Premierul Victor Ponta s-a razgandit in privinta amnistiei pe care Guvernul vrea sa o acorde pensionarilor care au beneficiat incorect de bani in plus la pensie. Vor fi iertati de la returnarea banilor incasati incorect doar cei care au primit sume in plus la pensii sau alte indemnizatii din cauza unor erori ale functionarilor, a spus vineri Victor Ponta, dupa ce joi declarase ca amnistia planuita de Guvern ii cuprinde si pe pensionarii care sunt anchetati pentru dare de mita catre functionari pentru a obtine astfel de avantaje.

Victor Ponta versus Ponta VictorFoto: Guvernul Romaniei

Privite in oglinda, declaratiile premierului arata ca Victor Ponta s-a razgandit, peste noaptea de joi spre vineri, asupra amnistiei pensionarilor care au primit incorect bani.

Victor Ponta, joi, in sedinta de guvern:

  • "In primul rand, doamna ministru Plumb, am vorbit si inainte, vreau sa spun si public: vreau, pana la urmatoarea sedinta de guvern, pana incepe Parlamentul sa lucreze, sa veniti cu un proiect de act normativ prin care sa gasim o solutie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie sa dea acum niste bani inapoi. Mi se pare cumplit faptul ca se sinucid oameni pentru lucruri care s-au intamplat in trecut, sunt chemati acum sa-si vanda casele, sa... nu stiu ce sa-si vanda. Cred ca, asa cum am putut sa facem pentru functionari publici sau pentru alte categorii, cred ca avem obligatia sa facem pentru pensionari. Faptul ca au trebuit sa se intample niste nenorociri, oameni care au fost citati pe la diverse institutii, cred ca e un lucru regretabil si vreau sa veniti cu un proiect de lege, eu il voi sustine in parlament si sper ca tot parlamentul sa inteleaga ca e vorba de un efort mic si de un ajutor pentru cineva care, sigur, probabil a gresit, dar nu cred c-a facut-o ca sa se imbogateasca" (Sursa: Guvernul Romaniei).

Victor Ponta, vineri, la Spitalul Pantelimon:

  • "Ca si in cazul pensionarilor care sunt acum chemati sa dea niste bani inapoi pentru greseli pe care nu le-au facut ei, ci le-au facut niste functionari - si in cazul acesta doamna Plumb pregateste proiectul de lege prin care se spune foarte clar ce nereguli (...) intra sub amnistie. Cine greseste de acum incolo plateste. Vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, fie pensii -cum au fost indemnizatiile pentru mame, in care din erori - vorbesc de partea administrativa, partea penala nu intra la guvern - trebuie sa dea niste bani inapoi. Mi se pare incorect ca dupa cinci ani sa-i ceri unei mame sa dea niste bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forta din casieria agentiei. I-au fost dati. Si daca s-au facut asemenea greseli, cred ca nu poti sa vii dupa atatia ani si sa le ceri oamenilor sa dea banii inapoi. (..) Va rog sa nu faceti confuzie intre amnistia fiscala si amnistia penala, ceea ce e cu totul si cu totul altceva (Sursa: Guvernul Romaniei)"

Contextul gandirii si razgandirii premierului

Joi, premierul a facut prima declaratie dupa ce postul Antena 3 a acuzat DNA la emisiunea Sinteza Zilei de miercuri seara ca a determinat, prin achetarea cazurilor de pensionari frauduloase, sinuciderea a cinci pensionari.

"Romania a privit stupefiata marturisirile celor trei magistrati incoruptibili. Zece milioane euro mita in dosarul ALRO si doua milioane in cazul Bercea Mondial - Mircea Basescu. In ciuda unor dovezi zdrobitoare, dosarele sunt inchise si magistratii eliminati din sistem. Cine sunt insa anchetati de DNA? Niste batrani pensionari neputinciosi. O batrana chemata la DNA pentru ca a dat cu borcan de miere. Un pensionar pentru ca a dat 100 de lei mita" - astfel a prezentat Antena 3 cazul sinuciderilor.

Cea de-a doua declaratie a premierului, de vineri, in care anunta ca Guvernul nu va interveni in cazurile penale, vine in contextul in care Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca nu poate aplica "facultativ" Codul de procedura penala.

Vineri, DNA a explicat, legat de dosarul pensionarilor ilegale, ca, potrivit Codului de procedura penala, pensionarii care au dat mita pentru a primi diverse grade de invaliditate sau pentru a fi pensionati anticipat "nu pot avea decat calitatea conferita de codul de procedura penala, si anume cea de suspect sau inculpat".

DNA precizeaza ca in 12 iunie 2014, Tribunalul Arges a admis propunerea Directiei Nationale Anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a inculpatelor Mihai Iulia Maria (medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca si presedinte al Comisiei de Expertiza Medicala a Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges) si Sandulescu Camelia (medic in cadrul aceleiasi institutii) pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata.

Doctorita Mihai Iulia Maria este acuzata de 495 acte materiale de luare de mita, iar Sandulescu Camelia de 602 acte materiale.

Cele doua doctorite sunt acuzate ca in patru luni "au primit sume de bani cuprinse intre 100 si 200 RON si alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical".

Ancheta de la Pitesti a inceput la sfarsitul lui 2013. Potrivit Mediafax, in luna iunie, procurorii DNA Pitesti au facut o perchezitie la sediul Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges, intr-un dosar privind luare de mita in schimbul acordarii de pensii si concedii mediale pe perioade lungi de timp. In acest dosar au fost arestate preventiv, in 12 iunie, Iulia Maria Mihai, medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din structura Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges, si Camelia Sandulescu, medic in cadrul aceluiasi Serviciu.