Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus marti o plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie impotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pentru initierea ordonantei de urgenta 55/2014 care permite migratia politica a alesilor locali pentru 45 de zile, potrivit surselor citate de Mediafax, care publica fotografia documentului.

Plangerea penala depusa la DNA a fost semnata de Klaus Iohannis, principala acuzatie fiind cea de abuz in serviciu, "impotriva numitului Dragnea Liviu Nicolae, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 Cod penal".

Iohannis reclama faptul ca "au fost aduse vatamari" prin OUG 55/2014 tuturor candidatilor la alegerile prezidentiale si in general interesului public care vizeaza desfasurarea alegerilor in conditii de egalitate de sanse si de legalitate.

Documentul citeaza articolul 297 alineatul (1) din Codul penal, potrivit caruia constituie abuz in serviciu "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau persoane juridice".

"In fapt: In cursul lunii august 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta. Procedura initiata de numitul Dragnea Liviu Nicolae s-a finalizat cu adoptarea OUG nr. 55/2014, care permite primarilor si consilierilor sa isi schimbe partidul fara a-si pierde mandatul, deschizand astfel posibilitatea racolarilor politice. Consilierii locali, primarii si sefii consiliilor judetene au astfel la dispozitie 45 de zile pentru a-si exprima in scris optiunea pentru un partid politic, o organizatie a minoritatilor nationale sau sa devina independenti fara a-si pierde mandatul. Ordonanta de urgenta initiata de numitul Dragnea Liviu Nicolae are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, in lipsa unei urgente reale si este de natura a afecta procesul electoral, fiind de natura sa conduca la sustinerea unui anume candidat', mentioneaza documentul.

Iohannis citeaza jurisprudenta Curtii Constitutionale "in materia adoptarii ordonantelor de urgenta" conform careia "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta in urmatoarele conditii, intrunite in mod cumulativ: existenta unei situatii extraordinare; reglementarea acesteia sa nu poata fi amanata; urgenta sa fie motivata in cuprinsul ordonantei".

"Potrivit prevederilor art. 43 alin. (3) din Legea nr. 24/2000: ᅡLa ordonantele de urgenta preambulul este obligatoriu si cuprinde prezentarea elementelor de fapt si de drept ale situatiei extraordinare ce impune recurgerea la aceasta cale de reglementareᅡ (...) Or, din analiza preambulului Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2014 nu reies cu claritate, intr-o maniera cuantificabila, elementele de fapt ale situatiei extraordinare", sustine liderul PNL.

El sustine ca, "din analiza preambulului actului normativ in discutie, rezulta ca elementele de fapt avute in vedere de initiator se refera la situatii constatate inca din anul 2012, nefiind asadar in discutie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata".

"Initierea unui act normativ care nu urmareste un imperativ social, ci protejarea intereselor unui grup si care nu se adreseaza unei situatii generale, ci unor persoane determinate, in lipsa unei urgente reale, reprezinta o indeplinire defectuoasa a atributiilor care ii reveneau in calitate de ministru al dezvoltarii regionale si administratiei publice", afirma Iohannis in plangerea penala.

El sustine ca, potrivit articolului 175 alineatul. (1) litera. b) din Codul penal, "numitul Dragnea Liviu Nicolae are calitatea de functionar public, ceruta de textul de incriminare, intrucat exercita o functie de demnitate publica".

"Prin fapta descrisa au fost aduse vatamari tuturor celorlalti candidati la alegerile prezidentiale si in general interesului public care vizeaza desfasurarea alegerilor in conditii de egalitate de sanse si de legalitate. Totodata, in speta este indeplinita conditia obtinerii unui folos necuvenit, ceruta de dispozitiile art. 132 din Legea nr. 78/2000, in conditiile in care, prin adoptarea actului normativ initiat de catre numitul Dragnea Liviu Nicolae a fost afectata egalitatea de sanse a candidatilor la alegerile prezidentiale, fiind favorizat in aceasta maniera unul dintre candidati, cu consecinta afectarii rezultatului alegerilor", se mai arata in plangere.