"Daca o comunitate de peste un milion de oameni vrea ceva, trebuie sa discuti cu ea civilizat, bazat pe argumente". Declaratia a fost facuta la RFI de vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, care se refera la legea privind autonomia. El spune ca daca va fi nevoie de modificarea Constitutiei, acest lucru se va face.

Potrivit lui Laszlo Borbely, "asa cum in Tirolul de Sud, in alte parti ale Europei sunt diferite feluri de autonomie, noi consideram ca o comunitate puternica, minoritatea maghiara are dreptul la unele feluri de autonomie. Nu-i o noutate, din '93 exista in programul nostru, acum am ajuns in faza in care sa formulam acest deziderat sub forma unui proiect de lege".

"Nu cred ca e o problema sa ai formulat un asemenea proiect. Nu e nici neconstitutional, nici impotriva altora sa ai unele propuneri. Evident, daca e nevoie sa se modifice Constitutia, cu 66% in Parlament se va modifica. Deci e o disputa mai lunga. In orice caz, este o zona locuita in majoritate de maghiari. Numai un exemplu va dau si nu mi-a raspuns nimeni din partea majoritatii romanesti: de ce nu se poate sa avem de exemplu o limba regionala maghiara in Romania, atunci cand si Romania si Ungaria s-au prins de mana cand Rada din Ucraina a respins acea lege in vigoare in Ucraina, legea limbilor regionale, de care au profitat si minoritatea maghiara si minoritatea romana din Ucraina. Pai, atunci noi de ce nu putem discuta cand avem o comunitate mare maghiara in Romania sa avem in unele zone ale tarii, unde traiesc in majoritate maghiari, o limba regionala recunoscuta?", se intreaba vicepresedintele politic al UDMR.

Continuarea pe www.rfi.ro