorba de cine face un proiect, ci de faptul ca daca toate lucrurile stau intr-o linie, atunci il vom sprijini. Suntem convinsi ca orice proiect va avea succes daca societatea maghiara, cu partidele sale, organizatiile civile si bisericile traditionale, vor face un front comun. Deocamdata, nu sunt elemente pentru asa ceva", a adaugat Toro T. Tibor.

Intrebat, in continuare, daca PPMT va participa la dezbaterile publice organizate de UDMR pe marginea proiectului de autonomie a Tinutului Secuiesc, Toro a afirmat ca astfel de dezbateri sunt "binevenite". "Daca noi facem o analiza a proiectului UDMR, asta inseamna participare la dezbaterea publica, care are multe forme", a conchis liderul PPMT.

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de catre presedintele Uniunii, Kelemen Hunor. Potrivit proiectului UDMR, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

In proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, ca limba maghiara, alaturi de cea romana, va fi considerata "limba oficiala in regiune", iar redactarea bilingva este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodata, proiectul UDMR prevede introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie".

Proiectul are 97 de articole si este postat pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.