Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost ales, sambata, in functia de presedinte al Partidului Liberal Reformator (PLR), el precizand, ulterior, in fata delegatilor veniti la Congres, ca acest vot ii da speranta si increderea ca va ajunge si presedintele Romaniei, transmite Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"In ceea ce ma priveste, votul dumneavoastra imi da speranta si incredere ca voi ajunge presedintele Romaniei si voi ajunge sa-i reprezint pe toti romanii ca un presedinte care isi intelege misiunea, o misune dificila, de responsabilitate, care inseamna a realiza coeziunea la nivelul societatii, de a aduna energii in jurul unui proiect maret care sa ne faca mai mandri si mai demni￯, a mai spus Tariceanu.

El si-a mai declarat si convingerea ca echipa PLR va reusi sa dea primul presedinte liberal al Romaniei.

"Dragi colegi, toti cei care suntem azi aici pe scena si am fost alesi de dumneavoastra am primit un vot de incredere, un vot pe care eu il intepretez intr-un mod foarte simplu si clar: ne-ati mandatat sa ducem mai departe liberalismul in Romania si va multumim", a spus Tariceanu, in debutul discursului sau.

El a precizat ca isi doreste ca echipa aleasa in fruntea partidului sa reprezinte liberalismul in fata tuturor romanilor.

------

Ora 14:02 Calin Popescu Tariceanu a fost ales presedinte al Partidului Liberal Reformator, cu 1147 de voturi "pentru", in cea de a doua zi a congresului, anunta posturile de stiri.

Potrivit Agerpres, au votat 1180 de delegati, dintre care 1167 au votat pentru candidatura lui Calin Popescu-Tariceanu, restul voturilor fiind anulate.

Tariceanu a fost singurul candidat inscris pentru aceasta functie.

De asemenea, au fost alesi, prin vot secret, cei 19 vicepresedinti ai PLR, functii pentru care s-au inscris 19 candidati.

Acestia sunt: Daniel Barbu, Catalin Beciu, Radu Boroianu, deputat Steluta Cataniciu, senatorul Petru Ehegartner, deputat Gratiela Gavrilescu, Andrei Gerea, deputatul Guran Virgil, senatorul Sorin Iliesiu, deputatul Nicu Marcu, Marius Mateescu, senator Nasta Nicolae, deputatul Ion Pargaru, Paun Dan, Ovidiu Szilagi, Mihai Stanisoara, Radu Stroe, Jan Tucan, Ioan Utiu. Pentru functia de membru in Biroul Politic Central s-au inregistrat 36 de candidaturi. Primii 27 clasati vor fi membri plini, iar ceilalti supleanti.

PLR reprezinta un proiect politic rezultat din parteneriatul dintre Grupul de Initiativa pentru Pastrarea Identitatii Liberale, initiat de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si Partidul National al Mediului.

Ora 12:31 Tariceanu, despre PNL: E departe de electoratul liberal, de romani, si-a parasit ideologia

Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, in discursul tinut in fata Congresului PLR, ca este "mahnit" pentru PNL, despre care a spus ca este in acest moment "departe de electoratul liberal si de romani" si ca si-a parasit si ideologia, aliindu-se cu "principalul adversar politic", informeaza Mediafax.

"Ceea ce nu au reusit sa faca comunistii sau Securitatea, a reusit o mana de oameni. Azi PNL e departe de electoratul liberal, departe de romani, departea de onoarea, cinstea, curajul de care a dat dovada acest partid 139 de ani", a spus Tariceanu.

El a mentionat ca a asistat in cateva luni la cele mai multe tradari din perioada postdecembrista.

"PNL a iesit de la guvernare, a tradat mai bine de jumatate din electoratul roman, si-a parasit ideologia si s-a aliat in final cu principalul adversar politic", a spus Tariceanu.

El a aratat ca au existat nenumarati traseisti politici in Romania ultimilor 25 de ani, dar ca mai rar a intalnit un astfel de traseism politic la un partid care avea o certa si emblematica ideologie.

"Sunt mahnit pentru PNL, dar azi, pe de alta parte, sunt extrem de bucuros pentru ca acum cinci luni eram singur, anuntand un nou proiect politic, PLR", a spus Tarceanu.

Potrivit lui Tariceanu, candidatura sa la presedintia PLR, cat si a Romaniei, este o provocare pentru persoana sa, cat si pentru partid.

Tariceanu a vorbit si despre proiectele sale de presedinte si de tara.

"Romania are nevoie de un nou proiect politic, de o noua viziune. Romania trebuie sa ajunga a saptea putere a Europei", a sustinut Tariceanu.

El a mai aratat ca este nevoie de o reforma a statului.

