Premierul Victor Ponta a declarat marti ca descentralizarea trebuie facuta in 2015, iar acest proiect nu trebuie abandonat, afirmand ca il va sustine in continuare.

"Sa nu va stergeti din minte aceasta problema a descentralizarii si sa nu va dati batuti ca eu nu ma dau batut. Pana in noiembrie o sa fie mai greu, da, principiul e corect si daca ma intrebati pe mine in 2015 trebuie sa o luam de la capat, cum a zis Curtea Constitutionala. Nu toate odata, dar in 2015 chiar trebuie sa facem descentralizare pentru ca administratori de la ministere din Bucuresti... dumneavoastra stiti foarte bine cu ce va confruntati la Bucuresti, dupa semnaturi, dupa aprobari si dupa toate celelalte", a spus prim-ministrul la Adunarea Generala a Municipiilor din Romania gazduita de sediul Prefecturii judetului Dolj, transmite Agerpres.

El a adaugat ca nu a renuntat deloc la ideea ca cea mai buna solutie in Romania este descentralizarea.

"Am luat observatiile Curtii Constitutionale si incercam sa le facem cum au zis ei. Dar eu tot cred ca dumneavoastra (primarii - n.r.) trebuie sa va ocupati de problemele locale", a mentionat Victor Ponta.

Potrivit acestuia, autoritatile locale se pot ocupa mult mai bine de problemele locale si a dat exemplul unei regii ce se ocupa de cinematografe si care este "mai tare si decat Guvernul, si decat Parlamentul" si unde nimeni nu a putut sa genereze niciun fel de schimbare in ceea ce priveste managementul.

"Va dau un singur exemplu. Avem in Romania o regie care e mai tare si decat Guvernul, si decat Parlamentul, RADEF, sau cum se numeste, aia cu cinematografele, nu a reusit nimeni, nici guvernul Boc, nici guvernul Ungureanu, nici noi, acolo ei sunt ai lor. Aveti toti in orase cinematografe parasite, sali, sobolani, cu tot felul de lucruri, de copii ai strazii, am schimbat consilii de administratie, am incercat, am facut legea... E un sigur exemplu, aveti multe alte exemple, aveti case ale sindicatelor care cad pe dumneavoastra. Am vrut sa trecem palatele copiilor, ni s-a spus ca e neconstitutional, dar Ministerul Educatiei nu o sa aiba niciodata banii necesari, aveti comunitatile locale si aveti din fonduri europene, nu mai vorbesc stadioane, sali. Ideea e urmatoarea, trebuie, dupa ce scapam de nebunia asta electoralo-politica, sa nu abandonam ideea cu descentralizarea. Eu tot cred ca cea mai buna solutie e descentralizarea si tot cred ca primari, consilii locale, judetene administreaza mai bine decat o face un minister de la Bucuresti", a afirmat Victor Ponta.