Senatul a modificat, luni, legea privind exonerarea de la plata unor sume de catre cadre didactice din judetul Hunedoara, trimisa spre reexaminare de seful statului, si, printr-un amendament admis, a generalizat aplicarea actului normativ si in alte spete, transmite Agerpres.

Initial, legea se referea la profesorii din localitatile Lupeni, Petrosani si Vulcan, judetul Hunedoara, care ar fi trebuit sa restituie anumite sume, ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte organisme de control a unor prejudicii.

"Presedintele Romaniei a solicitat reexaminarea legii trimise la promulgare la data de 15 iulie 2014 iar in motivarea cererii de reexaminare precizeaza ca modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natura sa confere caracter individual legii, intrucat aceasta nu se aplica la un numar nedeterminat de cazuri concrete, in functie de incadrarea lor in ipoteza normei, ci intr-un singur caz, respectiv personalului incadrat in unitatile de invatamant din localitatile Lupeni, Petrosani, si Vulcan, judetul Hunedoara", se arata in raportul Comisiei pentru munca.

Seful statului arata in cererea de reexaminare ca "solutia legislativa are caracter discriminatoriu" si o "diferenta de tratament intre cei care vor beneficia de prevederile acestei legi si celelalte categorii de persoane nu se justifica, fiind lipsita de un temei obiectiv si rezonabil".

Obiectul de reglementare al legii se refera la stabilirea unor masuri referitoare la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar, platit din bugetul general consolidat, in sensul exonerarii de la restituirea sumelor incasate in plus, peste nivelul stabilit prin Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

"Prezenta lege se aplica personalului ale carui venituri de natura salariala au fost stabilite in baza Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare", arata amendamentul adoptat.

Raportul comisiei cu amendamente admise a fost adoptat cu 122 voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri, iar propunerea a avut 122 voturi pentru si 2 abtineri. Initiatori sunt mai multi senatori si deputati. Senatul este prima camera sesizata.