Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca argumentele presedintelui Traian Basescu privitoare la nominalizarea Rozaliei Biro la Ministerul Culturii "sunt cusute cu ata alba" si crede ca oricine ar fi fost propus seful statului ar fi gasit o justificare ca sa nu fie numit.

"Argumentarea presedintelui Basescu mi se pare cusuta cu ata alba. Cred ca oricine ar fi fost propus ar fi gasit presedintele o justificare ca sa nu fie numit. Eu intotdeauna nu pot urmari ideile domnului presedinte, el intotdeauna are in orice miscare de-a sa si niste lucruri ascunse, niste teluri, pe care le urmareste", a precizat Marton Arpad.

El a aratat ca senatorul Rozalia Biro a fost multi ani viceprimarul Oradei, care are populatie majoritara vorbitoare de limba romana si ca Biro a urmat facultatea in limba romana.

"Ea este economista, a terminat facultatea in limba romana in Romania, ca atare majoritatea colegilor ei, care sunt si ei intelectuali, erau romani si se pare ca a reusit sa comunice cu profesorii sai, cu colegii sai. Ea n-a terminat facultatea pe luna, ci in Romania, n-a studiat prin alte parti, ea vorbeste limba romana. Cred ca aceste probleme sunt doar niste observatii scoase din joben pentru a respinge o nominalizare", a adaugat deputatul UDMR.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, explicand de ce considera nepotrivita nominalizarea Rozaliei Biro la Ministerul Culturii, ca nu ar vrea ca ministrul Culturii din Romania sa fie urmarit de povestile cu copiii bipezi, care arata neintelegerea deplina a limbii romane.

"De la dansa (Rozalia Biro - n.r.) am aflat si a aflat toata Romania ca nu are niciun biped in familie si, de asemenea, am aflat tot de la dansa zilele acestea ca in Romania se nasc tot mai putini bipezi. Cred ca avem o problema complicata, de neintelegere perfecta a limbii romane pentru un membru al Guvernului", a declarat, razand, presedintele Traian Basescu, explicand de ce i se pare nepotrivita propunerea premierului pentru Ministerul Culturii.

"Ministerul Culturii nu este un minister care sa aiba foarte multi bani. Dar este un minister care lucreaza cu intelectualitatea din Romania, cu creatorii din Romania. Iar cultura romaneasca este, zic eu, in proportie de circa 90% o cultura de limba romana", a spus Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca a apreciat ministri ai UDMR precum Marko Bela sau Kelemen Hunor, ezitarea sa neavand de-a face cu faptul ca Biro "provine din minoritatea maghiara".

"N-as vrea ca ministrul Culturii din Romania sa fie urmarit de povestile cu copii bipezi din familie sau de pe intinsul patriei, care arata o neintelegere deplina a limbii romane", a precizat Traian Basescu, adaugand ca Ministerul Culturii i se pare "unul din cele mai sensibile ministere", cu "o puternica si stabila componenta de reprezentare a culturii romanesti".

El si-a exprimat speranta ca premierul Victor Ponta va discuta cu UDMR pentru ca partidul are foarte multi oameni de cultura care "i-ar putea reprezenta cu cinste pe aceasta functie".

Basescu a mai spus ca nu ar fi avut "nicio ezitare" daca Rozalia Biro ar fi fost nominalizata la Transporturi, deoarece este economist si are experienta in administratia locala.

"La Cultura insa am ezitari. Imi inchipui dialogul lui Plesu cu aceasta doamna, sau al lui Liiceanu. Sau al unui sculptor care vrea sa faca o statuie ecvestra: e biped sau patruped calul", a declarat Basescu.

Senatorul UDMR Rozalia Biro, presedintele CRU al Uniunii, este propunerea premierului Victor Ponta pentru functiile de vicepremier si ministru al Culturii in locul lui Kelemen Hunor, care a anuntat ca demisioneaza din Guvern.

Rozalia Biro are 49 de ani, iar in 2012 a fost aleasa senator intr-un colegiu din judetul Bihor in care majoritatea populatiei este de etnie maghiara, dupa ce in perioada 2004-2012 a fost viceprimar al municipiului Oradea. Din anul 2007 este presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, fiind aleasa atunci in locul avocatului Frunda Gyorgy, iar din 2013 este si presedintele Organizatiei de Femei a UDMR.

Din anul 2012, Biro Rozalia este anchetata de DNA pentru abuz in functie, dosarul penal avand la origine un raport al ANI din 2010 care a acuzat-o de conflict de interese, pentru ca in 2006, pe cand era viceprimar al municipiului Oradea, dar si membru in Consiliul de Administratie al Fundatiei Partium, ce functioneaza pe langa UDMR Bihor, a aprobat inchirierea catre aceasta fundatie a unui imobil din centrul orasului.

Biro a atacat in justitie ANI si a cerut anularea raportului, dar in 2012 a pierdut procesul, astfel ca in prezent este cercetata intr-un dosar inca nefinalizat.

In 2010, cunoasterea deficitara a limbii romane a transformat-o pe Rozalia Biro in victima unei farse radiofonice.

Sunata in timpul unei emisiuni radio de catre un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intentioneaza sa faca o emisiune in Oradea "despre copiii bipezi", Biro, care raspundea de problemele sociale ale municipalitatii, a confundat bipezii cu cersetorii si a acceptat sa participe la emisiune.

Ea l-a asigurat insa pe realizator ca "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localitati" si ca pe strazile din municipiu abia daca pot fi gasiti "cativa", pentru ca Politia Comunitara i-a ridicat pe aproape toti ceilalti. Mai mult, Rozalia Biro, mama a doi copii, a spus ca nu are "niciun biped in familie".