Elena Udrea a declarat marti, dupa desemnarea ei drept candidat oficial al PMP la prezidentiala, ca a ramas sa discute cu seful statului caruia ii va cere sprijinul, precizand ca "orice cetatean poate semna pentru mai mulţi candidaţi", cunoscut fiind ca Traian Basescu a semnat deja pentru lista de sustinatori a lui Cristian Diaconescu, propus initial de Udrea. Or, legea pentru alegerea presedintelui, in forma actualizata si in vigoare, este cat se poate de clara: "Candidaturile propuse de partidele si de aliantele politice, precum si candidaturile independente pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori. Un alegator poate sustine un singur candidat".

Elena Udrea in campanieFoto: Blogul Elenei Udrea

"Orice cetăţean poate semna pentru mai mulţi candidaţi. A rămas astăzi că vom purta o discuţie cu preşedintele României, este cel căruia noi dorim să-i convingem electoratul să vină să voteze alături de noi. Noi suntem cei care afirmăm şi ne comportăm ca atare că dorim să ducem mai departe reformele începute de Traian Băsescu. Evident că vom vorbi cu preşedintele şi evident că îi voi cere să mă susţină în această competiţie grea, cea mai grea competiţie pe care o poate avea un om politic", a precizat, marti, Elena Udrea, citata de Mediafax, dupa votarea sa drept candidat al PMP. A repetat aceasta idee si la televiziuni, in turul de forta facut la Romania TV, B1 TV si Realitatea TV.

Pe data de 28 iulie, Cristian Diaconescu, candidatul PMP anuntat de Elena Udrea, declara, potrivit Mediafax: "Am avut o discuţie cu preşedintele, de rutină. Am vorbit despre probleme de politică internă, de politică externă, în special despre criza din Ucraina. I-am solicitat să-mi facă onoarea de a semna primul pe lista mea de susţinători pentru candidatura în alegerile prezidenţiale. A făcut-o, cu toate datele de rigoare, care trebuie consemnate". Altfel spus, daca presedintele Traian Basescu decide sa o sustina pe Elena Udrea, nu va mai putea semna pe lista ei de sustinatori si nici cele cateva mii de semnaturi stranse de PMP pentru Cristian Diaconescu nu se vor putea regasi, legal, si pe listele Elenei Udrea.

Legea 370/ 2004 pentru alegerea presedintelui republicata nu lasa loc la interpretari, astfel la articol 4 se arata:

(1) La alegerile pentru Presedintele Romaniei se pot prezenta candidati propusi de partide politice sau aliante politice, constituite potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, cu completarile ulterioare, precum si candidati independenti. Partidele si aliantele politice pot propune numai cate un singur candidat. Partidele membre ale unei aliante politice care propune un candidat nu pot propune si candidati in mod separat.

(2) Candidaturile propuse de partidele si de aliantele politice, precum si candidaturile independente pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori. Un alegator poate sustine un singur candidat.