Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri ca, "usor-usor", justitia ramane singura putere din Romania, subliniind ca isi doreste, ca cetatean, ca acest domeniu sa fie mai eficient si responsabil atunci cand greseste, transmite Agerpres.

"Cred ca usor-usor - si cred ca este singurul lucru pe care il spun - justitia ramane singura putere din Romania, celelalte se subordoneaza. Orice decizie a Parlamentului si a Guvernului este imediat cenzurabila de catre justitie, poate ca este o evolutie buna", a declarat premierul la lansarea cartii 'Statul sunt EU! Un raport asupra politizarii justitiei romanesti", semnata de prof. univ. dr. Alexandru Radu si lector univ. dr. Daniel Buti.

Potrivit lui, justitia este un serviciu public ca si Sanatatea, Educatia si Armata.

"Deocamdata este singura putere care nu raspunde atunci cand greseste. Noi toti ceilalti raspundem in fata justitiei atunci cand gresim. Justitia, daca cumva greseste, vorbesc ipotetic, nu raspunde si ma gandesc numai la faptul ca prin hotarari judecatoresti s-a retrocedat o suprafata egala cu a Romaniei, Bulgariei si cred ca o jumatate din Ucraina in ultimii ani. Statul roman are de platit in urmatorii 20 de ani mai mult decat putem produce noi toti vreodata. Si printr-o decizie a justitiei singura opera a lui Constantin Brancusi din Romania a fost retrocedata, desi la dosar erau toate documentele care aratau ca a fost cumparata de statul roman", a mai afirmat Ponta.

Premierul a subliniat ca politicul se supune justitiei, si nu invers, adaugand ca are foarte multe opinii si proiecte cu privire la justitie, dar ca nu are voie sa vorbeasca despre ele.

Seful Executivului s-a referit si la acordul de coabitare institutionala cu presedintele, precizand ca la o discutie pe aceasta tema ar trebui sa participe toti cei patru actori implicati, insa a aratat ca dintre acestia "unul spune ca a fost o pacaleala, celalalt ca nici nu a fost acolo, al treilea este in justitie si nu are cum sa spuna", iar el este singurul "supravietuitor".

"Acel acord, din punctul meu de vedere, a fost un acord cu acele institutii si acei parteneri ai Romaniei cu care am considerat ca trebuie sa colaboram in continuare si care il sustinusera pe Traian Basescu in criza din 2012", a aratat Ponta.

El a sustinut ca nu a semnat acordul de colaborare cu Traian Basescu, ci cu anumiti actori institutionali, care si-au respectat in mare parte prevederile documentului, si ca seful statului era "doar un mandatar".

De asemenea, a precizat ca textul acordului de colaborare institutionala a fost scris de consilierul prezidential Iulian Chifu si corectat de Liviu Dragnea si Radu Stroe.

La lansarea volumului, care a avut loc la Biblioteca Nationala a Romaniei, au mai participat deputatul PNL Petre Roman, consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, politologii Daniel Barbu si Andrei Taranu.

Ponta, despre "martea neagra" din 2013: O foarte buna operatiune de propaganda

Liderul PSD, premierul Victor Ponta considera ca evenimentele din 10 decembrie anul trecut, zi denumita "martea neagra", cand in Parlament au fost adoptate o serie de proiecte de legi controversate privind sistemul de justitie, au reprezentat "o foarte buna operatiune de propaganda", transmite Mediafax.

El a raspuns astfel dupa ce a fost intrebat ce pozitie are in prezent fata de "martea neagra", cand proiecte de legi au fost votate in Parlament intr-o procedura netransparenta si au generat suspiciunea ca sunt promovate pentru a salva membri ai Uniunii Social-Liberale cu probleme in justitie.

"O foarte buna operatiune de propaganda. Cand e operatiune de propaganda, dai inapoi", a spus Ponta.

Ziua de marti, 10 decembrie 2013 a fost numita de catre reprezentantii societatii civile si de presa ca "Martea Neagra", din cauza adoptarii unor legi precum cea a amnistierii unor infractiuni si gratierii unor pedepse, parlamentarii fiind acuzati ca si-au erijat o "superimunitate".

Modificarile legislative au generat proteste si reactii pe plan intern si extern, presedintele Traian Basescu afirmand atunci ca ceea ce s-a intamplat in "martea neagra" ar fi un motiv serios de dizolvare a Parlamentului, iar, daca ar intra in vigoare acele legi, Romania ar iesi din criteriile de la Copenhaga.