Senatorul Mircea Geoana, sustinut de alianta PSD-PC-UNPR, ar castiga alegerile prezidentiale in turul al doilea, impotriva liberalului Klaus Iohannis, sustinut de alianta PNL-PDL, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala la comanda Fundatiei Romania Noastra, infiintata de senatorul social-democrat.

Sondaj -intentie de votFoto: CURS

Potrivit cercetarii realizate in perioada 27 iunie-4 iulie, daca in duminica urmatoare sondajului ar fi avut loc alegeri prezidentiale, Mircea Geoana, sustinut de PSD-PC-UNPR, ar fi luat 40% in turul I, iar Klaus Iohannis, sustinut de PNL-PDL, ar fi obtinut 31%.

In turul al doilea, Geoana l-ar invinge pe Iohannis cu 52% la 48%, conform sondajului CURS realizat la comanda fundatiei infiintate de senatorul PSD.

Geoana s-ar apropia astfel de nivelul premierului Victor Ponta. Daca el ar fi candidatul aliantei PSD-PC-UNPR, presedintele PSD ar lua 47% in primul tur si 53% in turul al doilea impotriva lui Iohannis, conform cercetarii CURS.

documente

Sondaj CURS IUNIE IULIE

(22 Iul 2014) PDF, 195KB

La capitolul incredere, 41% dintre respondenti afirma ca au incredere multa si foarte multa in Victor Ponta si 57%, incredere putina si foarte putina.

Pe locul al doilea in topul increderii vine Klaus Iohannis: 36% - incredere multa si foarte multa si 56% - incredere putina si foarte putina.

Mircea Geoana ar avea al treilea capital de incredere: 33% - multa si foarte multa si 64% - putina si foarte putina.

Ca "portret-robot" al presedintelui pe care l-ar dori, respondentii sustin ca vor mai degraba o persoana independenta (28%), in timp ce doar 23% vor o persoana sustinuta de un partid politic. In schimb, participantii la sondaj au declarat in proprortie de 44% ca vor o persoana cu experienta in politica interna si numai 9% ca vor un presedinte nou intrat in politica interna.

De asemenea, 48% dintre respondenti vor un presedinte cu experienta in politica externa, dar numai 7% isi doresc de la viitorul sef de stat "sa reprezinte cu demnitate Romania in strainatate".

Conform sondajului, cei mai multi dintre votanti ar vrea de la presedintele lor un plan pentru crestere economica sau crearea de locuri de munca (48%), sa reduca saracia si inegalitatile sociale (24%), sa continue lupta impotriva coruptiei (20%).

Daca ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obtine 45% dintre voturi, PNL 17%, PDL 11%, PMP 7%, PPDD 6%, iar UDMR 6%, mai releva sondajul citat.

Forta Civica ar rata intrarea in Parlament, fara fuziunea prin absorbtie cu PDL, obtinand doar 3%. PRM ar lua 2%, iar Partidul Verde 1%.

Miscarea "Romania Noastra" a fost infiintata in martie 2012 de catre senatorul Mircea Geoana.