Alianta Crestin-Liberala (ACL) a depus la Parlament o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta, a anuntat vineri presedintele PNL, Klaus Iohanis. Acesta a declarat ca 171 de parlamentari au semnat motiunea indreptata impotriva abuzurilor guvernului: ordonanta de urgenta care legifereaza traseismul in politica si cea care schimba regulile electorale.

Klaus IohannisFoto: Agerpres

In textul motiunii este detaliat un presupus plan de fraudare a alegerilor prezidentiale de catre PSD, plan in 4 pasi: inarmarea, organizarea logisticii, recrutarea si stapanirea comunicatiilor.

Opozitia are dreptul sa depuna o ordonanta de urgenta pe parcursul unei sesiuni parlamentare. Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca e nevoie de votul majoritatii parlamentarilor. Daca motiunea trece, Guvernul cade. Acest lucru s-a intamplat de doua ori in ultimii 25 de ani, victimele motiunilor de cenzura fiind Guvernul Boc 1 (2009) si Guvernul MR Ungureanu (2012). Sansele motiunii ACL sunt mici, pentru ca PSD si aliatii sai (PC, UNPR, UDMR, minoritatile nationale si PLR) au o majoritate confortabila.

Motiunea se numeste "Victor Ponta pune in pericol statul de drept. Opriti fraudarea alegerilor de PSD".

Iohannis a anuntat ca motiunea vizeaza OUG 45/2014 care modifica alegerea presedintelui Romaniei si OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali.

Anuntul Opozitiei vine in aceeasi zi in care DNA a confirmat ca a inceput urmarirea penala in remin cazul ordonantei de urgenta care permite traseismul politic.

Ce contine Motiunea de cenzura:

ACL acuza guvernul Ponta si PSD ca pun in aplicare un plan elaborat de fraudare a alegerilor prezidentiale, pe fondul conflictului de la granita Romaniei

  • "In timp ce la graniţele estice ale Uniunii Europene şi în imediata noastră vecinătate a luat amploare un conflict care afectează suveranitatea şi independenţa unui stat, prin acţiuni agresive regizate din exterior, în România ultimelor luni, asaltul asupra democraţiei şi asupra statului de drept a atins cote alarmante. Atacul este concertat, produs din interior, iar artizanul acestor acţiuni destabilizatoare este însuşi Guvernul României, sub conducerea premierului Victor Ponta. Unicul scop al acestui marş în forţă este fraudarea alegerilor prezidenţiale din această toamnă"

Potrivit ACL, planul PSD are patru pasi si a fost inceput inca de la instalarea Guvernului Ponta 3.

Pasul 1: "Preluarea de către premier în ograda proprie a unor instituţii din aparatul de forţă al statului". ACL scrie in textul motiunii de cenzura ca premierul Ponta si PSD si-au subordonat direct mai multe institutii - cheie: Direcţia generală de informaţii şi protecţie internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Departamentul de informaţii pentru apărare (de la Ministerul Apararii) si Curtea de Conturi ("care poate sesiza organele de anchetă penală, ca instrument de teroare politică pentru aleşii locali care refuză transferul la PSD").

Pasul 2: "Organizarea logisticii pentru atac în vederea fraudării alegerilor". ACL sustine ca, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 45/2014, Guvernul României a legiferat, neconstituţional, modificări în sistemul electoral privind alegerea Preşedintelui României care vizează componenţa comisiilor electorale, procedura de delimitare a secţiilor de votare, procedura de înregistrare a candidaţilor, procedura de înregistrare a alegătorilor în liste. ACL arata ca prin aceasta OUG se incurajeaza votul multiplu.

Pasul 3: Recrutarea. ACL denunta "aspirarea de aleşi locali în teritoriu care să aducă voturi pentru candidatul PSD" prin intermediul Ordonanţei de urgenţă 55/2014, ordonanta care legifereaza migratia politica. Aceasta ordonanta de urgenta este numita in Motiunea de cenzura drept "o ticăloşie fără margini".

