Presedintele PNL Klaus Iohannis a anuntat marti ca liberali au dat in judecata Guvernul pentru aprobarea Ordonantei 45/2014 si cer anularea acesteia, el motivand ca aceasta modifica nepermis legislatia specifica care se refera la alegerile pentru Presedintia Romaniei si ii creeaza premierului Victor Ponta mai multe avantaje in alegeri. Klaus Johannis sustine ca modificarile aduse prin Ordonanta de Urgenta ar conduce la o frauda electorala masiva, favorizand votul multiplu. Prin aceasta ordonanta, Guvernul schimba un articol din lege, introducand posibilitatea de a se vota oriunde in tara, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, ceea ce incurajeaza votul multiplu, a aratat Klaus Iohannis.

"PNL, prin mine a dat Guvernul in judecata pentru anularea Ordonantei 45 pe 2014, care modifica nepermis legislatia specifica organizarii alegerilor pentru alegerea presedintelui Romaniei", a precizat Iohannis. El a precizat ca PNL a facut apel de mai multe ori la Avocatul Poporului pentru a ataca ordonanta, aceasta institutie nu a dat curs si atunci PNL s-a simtit obligat sa o atace.

"Nu poate Guvernul, cu un candidat la presedintie, cu putine zile inainte de alegeri, sa modifice legislatia care se refera la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale si-ar crea un avantaj competitional si acest lucru il consideram, nu numai noi, ci si Comisia de la Venetia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare in judecata a Guvernului, in care am invocat exceptia de neconstitutionalitate si credem ca instanta va trimite la Curtea Constitutionala ordonanta, de unde vom avea un raspuns transant", a adaugat Iohannis.

Guvernul a adoptat in iunie ordonanta de urgenta nr. 45/2014 privind modificarea si completarea Legii nr 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Textul Ordonantei de Urgenta este disponibil integral aici.

Luna trecuta, mai multe ONG-uri i-au cerut Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sa reclame ordonanta la Curtea Constitutionala, sustinand ca aceasta este neconstitutionala.

Unul dintre principalele motive invocate in sesizarea ONG-urilor a fost incalcarea principiului securitatii juridice, absenta unei situatii extraordinare care sa justifice ordonanta de urgenta si afectarea drepturilor electorale.

Semnatarii sesizarii adresate Avocatului Poporului au aratat atunci ca OUG nr.45/2014 a intrat in vigoare la data de 27 iunie si urmeaza sa produca efecte la alegerile prezidentiale din noiembrie, "adica peste mai putin de cinci luni, ceea ca ar contraveni principiului principiului securitatii juridice, instituit, implicit, de art.1 alin. (5) din Constitutie".

Reprezentantii ONG-urilor au amintit ca inclusiv Comisia de la Venetia recomanda ca legea electorala sa nu fie schimbata inainte de un an de la alegeri, sau cel putin nu prin ordonanta.

Al doilea argument invocat este acela ca "nu exista o situatie extraordinara, care sa justifice ordonanta de urgenta", deoarece "toate elementele prin care se justifica urgenta, enumerate in Nota de fundamentare, exista de mai mult de un an".

Ei au mai reclamat si faptul ca "ordonanta de urgenta afecteaza drepturile electorale", printre care dreptul de a vota si de a fi ales.

Printre ONG-urile care au contestat OUG s-au numarat Grupul Autonom pentru Democratie Participativa - GADP, APADOR-CH, Expert Forum - EFOR, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - FDSC si Fundatia pentru o Societate Deschisa.