"Trebuie sa asiguram ca partid, si eu ca presedinte, ca veti fi tratati corect de catre stat, de catre Guvern sau de catre patroni. Acesta este telul meu, o bunastare bazata pe munca, pe efort, pregatire, profesionalism", a spus Tariceanu.

Candidatii pentru functiile de conducere

Pentru functiile de vicepresedinti ai Partidului Liberal Reformator (PLR) candideaza urmatorii: Daniel Barbu, Catalin Beciu, Radu Boroianu, Steluta Cataniciu, Petru Ehegartner, Gratiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Virgil Guran, Sorin Iliesiu, Nicu Marcu, Marius Mateescu, Nicolae Nasta, Ion Pargaru, Dan Paun, Ovidiu Silaghi, Mihai Stanisoara, Radu Stroe, Jan Tucan, Ioan Utiu.

Daniel Chitoiu nu si-a inscris candidatura pentru o functie de vicepresedinte, ci doar pentru cea de membru al Biroului Politic Central.

Pentru functia de membru in Biroul Politic Central si-au inscris candidaturile 36 de persoane, din care primele 27 clasati vor fi membri ai Biroului, iar urmatorii clasati vor fi supleanti.

Pentru functia de membru in BPC si-a inscris candidaturile urmatorii: Nicolae Alexandri, Radu Angheloiu, Ioan Asaftei, Bogdan Gheorghe, Octavian Bot, Calota Florica, Victor Chirila, Daniel Chitoiu, Ioan Ciugulea, Radu Cojocaru, Daniel Crisan, Ion Cupa, Dima Dumitru, Paul Dumbraveanu, Galan Constantin, Gheorghe Gabriel, Ioan Petrache Gabriel, Lazar Ioan, Marinca Dan, Mihai Mihalache, Ovidiu Mihut, Mircea Minea, Adrian Mironescu, Adrian Moldoveanu, Dumitru Nancu, Valentin Olariu, Roz Dorel, Viorel Palasca, Toma Petcu, Svetlana Preoteasa, Florin Sarbu, Valentin Soneriu, Mirel Talos, Sorin Teju.

Lucrarile Congresului Partidului Liberal Reformator (PLR) continua sambata, la Palatul Parlamentului, cu depunerea mandatului conducerii interimare a partidului, alegerea presedintelui - functie la care candideaza doar Calin Popescu Tariceanu- si a celor 19 vicepresedinti care vor face parte din noua conducere.

Vineri, in prima zi a Congresului, delegatii au votat in unanimitate Statutul noului partid. Documentul prevede ca denumirea integrala a formatiunii este Partidul Liberal Reformator, iar cea prescurtata este PLR, arata Agerpres.

In Statut se prevede ca Partidul Liberal Reformator este continuatorul legitim al liberalismului modernizator si reformator, care a construit Romania moderna, si singura forta politica romaneasca ce isi asuma neconditionat universalitatea, durabilitatea si actualitatea valorilor liberale.

Congresul este forul suprem de conducere si decizie al PLR, la nivel national, si se compune din delegatii alesi de filialele teritoriale si membrii Delegatiei Permanente.

Congresul ordinar al PLR se intruneste o data la patru ani si are ca principale atributii adoptarea sau modificarea Statutul partidului, la propunerea Delegatiei Permanente, alegerea presedintelui partidului, alegerea uninominala a celor 44 de membri titulari ai Biroului Politic Central, adoptarea strategiei si Programului politic ale partidului prezentate de Presedintele ales.

Delegatia Permanenta exercita conducerea partidului dintre Congrese, se intruneste o data la trei luni si are in componenta intre altii pe membrii Biroului Politic Central, presedintii filialelor teritoriale, presedintele Senatului PLR si parlamentarii. Intre reuniunile Delegatiei Permanente forul de dezbatere si decizie este Consiliul National Executiv care se intruneste lunar.

Biroul Politic Central este organismul deliberativ al PLR, ales prin vot secret uninominal de catre Congresul PLR, si are ca membri presedintele partidului, 19 vicepresedinti, 27 de membri, noua membri supleanti, presedintele TLR si presedintele OFPLR.

Intre alte competente, BPC al PLR exercita conducerea operativa a partidului, fie in mod direct, fie prin organismul sau operativ, Biroul Politic Executiv, si propune Consiliului National Executiv candidatii pentru alegerile parlamentare si europarlamentare, in functie de calificarea profesionala, experienta si rezultatele electorale anterioare.

PLR reprezinta un proiect politic rezultat din parteneriatul dintre Grupul de Initiativa pentru Pastrarea Identitatii Liberale, initiat de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si Partidul National al Mediului.