Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, este audiata, joi dimineata, in calitate de martor de procurorii DNA in dosarul privind pensionarea pe caz de boala a sotului ei, Iulian Campeanu, anunta B1 Tv.

Mariana CampeanuFoto: AGERPRES

Mariana Campeanu i-ar fi acordat sotului sau, in 2005, cand conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie si indemnizatie de insotitor, in urma incadrarii in gradul I de invaliditate, drepturile fiind acordate in baza unor "acte neclare si diagnostice discutabile", potrivit unei investigatii realizate de Centrul de Investigatii Media la inceputul acestui an, cand Mariana Campeanu ocupa functia de ministru al Muncii.

"Din punct de vedere medical, legea in vigoare, la momentul la care Iulian Campeanu a fost declarat invalid de gradul I, prevedea ca persoanele care sunt in aceasta situatie sunt caracterizate prin ᅡpierderea totala a capacitatii de munca, de autoservire, de auto-conductie si de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoaneᅡ. Iulian Campeanu pare insa astazi, dupa noua ani de cand a fost declarat invalid in cea mai grava stare, un om sanatos: merge la nunti, foloseste un telefon mobil, se plimba pe strada cu mainile in buzunar si iti ia nepotul de la gradinita. In plus, este asociat in doua firme, dintre care una aflata in dizolvare. Numai din indemnizatia pentru insotitor - pe care o primeste odata cu pensia - din 2005 si pana in prezent, Iulian Campeanu a incasat, dupa calculele Centrului de Investigatii Media, suma de 54.184 de lei", se arata in materialul citat.

Conform aceleiasi surse, Iulian Campeanu a facut cererea de acordare a pensiei de invaliditate inainte de a primi decizia medicala propriu-zisa din partea medicului specialist in expertiza medicala Barbu Cerbulescu, anticipand o decizie medicala favorabila de incadrare ca invalid.

Potrivit aceleiasi surse, o parte dintre bolile de care sufera Iulian Campeanu sunt niste patologii relativ comune: steatoza hepatica, ateroscleroza, aritmie (cardiaca) sau ulcer duodenal cronic. "Restul afectiunilor sunt, potrivit specialistilor, insuficient detaliate. De exemplu, medicul care a intocmit documentul scrie ca Iulian Campeanu sufera de ᅡlacunarism cerebralᅡ sau ᅡsindrom psiho-organicᅡ, insa nu detaliaza ce afectiuni prezinta pacientul", adaugau autorii materialului.

Patru ani dupa incadrarea in gradul I de invaliditate, cu ocazia implinirii varstei legale de pensionare, aceeasi Casa Judeteana de Pensii Ilfov, care de aceasta data era subordonata Marianei Campeanu - sef al Casei Nationale de Pensii -, i-a dat lui Iulian Campeanu pensie pentru limita de varsta, pastrandu-i, conform legii, incadrarea in gradul I si ajutorul pentru insotitor, se mai mentiona in articol.

In material se preciza si ca, potrivit unui fluturas de pensie al lui Iulian Campeanu obtinut de Centrul de Investigatii Media, in noiembrie 2013, acesta a primit o pensie de 930 de lei, careia i s-a adaugat indemnizatia de 610 lei. Din total, s-au scazut zece lei reprezentand CASS, astfel ca sotul ministrului Muncii a primit in acea luna de la stat suma de 1.530 de lei, notau autorii materialului.

Pe de alta parte, autorii articolului sustineau, citand "surse din Politie", ca masina folosita de sotul ministrului Muncii pentru a-si lua nepotul de la gradinita ar apartine Registrului Auto Roman, institutie in care lucreaza unul dintre copii, Flavius Cristian Campeanu, director tehnic al RAR, trimis in judecata de DNA.

Mariana Campeanu spunea atunci ca materialul de presa despre pensionarea sotului sau a avut "drept unic scop denigrarea" ei si a familiei, printr-un demers "nedeontologic si nesustinut de dovezi concrete", demnitarul adaugand ca analizeaza posibilitatea de a da in judecata autorii.

Campeanu sustinea ca pensionarea sotului ei la Casa Judeteana de Pensii Ilfov nu a fost "un favor" si nici "un caz singular", ea precizand ca in perioada 2003-2007 toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucuresti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor.

Ulterior, Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat in acest caz, pentru posibil conflict de interese in cazul Marianei Campeanu.

Pe 26 februarie, Mariana Campeanu a demisionat din functia de ministru al Muncii, alaturi de ceilalti ministri liberali din Guvern.