Premierul Victor Ponta a respins, duminica, in mod categoric ideea privind admiterea la facultate fara Bacalaureat, scrie Agerpres. Prezent la inaugurarea unei gradinite in comuna Dumbraveni din judetul Suceava, el a declarat ca subiectul privind accesul la studii universitare fara diploma de bacalaureat i se pare "o chestiune neserioasa".

"Categoric, nu se poate intra la facultate fara Bacalaureat si aceste minciuni le-am auzit la oameni politici. Sunt convins ca presa nu le raspandeste", a afirmat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, sambata, la Scoala de vara a PMP desfasurata in statiunea Mamaia, ca intrarea la facultate fara Bacalaureat este o solutie "proasta" si "necinstita".

***

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, ca nimeni nu se poate inscrie la facultate daca nu are diploma de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de scoala postliceala, iar acestia nu primesc la absolvire o diploma de licenta, ci o certificare a calificarii profesionale.

Precizarile lui Pricopie au venit dupa ce in presa au aparut informatii ca universitatile ii pot inscrie pentru acest an la cursuri si pe cei care au absolit liceul, dar nu au obtinut diploma de bacalaureat.

Ministrul a precizat ca sintagma de "colegiu", care apare in Ordonanta de Urgenta, are acelasi sens cu acela de "scoala postliceala", cu diferenta ca aceasta forma de invatamant poate fi organizata si de universitati.

"Atat Legea Educatiei Nationale, cat si metodologia recent adoptata reglementeaza organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar. De altfel, metodologia contine chiar in titlul sau sintagma de . Prin urmare, asistam fie la un act jurnalistic de slaba calitate, fie la o incercare deliberata de a induce in eroare si a dezinforma populatia", a mai aratat ministrul Educatiei.

Potrivit Legii Educatiei Nationale nr. 1/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat.

Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o forma de stimulare a continuarii studiilor si de integrare a absolventilor de liceu, cu sau fara diploma de Bacalaureat, pe piata muncii, acestia au avut intotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei scoli postliceale.

Vineri, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, ca legislatia in vigoare nu permite sub nicio forma echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate.

Costoiu a facut mai multe precizari cu privire la impactul Ordonantei de Urgenta nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, asupra sistemului educational.

"Cele doua documente nu modifica in niciun fel conditiile de acces la studiile superioare. Conditia esentiala, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, ramane fundamentala pentru admiterea absolventilor de liceu la cursurile organizate de universitatile de stat sau de cele private", spunea ministrul.