Presedintele Traian Basescu a decis sa amane ceremonia de depunere a juramintului de catre noul ministru al Bugetului pentru ca premierul Ponta a renuntat sa mai participe la ceremonie, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.Ceremonia trebuia sa aiba loc astazi, la ora 18.00. Presedintia arata ca ziua si ora fusesera stabilite "de comun acord" cu cabinetul premierului. De asemenea, Presedintia arata ca Executivul a informat la 17.50, deci cu 10 minute inainte de inceperea ceremoniei, ca premierul nu poate ajunge la ceremonie pentru ca va lua parte la deschiderea reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

Mai mult, in comunicatul presedintiei se arata ca "Traian Basescu intelege ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta ar putea sa nu mai sustina propunerea domnului Darius-Bogdan Valcov pentru functia de ministru delegat pentru Buget".

Presedintia nu a comunicat o eventuala data ulterioara pentru ceremonie.

Ora 18.49: Premierul Ponta a declarat ca nu a putut participa pentru ca a avut o intilnire cu Catherine Ashton, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, si l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea sa participe la ceremonia de la Cotroceni.: "Nu stiam ca-i sint atit de drag presedintelui Basescu de nu poate face ceremonia fara mine".

Ponta a aratat ca a avut o discutie "extrem de utilla cu dna Ashton", subiectele abordate fiind situatia din Republica Moldova si Ucraina.

"Este esential ca Ucraina sa poata sa isi asigura granita cu Federatia Rusa, un parcurs democratic si pro-european", a aratat premierul, precizand ca i-a transmir comisarului Ashton o pozitie foarte clara a Romaniei. "Am folosit acest prilej ca sa ii multumesc pentru prezenta la Bucuresti, sa o asigur ca Romania este un parter extrem de serios si de hotarat in regiune".

Intrebat despre anularea prezentei sale la ceremonia de investitura, premierul Ponta a aratat ca "vizita la Chisinau s-a prelungit peste program si aveam intalnirea cu toti reprezentantii diplomatiei romane si cu dna Ashton, am transmis catre Cotrocenoi desemnarea dl Oprea de a participa la ceremonia de investitura a dl ministru Valcov. Din cate cunosc toate legile, regulamentele si protocoalele, nu exista nicaieri obligativitatea participarii prim-ministrului".

"Eu ma facut in scris nominalizarea dl Valcov de 2 ori, daca e cazul o mai fac inca o data. Cred ca este un lucru foarte serios, nu ne jucam cu lucrurile astea", a declarat premierul referindu-se la afirmatia presedintiei ca anularea prezentei premierului ar putea fi un semn xa nu mai sustine propunerea facuta.

Victor Ponta a mai afirmat ca ora ceremoniei a fost stabilita de Presedintie, si nu de comun acord cum se noteaza in comunicatul transmis de Cotroceni.

"Din cate cunosc eu, si sunt convins ca dl Basescu stie la fel ca si mine, nu trebuie sa fie obligatoriu prim-ministrul la o investitura, trebuie sa aiba un reprezentant", a mai aratat premierul. "O sa solictam un alt moment si daca ii este atat de adrag de mine dlului Basescu sa merg la studioul de cinematografie Cotroceni, o sa ma duc. Nu stiam ca ii sunt atat de drag".

Context:

Reamintim ca presedintele Basescu a semnat azi decretul privind numirea lui Darius Vilcov in functia de ministru al Bugetului, dar acesta nu poate deveni ministru fara a depune juramintul in fata presedintelui (Articolul 104 din Constitutia Romaniei).

Darius Vilcos (actual PSD, fost PDL) este a doua propunere avansata de premier pentru postul vacantat de Liviu Voinea (ales in conducerea BNR). Prima nominalizare, Claudiu Manda (PSD) a fost respinsa de Traian Basescu pe motiv de lipsa de competente.

Vilcov, propus ulterior de Ponta, a fost unul dintre tineri PD-isti promovati de Traian Basescu in 2004 ca sef de partid.

Comunicatul presedintiei

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis amanarea ceremoniei de depunere a juramantului de investitura a domnului Darius-Bogdan Valcov in functia de ministru delegat pentru Buget programata pentru miercuri, 27 august a.c., la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, dupa ce prim-ministru Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, a renuntat sa mai participe la eveniment.

Ziua si ora de desfasurare ale ceremoniei au fost stabilite de comun acord cu Cabinetul Prim-Ministrului Romaniei, insa, miercuri, 27 august a.c., la ora 17.50 Cabinetul Prim-Ministrului Romaniei a informat Administratia Prezidentiala, printr-o adresa, ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu participa la ceremonie deoarece va lua parte la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

Prin anularea prezentei la ceremonia de depunere a juramantului de investitura, domnul presedinte Traian Basescu intelege ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta ar putea sa nu mai sustina propunerea domnului Darius-Bogdan Valcov pentru functia de ministru delegat pentru Buget.

Departamentul de Comunicare Publica