Fostul premier Emil Boc spune ca "da in scris" ca din 2015 se va ajunge la majorari de taxe locale sau la diminuarea investitiilor in cazul in care se va aplica reducerea CAS, apreciind ca o asemenea masura, desi optima, trebuia luata dupa cativa ani de crestere economica de 3 - 4 la suta.

Emil Boc a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca reducerea CAS cu 5 la suta este o masura foarte buna, care insa trebuie aplicata la momentul potrivit, transmite Mediafax.

"Se mentine discutia privind reducerea CAS cu 5 la suta. Intre expertiza Guvernului si a FMI, dau mai multa credibilitate FMI, care apreciaza ca masura nu este sustenabila pe termen lung. Este o masura foarte buna, dar trebuie aplicata la momentul potrivit. Dau in scris, pe datele pe care le avem acum, ca, daca aceasta masura se aplica, din 2015, anul viitor, vom avea fie majorari de taxe locale, ca sa asiguri venituri, fie o diminuare drastica a investitiilor. Ceea ce inseamna ca masura este foarte buna, dar nesustenabila in Romania", a spus Boc.

Potrivit acestuia, s-a incercat si in guvernarea pe care a condus-o aplicarea reducerii CAS si s-a discutat in acest sens cu FMI.

"Noi am incercat sa o aplicam, nu s-a nascut odata cu USL, o discutasem cu FMI din 2011 dar, constant, specialistii ne-au spus ca poate fi aplicata fara riscuri de taxe suplimentare cand ai o crestere economica 3-4 la suta cativa ani la rand, care sa garanteze intr-un context extern echilibrat ca nu ajungi sa o opresti sau sa pui taxe noi. Mi-as dori si eu sa impunem o asemenea masura si nu ne-am aruncat in valuri ca sa o impunem cata vreme terenul nu era pregatit", a afirmat fostul premier.

Acesta a adaugat ca "l-a admirat" pe premierul Ponta cand "se lauda ca Romania a reusit sa ajunga de la un deficit bugetar de minus 9 la suta la 2,4 la suta ca si cand ar fi realizat aceasta ajustare structurala, cand, de fapt, a gasit-o pe tava".

"Munca grea, de curatenie, au facut-o guvernele anterioare. Putea sa spuna ᅡmultumescᅡ celor dinaninte, presedintelui Romaniei si guvernelor care au muncit ca stabilitatea sa existe, sa fim credibili in plan international¬, a mai spus Emil Boc.