Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a obtinut pentru Romania "cel mai important portofoliu din Comisia Europeana pentru noi", cel de Dezvoltare regionala, dar ca "cei doi politruci penibili, iresponsabili, Iohannis si Blaga, acesti Pacala si Tandala ai politicii romanesti, s-au hotarat ei sa reclame Comisiei Europene sa nu ne dea dl Juncker Dezvoltarea Regionala". "Basescu a fost mai destept decat ei si nu a criticat public acest lucru", a afirmat Ponta.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Vreau sa comunic urmatorul lucru pentru toti romanii: In urma unor negocieri extrem de lungi si extrem de complicate, in conditiile in care Romania nu putea sa pastreze Agricultura, pentru ca nicio tara nu isi va pastra portofoliul avut anterior, eu am obtinut pentru Romania - nu pentru Guvernul Romaniei, nu pentru un roman, ci pentru Romania - cel mai important portofoliu din Comisia Europeana pentru noi. Toti oamenii cu mintea la ei si care stiu ce inseamna Comisia Europeana au aplaudat faptul ca Romania, chiar daca a avut probleme in trecut in absorbtia fondurilor europene, chiar daca avem acest dezavantaj al faptului ca eu negociez cu presedintele Juncker si cu ceilalti prim ministri dar nu sunt la Consiliul European, a obtinut cel mai bun portofoliu pe care ni l-am fi putut vreodata dori", a declarat Ponta jurnalistilor, la Palatul Parlamentului.

Premierul a mai declarat ca, "in aceste conditii, chiar si dl Basescu, care este in mod traditional adversarul meu, a avut suficienta minte sa nu comenteze mai mult, stiind ca obtinerea portofoliului Dezvoltarii Regionale este un obiectiv extraordinar de important", dar ca "cei doi politruci penibili, iresponsabili, Iohannis si Blaga, acesti Pacala si Tandala ai politicii romanesti, s-au hotarat ei sa reclame Comisiei Europene sa nu ne dea dl Juncker Dezvoltarea Regionala".

"Nu ii intrebati de ce, pentru ca ei in general nu au capacitatea de a se exprima rational in limba romana, sa spuna de ce sa nu aiba Romania Dezvoltarea Regionala. Noi am mai patit acest lucru in 2006, atunci cand dl Vosganian a fost desemnat pentru un portofoliu important, a fost sabotat din tara de tot felul de securisti si tot felul de prosti - ca nu a fost doar ticalosie, a fost si prostie - si din acest motiv Romania, in loc sa obtina un portofoliu economic important in 2006, a obtinut, stiti foarte bine, acel Multilingvism", a afirmat Ponta.

"Acum, la fel, avem sansa, mai sunt cateva zile, sa obtinem cel mai important portofoliu pentru Romania si acesti politruci, Iohannis si Blaga, crezand ca ii fac placere lui Basescu, dar dl Basescu a fost mai destept decat ei si nu a criticat public acest lucru, se apuca sa scrie scrisori, sa ceara sa nu primim asa ceva. Nu pot decat sa spun ca este condamnabil acest lucru si cu oameni cu atat de putina ratiune si cu atat de putina inteligenta politica o sa fie foarte greu in viitor, chiar daca vor fi in opozitie sau in ce pozitii vor fi, sa dezvoltam Romania. Eu in continuare sper si cred ca ceea ce am obtinut va ramane, in ciuda tuturor atacurilor politrucilor din tara, si ca Romania va avea un portofoliu important, cel al Dezvoltarii Regionale", a continuat el.

"In momentul in care am aflat si eu si a aflat si dl Basescu ca nu putem sa tinem portofoliul Agriculturii, imediat m-am uitat spre cel mai important portofoliu pentru Romania, aproape l-am obtinut si numai actiunile politrucilor Iohannis si Blaga pot sa strice acest lucru", a mai spus Ponta.

Intrebat daca o va nominaliza pe Corina Cretu pentru functia de comisar european, Ponta a explicat ca, daca presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, ii va comunica in mod oficial care este portofoliul alocat Romaniei, "atunci voi face o nominalizare oficiala care va fi trimisa si presedintelui Juncker, si Parlamentului Romaniei".

"Auzeam un individ care spunea ca scrie in Tratatul de la Lisabona ca trebuie sa fie audiati in Parlamentul national... omul e total pe dinafara, nici vorba. Mi se pare ca doar in Romania cel care va fi nominalizat - pentru ca eu o sa nominalizez dupa ce primesc instiintarea oficiala de la dl Juncker - va fi audiat si in Parlamentul Romaniei, in celelalte tari nu, dintr-un motiv foarte simplu: comisarul european nu e comisarul Romaniei, este comisarul Europei. Deci toate prostiile politrucilor din Romania, care nici nu citesc, nici nu stiu, nici nu inteleg nimic din ce se intampla... Intrebati-l pe Blaga daca a vorbit vreodata in viata lui cu vreun oficial european, ca probabil isi fractura mainile daca facea lucrul asta. Eu, dupa ce am anuntul oficial din partea dlui Juncker asupra portofoliului pe care il primeste Romania - si sper sa am acest anunt pana la sfarsitul saptamanii -, voi face nominalizarea in mod oficial si atunci, evident, persoana respectiva va fi audiata in Parlament", a spus seful Guvernului.

Jurnalistii i-au amintit premierului ca presedintele Basescu i-a reprosat ca a trebuit sa afle de la Bruxelles faptul ca a facut doua nominalizari, Ponta aratand ca l-a tinut departe de negocieri pe seful statului pentru ca acesta din urma "sa nu le strice".

"Foarte bine, are dreptate, chiar l-am tinut departe de negocieri, pentru ca stiam ca vrea sa le strice, cum le-a stricat si pe cele cu dl Vosganian, tot el le-a stricat si a preferat ca Romania sa ia ceva mai prost ca sa il acuze pe Tariceanu. Sunt bucuros ca am reusit sa il tin deoparte pe Traian Basescu, acuma s-au trezit cei doi, Blaga cu Iohannis, ca le-a cerut Basescu probabil sa faca ei scandal, dar sunt absolut penibili si vreau sa ii intreb: daca Romania nu mai primeste un portofoliu bun, cine o sa plateasca banii, Blaga cu Iohannis?", a raspuns Ponta.

Liderii ACL Vasile Blaga si Klaus Iohannis au trimis, miercuri, o scrisoare presedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, si liderului PPE, Joseph Daul, ca nominalizarea Corinei Cretu pentru functia de comisar european s-a facut prin incalcarea legii, intrucat aceasta nu a fost audiata in Parlament