Premierul Victor Ponta a dat vina pe Traian Basescu si pe liderii opozitiei pentru faptul ca Romania ar putea sa piarda postul de comisar pentru Politici Regionale, confirmand astfel indirect ca PSD-ista Corina Cretu ar putea fi nominalizata comisar european pentru Ajutor umanitar, asa cum arata un document de lucru ajuns in posesia Euractiv.com.

"Aseara Basescu a contestat" nominalizarea lui Corina Cretu, a spus Ponta, la inceputul sedintei saptamanale de guvern, desi seful statului nu a facut nicio referire la acest subiect in cadrul conferintei de presa pe care a sustinut-o miercuri seara la Palatul Cotroceni, si care a fost dedicata exclusiv summitului NATO.

Primul ministru a criticat scrisoarea trimisa de liderii opozitiei, Klaus Iohannis si Vasile Blaga, presedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, si liderului PPE, Joseph Daul, in care se afirma ca nominalizarea Corinei Cretu pentru functia de comisar european s-a facut prin incalcarea legii.

"Important e sa moara capra romaneasca ca nu este sustinuta de dl Basescu sau de dl Iohannis sau de dl Blaga", a spus seful executivului, care in urma cu o zi se lauda ca "in urma unor negocieri extrem de lungi si extrem de complicate" a reusit sa obtina "pentru Romania, nu pentru Guvernul Romaniei, nu pentru un roman", "cel mai important portofoliu din CE pentru noi", Dezvoltarea regionala.

Acum, dupa ce site-ul Euractiv a prezentat un document de lucru care arata ca Romaniei i-ar reveni portofoliul de Ajutor umanitar, unul secundar in arhitectura comisiei, primul ministru afirma ca, daca acest lucru devine realitate, ar fi "cel mai rusinos moment posibil pentru Romania".

"Nicio alta tara din cele 28 nu si-a sabotat in mod public interesul de avea un portofoliu bun", a spus Ponta, exprimandu-si speranta ca "vocea lui Basescu, Blaga, Iohannis nu va prevala in defavoarea interesului Romaniei".

Acesta a precizat ca un moment similar s-a petrecut in 2006, cand Romania a pierdut, in urma disputelor interne, un portofoliu economic important, pentru Varujan Vosganian, primindu-l in schimb pe cel pentru multilingvism.

Victor Ponta s-a declarat insa fericit ca, in ceea ce priveste summitul NATO, "Romania are o pozitie coordonata si clara, in interes national".

"Un caz fericit in care toate institutiile statului sunt de acord si lucreaza impreuna pentru interesul national", a comentat el.