Senatorul UDMR Rozalia Biro a declarat luni, pentru Agerpres, ca "si dupa o facultate si studii postuniversitare terminate in limba romana se poate intampla oricui sa greseasca", asa cum a gresit si ea, fiind criticata de presedintele Traian Basescu in privinta intelegerii limbii romane, in contextul nominalizarii sale pentru postul de ministru al Culturii.

Rozalia BiroFoto: Agerpres

Comentand afirmatiile sefului statului facute vineri, senatorul UDMR a afirmat ca "valoarea unui om nu este data de greselile sale".

"Am gresit asa cum orice om poate gresi in viata. Chiar si dupa o facultate si studii postuniversitare terminate in limba romana se poate intampla oricui si sunt convinsa ca valoarea unui om nu este data de greselile sale, ci de rezultatele pe care le lasa in urma lui", a declarat Biro Rozalia.

Senatorul UDMR a afirmat ca spera ca va avea posibilitatea sa ocupe functiile lasate vacante de presedintele UDMR, Kelemen Hunor si "sa fie un bun vicepremier si ministru al Culturii".

"Sper, totusi, sa am posibilitatea de a face fata acestei provocari onorante de a fi un bun vicepremier si ministru al Culturii", a mai precizat parlamentarul.

Potrivit CV-ului oficial, Rozalia Biro a absolvit cursurile Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, profil - economia industriei, constructiilor si transporturilor, precum si studii postuniversitare la Open University Business School 'Managementul competitiv'.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca nominalizarile facute de premier pentru functia de ministru al Bugetului, in persoana lui Claudiu Manda, si al Culturii - Rozalia Biro sunt nepotrivite.

"In ceea ce priveste nominalizarile eu le consider nepotrivite, ceea ce nu inseamna ca astazi le-am si respins", a spus seful statului, la Palatul Cotroceni.

El a criticat-o pe Rozalia Biro in ceea ce priveste intelegerea limbii romane.

"La Ministerul Culturii doamna Rozalia Biro, de la dansa am aflat si a aflat toata Romania ca nu are niciun biped in familie si, de asemenea, am aflat tot de la dansa zilele acestea ca in Romania se nasc tot mai putini bipezi. Cred ca avem o problema complicata de intelegere perfecta a limbii romane pentru un membru al Guvernului si aici mai este un argument pe care il am in vedere atunci cand ma gandesc la aceasta nominalizare: practic Ministerul Culturii nu este un minister care sa aiba foarte multi bani, dar este un minister care lucreaza cu intelectualitatea din Romania, cu creatorii din Romania, iar cultura romaneasca este in proportie de circa 90% o cultura de limba romana", a afirmat seful statului.

Presedintele Basescu a recunoscut ca a apreciat ministri ca Marko Bela sau Kelemen Hunor, proveniti de la UDMR.

"Nu este o observatie facuta unui ministru care provine din minoritatea maghiara, dar nu as vrea ca ministrul Culturii din Romania sa fie urmarit de povestile cu copii bipezi din familie sau de pe intinsul patriei care arata o neintelegere deplina a limbii romane", a declarat presedintele.

In opinia sa, Ministerul Culturii, alaturi de Ministerul de Externe, este unul dintre cele mai sensibile portofolii, avand o puternica si stabila componenta de reprezentare a culturii romanesti, dar si o puternica nota de romanism. In acest context, el a subliniat ca este esential ca ministrul Culturii sa fie un bun cunoscator al limbii romane.

Seful statului a facut, vineri, un apel public catre premierul Victor Ponta sa se gandeasca la alte solutii pentru portofoliile de la Buget si Cultura.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca Uniunea nu va face o alta nominalizare la Cultura si ca asteapta decizia presedintelui in acest sens.