Consulul onorific lituanian la Lugansk, Mykola Zelenets, a fost rapit si ucis de rebeli pro-rusi in estul Ucrainei. Anuntul a fost facut de ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, pe contul sau de Twitter, potrivit AFP.Orasul Lugansk este un fief al insurgentilor pro-rusi din estul Ucrainei.

"Am aflat cu profunda tristete ca domnul Mykola Zelenets, consulul onorific lituanian din Lugansk, a fost rapit si asasinat de teroristi", a anuntat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, aflat in vizita la Kiev, unde s-a intalnit cu presedintele Ucrainei, Petro Porosenko.

AFP aminteste ca sute de persoane au fost rapite de separatistii pro-rusi de la debutul conflictului din estul Ucrainei, la inceputul lunii aprilie. Printre acestea se numara jurnalisti, militanti pro-ucraineni, preoti, observatori internationali si simpli cetateni.

Amnesty International a denuntat intr-un raport, in luna iulie, sute de cazuri de rapiri comise in mare parte de "separatisti inarmati", ale caror victime "au fost adesea supuse unor acte de tortura".