Un organism incert, numit Consiliul National al Societatii Civile (CNSC), a inceput sa stranga semnaturile necesare pentru a-l propune pe seful SIE, Teodor Melescanu, drept candidat la prezidentiale. Consiliul National al Societatii Civile este, potrivit site-ului propriu, o combinatie de sindidate, ONG-uri si cetateni, iar coordonatorul sau este colonerul in rezerva Mircea Dogaru. Dogaru, concomitent sef al sindicatului militarilor in rezerva, s-a remarcat prin participarea la mitingurile anti-Basescu si anti-PDL din 2012 si, intr-un pact semnat cu USL in acelasi an, cerea desfiintarea DNA si a Curtii Constitutionale.

Directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, si-a exprimat, in cateva interviuri, "disponibilitatea" de a candida la alegerile prezidentiale, daca va fi propus si sustinut. "Spre deosebire de alti politicieni, nu-mi schimb declaratiile. Declaratia este valabila si astazi. Nu sunt un om care stau pe strada. Eu am o pozitie in SIE, care este dorita si de alti politicieni. Am spus ca am disponibilitatea sa fac mai mult, pentru ca am o experienta, ministru de Externe, Aparare, Justitie. In acelasi timp, am spus ca ar fi fost o preferinta daca mi se facea o propunere din partea colegilor mei liberali. Daca mi se face o asemenea propunerea, o voi examina cu toata atentia si, in functie de disponibilitatea pe care mi-am manifestat-o deja, de a contribui cu ceva mai mult decat am facut-o pana acum la evolutia Romaniei, voi lua si aceasta decizie", declara pe 5 august Teodor Melescanu, intr-un interviu pentru ziarul Adevarul, intrebat daca ar candida la alegerile prezidentiale.

Consiliul National al Societatii Civile (CNSC) isi argumenteaza initiativa de a strange semnaturi pentru seful SIE astfel: "Dl. Teodor Melescanu corespunde, prin pregatire, prestanta si prestatii, modelului de presedinte pentru Romania, imaginat atat de Societatea Civila, cat si de aliatii din NATO. Prin varsta, dl. Teodor Melescanu are si experienta necesara si lipsa ambitiei de eternizare in functie, urmand a fi un presedinte de tranzitie spre normalitate. Domnia sa va pune capat disfunctiei din cadrul Executivului format din Guvern si presedinte, propunandu-si reducerea mandatului prezidential, din nou, la patru ani si organizarea de alegeri parlamentare si prezidentiale, concomitent, in 2016. Politic, dl. Teodor Melescanu urmaza ca, in plan legislativ, sa restabileasca autoritatea Parlamentului si independenta Justitiei iar, in plan economico-social si national, sa-si asume ca program Contractul Social, semnat de liderii USL, cu noi, la 14 iulie 2012, dar ramas neonorat."

Lansat pe data de 7 octombrie 2011 de catre Sindicatul Cadrelor Militare in Rezerva (SCMD) si Fundatia FACIAS, programul in 12 puncte numit "PLATFORMA CIVICA", a fost adoptat de peste 130 de ONG-uri si sindicate. "El reprezinta in sinteza (in plan strategic sau macro) principalele obiective ale tuturor cetatenilor Romaniei. Sindicatele, ONG-urile si cetatenii care au adoptat acest program constituie CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE (CNSC) si isi propun sa contureze o masa compacta de vot, prin atragerea tuturor cetatenilor dezgustati de politicianism, pentru a elimina santajul politic al unor formatiuni, jocurile si aliantele politice imorale."