Pasul 4: Stăpânirea comunicaţiilor. ACL arata in textul motiunii de cenzura ca "ultimul pas din planul operativ de fraudare a alegerilor prezidenţiale, lovitura de graţie dată de Cabinetul Ponta statului de drept şi democraţiei, este pusă în operă prin stăpânirea comunicaţiilor, prin continuarea demersurilor de subjugare a instituţiilor de forţă care au rol în organizarea procesului electoral, precum Serviciul de Telecomunicaţii Speciale"..

Declaratii Klaus Iohanis:

  • Astazi a fost depusa motiunea de cenzura cu titlul "Victor Ponta pune in pericol statul de drept. Opriti fraudarea alegerilor de catre PSD".
  • Motiunea a fost initiata de 171 parlamentari ACL si este indreptata impotriva abuzurilor repetate ale guvernului Victor Ponta.
  • Prin emiterea unui set de acte normative in special OUG, domnul Ponta pune in pericol statul de drept din Romania si corectitudinea procesului electoral din noiembrie.
  • Astfel, probabil prezidentiabilul Victor Ponta, din postura de premier, cu incalcarea Constitutiei, a legilor nationale si a tuturor recomandarilor internationale in materie electorala, a pus la cale un plan concertat prin care urmareste fraudarea alegerilor din aceasta toamna.
  • Succesiunea in care aceste acte normative au fost emise in ultimele luni de catre Guvernul Victor Ponta precum si domeniile tintite ne conduc la concluzia ca, pentru presedintele PSD, castigarea alegerilor prezidentiale din toamna este un pariu cu baronii PSD pe care nu isi permita sa il piarda.
  • La adapostul oferit de un Avocat al Poporului din pacate obedient, Victor Ponta s-a folosit de instrumentul ordonantelor de urgenta pe care le consideram neconstitutionale.
  • Ma refer aici atat la OUG 45/2014 care modifica alegerea presedintelui Romaniei cat si la OUG 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala prin care se legifereaza traseismul in politica locala.
  • Aceste acte au fost promovate de Victor Ponta pentru a-si crea clar un avantaj electoral prin legalizarea turismului electoral si a votului multiplu, a migratiei politice la nivelul alesilor locali practicand mita, santajul si presiunea politica asupra primarilor, tranzactionand, in mod abject, in ultima instanta, voturile romanilor.
  • Am atras atentia in nenumarate randuri asupra acestor ilegalitati si derapaje de la principiile si valorile constitutionale.
  • Am sesizat institutiile statului cu atributii, de la Avocatul Poporului, la actiuni in instanta si recent la plangerea penala impotriva celui care a initiat OUG 55 (Liviu Dragnea - n.red.)
  • Inclusiv in plan extern am avut reactii imediate si destul de clare care, printr-un limbaj diplomatic, au atras atentia Guvernului ca nu asa se rezolva problemele, lucru ignorat insa , cum au fost ignorate si avertismentele noastre.
  • Premierul Ponta a urmarit cu consecventa sa acapareze aparatul de forta al statului. Prin modificarea legislatiei si-a oferit dreptul de a numi direct oameni fideli in fruntea unor institutii, precum DGIPI, Inspectoratul General al Politiei, STS, Serviciul secret al Armatei.

Declaratii Vasile Blaga:

  • Toate actiunile Guvernului din ultimele luni dovedesc intentia clara de fraudare masiva a legerilor.
  • Actiunea lor, eu as sintetiza-o in 3 pasi.
  • Primul pas, a fost unul de inarmare a domnului Ponta. Pentru prima data dupa douazeci si ceva de ani a politizat functia de sef al Politiei Nationale, a numit direct seful Directiei de Informatii a MAI, pe cel Serviciului de Informatii al Armatei, si tot aici as trece si refuzul lor de a-i schimba pe cei doi membrii ai Curtii de Conturi care au mandatele ocupate ilegal, si o spune Curtea Constitutionala.
  • Al doilea pas, unul logistic. A recurs la ordonante de urgenta pentru a incuraja turismul electoral si mai ales votul multiplu.
  • Al treilea pas, racolarea sub presiune - aceasta incercare de a racola prin santaj alesi locali.
  • Iata toate elementele constitutive ale intentiilor lor clare de a frauda masiv alegerile.