Proiectul Rosia Montana a fost gresit abordat si reprezinta "o privatizare ratata", considera liderul PNL, Klaus Iohannis, afirmand ca "nu iti poti bate joc de o resursa a tarii si sa vii cu un mecanism care aduce mari probleme de mediu". Referitor la gazele de sist, liderul liberal a declarat, la Adevarul Live, ca explorarea este necesara, insa exploatarea trebuie facuta "cand stim ca nu este niciun risc" pentru oameni si mediu.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

"Rosia Montana este un proiect care a fost gresit abordat, o privatizare ratata din multe puncte de vedere. (...) Au fost chiar miscari de strada, pentru ca nu iti poti bate joc de o resursa a tarii si sa vii cu un mecanism care nu numai ca nu ne avantajeaza, dar aduce si mari probleme de mediu. Pe de alta parte, nu putem sa stam cu acel bun al nostru si sa nu facem nimic, pentru ca suntem o tara care are nevoie de resurse pentru dezvoltare. (...) Trebuie insa sa cautam tehnologii nepoluante si noi, iar daca nu exista trebuie sa avem curajul sa spunem ca asteptam pana apar tehnologii care ne satisfac. Daca am stat atatia ani, putem sa mai stam cativa ani pana stim ca este o tehnologie sigura si o putem folosi. Sunt adeptul unei abordari care ne ajuta pe toti, pe oamenii din zona respectiva", a spus Iohannis, miercuri, la Adevarul Live, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca pentru Rosia Montana trebuie cautata o solutie care permite exploatarea resurselor dar 'in conditii in care statul roman castiga ceva rezonabil de acolo, iar resursa nu se termina in zece ani, ci este o exploatare sustenabila'.

Iohannis a tinut sa precizeze ca aceeasi abordare o are, de principiu, si in cazul gazelor de sist.

"Exploatarea gazelor de sist, pana nu de mult, nu a fost rentabila, tehnologia fiind prea scumpa, dar cum energia devine in lume din ce in ce mai scumpa, iata ca si tehnologia gazelor de sist a ajuns deja in zona rentabilitatii. Explorarea e bine sa fie facuta pentru ca stim ce resurse avem. In ce priveste exploatarea insa, suntem in zona in care tehnologia nu este neaparat super verificata si testata. Trebuie sa exploram sa vedem ce avem si sa exploatam cand stim ca nu este niciun risc pentru oamenii de acolo si mediu", a spus Iohannis.