Europarlamentarul Monica Macovei, candidat la prezidentiale, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca demisioneaza din PDL. "Astazi demisionez din PDL. Nu este un gest pripit, am reflectat mult la aceasta decizie. Cred ca aceea ce se intampla azi in PDL este gresit si din acest motiv am decis sa demisionez. Se fac in PDL tot felul de intelegeri de la o zi la alta, ne-am trezit cu un candidat care nu este al PDL", a declarat Monica Macovei. Aceasta a precizat ca nu se inscrie in niciun alt partid politic. "Voi candida independent pentru a ocupa functia de presedinte al Romaniei, pentru ca sunt convinsa ca romanii merita un presedinte al lor, independent", a spus Macovei.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii ale Monicai Macovei:

  • Astazi demisionez din PDL. Nu este un gest pripit, am reflectat mult la aceasta decizie.
  • Cred ca aceea ce se intampla azi in PDL este gresit si din acest motiv am decis sa demisionez.
  • Se fac in PDL tot felul de intelegeri de la o zi la alta, ne-am trezit cu un candidat care nu este al PDL, care nu a prezentat o viziune pentru Romania, care nu stim unde vrea sa duca Romania, care nu a avut niciodata ca prioritate statul de drept si care nu s-a pronuntat pentru sustinerea luptei impotriva coruptiei si nici nu a facut niciodata nimic in mod real pentru aceste valori in care eu cred.
  • Stim ca in ultimii ani dl Iohannis a facut intelegeri atat cu Ponta, cat si cu Voiculescu. Stim cu totii ca este denumit premierul Grivco, cel propus de PSD si de Voiculescu pentru a fi premier al Romaniei. Asta, din nou, nu ne arata ca crede in statul de drept si in anticoruptie, si nici in viitorul spre vest al Romaniei.
  • Astazi ni se spune sa il votam pe domnul Iohannis pentru ca reprezinta dreapta. Eu nu cred ca reprezinta dreapta si de aceea nu sunt in ACL si astazi plec si din PDL. Dl. Iohannis nu a dovedit ca reprezinta dreapta si nu a dovedit ca apara statul de drept si vrea anticoruptie.
  • Din pacate, multe decizii ale PDL au indus destul de multa confuzie in randul membrilor si simpatizantilor PDL si eu nu am inteles de ce PDL nu poate sa aiba propriul candidat la presedintie. Pot sa va spun ca multi membri PDL si multi simpatizanti mi-au pus aceasta intrebare: de ce nu putem noi avea un candidat la presedintie? De ce trebuie sa ni se impuna unul care nu vine din partid si care, mai mult decat atat, a fost impotriva noastra, atat cand se incalca statul de drept in 2012, cat si atunci cand era propus alaturi de Ponta si Voiculescu ca premier al Romaniei? Si eu mi-am pus aceste intrebari si nu am gasit un raspuns.
  • Poate ca unii lideri ai partidului au fost mai interesati de combinatiile de culise, decat de binele partidului si binele tarii. Sunt o adepta a unitatii dreptei si cred ca trebuie sa ducem bataliile electorale impreuna, cei de centru-dreapta. Dar nu cu orice pret si nu cu orice chip.
  • Inainte de a face asta, suntem datori electoratului cu niste clarificari si vrem sa clarifice de exemplu PNL de ce in martea neagra a votat pentru superimunitatea demnitarilor, am vrea sa ne clarifice PNL de ce a incalcat statul de drept si, de exemplu, a acceptat reducerea puterilor Curtii Constitutionale in 2012.
  • Cu aceste clarificari ar merge dreapta unita astazi, dar ele nu s-au facut.
  • Imi dau demisia din PDL, dar ma gandesc la oamenii cinstiti din PDL care au aceleasi principii si obiective ca mine.
  • Nu ma inscriu in niciun alt partid politic. Voi candida independent pentru a ocupa functia de presedinte al Romaniei, pentru ca sunt convinsa ca romanii merita un presedinte al lor, independent. Oricum un presedinte trebuie sa isi dea demisia din orice partid ar face parte, atunci cand ajunge presedinte. Iata ca, de data asta, electoratul are un presedinte deja independent si e bine sa aiba oamenii presedintele lor, si nu presedintele unor partide.
  • Presedintele oamenilor le garanteaza drepturile, le asigura securitatea nationala si siguranta individuala, le garanteaza ca raman in democratie, ca atunci cand partidele care au doar interese oculte si de a fura pentru propriile lor buzunare presedintele va spune Stop.
  • Un presedinte independent prezinta garantia ca Romania va merge spre Vest, ca Romania ramane in NATO, in UE, ca modelele politice ale Romaniei nu sunt nici China, nici Federatia Rusa, asa cum incearca Ponta astazi sa ne induca si o spune clar si deschis
  • Ganditi-va ce ar fi fost Romania, daca nu era astazi in NATO si in UE. Ganditi-va ca Romania, daca n-ar fi fost in NATO si in UE, ar fi fost in situatia Ucrainei si ar fi fost sub un atac al Federatiei Ruse, asa cum vedem de luni de zile si uitati-va la ce s-a intamplat si azi de dimineata, cand Putin a spus ca daca vrea, ocupa Kievul foarte repede. Deci inca o data sa multumim soartei si tuturor celor care au facut posibil acest lucru, ca suntem in NATO si in UE, si trebuie sa ramanem in aceste structuri, pentru ca sunt singurele care ne garanteaza independenta si siguranta.
  • Dintre toti candidatii - nu ma refer la ideologii, eu sunt singura care pot mentine relatia Romaniei cu SUA, cel mai important stat in NATO. Spun asta pentru ca am dovedit de-a lungul timpului acest lucru, sunt singura care am luptat imptoriva coruptiei dintre toti candidatii, iar pentru institutiile americane, pentru statul de drept din SUA este foarte important acest lucru si Statele Unite vor avea in mine cel mai de nadejde partener din Romania.
  • Ramanerea Romaniei pe directia Vest si in principal in aceste momente de criza politica si de razboi in jurul tarii noastre este foarte importanta, este foarte important sa ramanem in NATO si numai eu pot garanta asta. Eu nu am dat declaratii si nici nu gandesc in acest fel despre modelul chinez de politica sau rusesc si nici declaratii precum alti candidati ca doresc o colaborare politica cu Federatia Rusa. Aceste lucruri nu sunt negociabile. Siguranta tarii, relatia cu SUA si democratia nu sunt negociabile, domnule Ponta, domnule Iohannis, si ceilalti candidati care vor sa ajunga la Cotroceni.
  • Demisia am trimis-o pe mail si o voi depune in scris acum