Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, ca a contestat intregul pachet privind alegerile prezidentiale, atat Ordonanta 45 cat si HG 520 care stabileste data scrutinului, dar Guvernul poate emite o noua HG pe baza vechii legislatii, fixand aceeasi data, relateaza Mediafax.

Iohannis a precizat ca scopul pentru care a contestat OUG 45 si HG 520 a fost anularea unor acte normative care creeaza un avantaj pentru premierul Victor Ponta, candidat la prezidentiale, si nu schimbarea datei alegerilor prezidentiale.

Intrebat de ce a solicitat revocarea HG prin care se stabilea data alegerilor prezidentiale, Iohannis a mentionat ca prin OUG nr. 45 Guvernul a facut ceva ce nu a reusit niciun Guvern pana acum si, cu putin timp inainte de alegeri, a modificat legislatia specifica pentru prezidentiale.

"Consideram, cum am mai declarat, total inadecvat acest procedeu. Noi consideram ca Guvernul creeaza un avantaj pentru candidatul care este primul-ministru Victor Ponta. Am contestat intregul pachet, atat Ordonanta 45 cat si HG 520 care decurge de acolo, fiindca nu ni se pare normal sa aceptam ca Guvernul, prin aceste modificari, sa creeze un avantaj pentru candidatul Victor Ponta", a spus Iohannis.

EL a aratat ca, in consecinta, a trebuit contestata si OUG 45, lucru pe care l-a detaliat deja saptamana trecuta, dar si HG 520 care decurge de acolo.

"Asta nu inseamna ca, daca se anuleaza OUG 45, Guvernul nu poate sa vina cu alta hotarare, una perfect legala, in baza vechii legislatii si sa stabileasca datele alegerilor pentru aceleasi zile", a spus Iohannis.

El a spus ca scopul pentru care a contestat HG 520 si OUG 45 nu a fost schimbarea datei alegerilor prezidentiale.

"Scopul acestui demers nu a fost de a schimba zilele in care au loc alegerile, ci scopul acestui demers este de a anula un act normativ care creeaza avantaj pentru unul dintre competitori", a subliniat Iohannis.

Presedintele PNL Klaus Iohannis a anuntat, saptamana trecuta, in 5 iunie, ca a dat in judecata Guvernul, pentru anularea Ordonantei 45 din 2014, care modifica legislatia privind organizarea alegerilor prezidentiale, aratand ca aceste modificari ar duce la o frauda electorala masiva, favorizand votul multiplu.

"PNL, prin mine a dat Guvernul in judecata pentru anularea Ordonantei 45 pe 2014, care modifica nepermis legislatia specifica organizarii alegerilor pentru alegerea presedintelui Romaniei", a precizat Iohannis.

El a spus ca PNL a facut apel de mai multe ori la Avocatul Poporului pentru a ataca ordonanta, aceasta institutie nu a dat curs si atunci PNL s-a simtit obligat sa o atace.

"Nu poate Guvernul, cu un candidat la presedintie, cu putine zile inainte de alegeri, sa modifice legislatia care se refera la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale si-ar crea un avantaj competitional si acest lucru il consideram, nu numai noi, ci si Comisia de la Venetia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare in judecata a Guvernului, in care am invocat exceptia de neconstitutionalitate si credem ca instanta va trimite la Curtea Constitutionala ordonanta, de unde vom avea un raspuns transant", a mai spus Iohannis.

El a adaugat ca, daca ramane asa ordonanta se creeaza premisa unei fraude electorale masive, favorizandu-se votul multiplu.

El a explicat ca Guvernul schimba in aceasta ordonanta un articol din lege, introducand posibilitatea de a se vota oriunde in tara, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, ceea ce incurajeaza votul multiplu.

"Aceasta ordonanta trebuie anulata. Intreaga ordonanta este neconstitutionala", a aratat Iohannis.

Ponta: Alegerile din noiembrie, conform legii. Nu stiu de ce Iohannis nu vrea sa le mai tinem

Victor Ponta spune ca liderul PNL Klaus Iohannis i-a trimis saptamana trecuta, "in calitate de candidat la prezidentiale", o cerere de anulare a HG privind data alegerilor, Ponta spunand ca alegerile prezidentiale sunt stabilite conform legii si nu stie de ce Iohannis a facut o astfel de solicitare.

"Saptamana trecuta, domnul Iohannis, in calitate de candidat la prezidentiale, - inteleg ca stia de saptamana trecuta acest lucru - mi-a cerut sa nu mai facem alegeri prezidentiale. Nu am inteles, am prezentat public scrisoarea domniei sale, nu stiu si mi-e foarte greu sa aflu ce vrea sa spuna prin a anula Hotararea de Guvern prin care am stabilit data alegerilor", a afirmat, luni, la Targoviste, Victor Ponta.

Premierul a precizat ca presedintele PNL, Klaus Iohannis, nu mentioneaza in solicitarea sa "pentru cand amanarea".

"Se spune (in solicitarea lui Klaus Iohannhis - n.r.) sa nu mai facem alegeri in noiembrie. Or, legea care nu a fost modificata de foarte mult timp, o lege buna de altfel, legea privind alegerea presedintelui Romaniei spune foarte clar: alegerile prezidentiale se organizeaza in luna anterioara expirarii mandatului. Mandatul domnului Basescu, printr-o coincidenta a istoriei, ca si mandatul tovarasului Nicolae Ceausescu, se termina pe 22 decembrie, deci luna anterioara este noiembrie. Hotararea de Guvern prin care am stabilit data de 2 si 16 noiembrie este data demult si, daca imi aduc bine aminte, am anuntat aceste date, 2 si 16 noiembrie, impreuna cu candidatul de atunci al PNL, domnul Antonescu. Faptul ca domnul Antonescu nu mai e candidat, e domnul Iohannis nu cred ca schimba cu nimic datele problemei", a mai spus Victor Ponta.

Premierul a adaugat ca alegerile prezidentiale din noiembrie sunt "conform legii si conform practicii europene" si ca nu stie de ce Klaus Iohanis "nu vrea sa se mai tina".