Presedintele Traian Basescu participa, marti, la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est care se desfasoara la Varsovia. Seful statului a declarat, la plecarea de pe aeroportul Henri Coanda, ca "Atata timp cat Federatia rusa sustine gruparile teroriste din Donetk si Lugansk, este un partener al gruparilor teroriste". Traian Basescu a adaugat ca "Stiu ca si unora din Romania le displace desemnarea gruparilor din Donetk si Lugansk ca fiind grupari teroriste, dar atat timp cat aceste grupari iau ostatici reprezentanti OSCE, fac ziduri vii din populatie in fata institutiilor pe care le ocupa, jefuiesc, ele nu pot fi decat grupari teroriste, asa cum sunt definite de presedintele Porosenco. Cred ca este cel mai autorizat sa defineasca tipul de grupari care actioneaza in estul Ucrainei".

Traian Basescu a adaugat ca va ridica, la reuniunea de la Varsovia, si "problema Moldovei, care, asa cum ati vazut ieri, va trebui sa infrunte sanctiuni, prin interdictiile de la importuri de catre Federatia Rusa pentru vinuri, fructe, ceea ce constituia principalul motor de comert exterior in perioada de toamna pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere, va pot spune ca Uniunea Europeana a dublat cotele in regim duty-free, deci fara vama, cotele de fructe si vinuri pe care Moldova le poate exporta pe piata Uniunii Europene, insa ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova. De aceea, probabil ca in regiune, si in principal Romania si Polonia, ar trebui sa gaseasca solutii de depozitare a productiei de fructe din aceasta toamna din Republica Moldova. Pentru ca marea problema pentru agricultorii moldoveni este lipsa capacitatilor de depozitare a fructelor. Va fi o problema pe care o voi ridica pentru a sprijini Republica Moldova si pentru a nu crea tensiuni intre agricultori si guvern, guvern care a avut optiunea de a semna Acordul de asociere. Mai mult, facilitatile care decurg din dublarea cotelor de fructe si vinuri pe piata Uniunii Europene intra in vigoare de la 1 octombrie, iar agricultorii moldoveni au nevoie de o solutie acum, cand incep recoltarea la fructe."

Presedintele Traian Basescu va sosi la Palatul Prezidential din Varsovia, urmand ca de la ora 12:05 sa participe la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, iar de la ora 14:10, la dejunul de lucru oferit de presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

  • Basescu: Romania doreste redefinirea relatiei NATO-Rusia, la Summit-ul Aliantei din septembrie

Traian Basescu a mai declarat, marti, ca la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est se va discuta si despre pregatirile pentru Summit-ul NATO din septembrie si a anuntat ca Romania doreste o redefinire a relatiei Aliantei cu Rusia, acest stat periclitand siguranta tarilor din zona. Presedintele a spus, la Aeroportul Henri Coanda, inainte de plecarea la Varsovia, ca un subiect aflat pe ordinea de zi a Reuniunii sefilor de stat din Europa Centrala si de Est se refera la pregatirea Summit-ului NATO care va avea loc in luna septembrie, in Marea Britanie, potrivit Mediafax.

Seful statului a aratat ca Romania are opt prioritati legate de acest summit si a afirmat ca prima prioritate este adoptarea de masuri concrete pe termen lung si echilibrarea geografica a resurselor militare ale Aliantei Nord-Atlantice pe teritoriul Uniunii Europene.

"In speta, nu am dori o diminuare a resurselor pentru flancul estic, in detrimentul resurselor alocate zonei nordice, tarile blatice si Polonia. Deci si Romania si Bulgaria ar trebui tratate cu atentie, avand in vedere in primul rand realitatile", a precizat Traian Basescu.

El a mentionat ca tara noastra are o frontiera de 649 de kilometri cu Ucraina, terestra, fluviala si maritima, iar odata cu anexarea ilegala a Crimeei, avem o vecinatate imediata pe frontiera zonei economice exclusive cu Federatia Rusa.

Potrivit sefului statului, o alta prioritate a Romaniei la summit-ul din septembrie este reflectarea in documentele acestuia a importantei strategice a Marii Negre si incurajarea parcursului catre NATO a Georgiei si Muntenegrului, acest obiectiv trebuind sa fie sustinut de toate tarile est-europene.

Traian Basescu a mai spus ca un obiectiv important il constituie asumarea de catre toate statele membre NATO a alocarii a 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare: "Nu in ultimul rand, ne intereseaza, ca urmare a evenimentelor din regiune, redefinirea relatiei NATO-Federatia Rusa. Dupa Nagorno-Karabah, in Azerbaidjan, dupa Abhazia si Osetia, in Georgia, dupa Transnistria, in Republica Moldova, a urmat, acum, anexarea ilegala a Crimeei si situatia din Ucraina de est, unde Federatia Rusa are responsabilitati majore", a aratat presedintele Basescu.

El a continuat: "In aceasta situatie, nu putem sa mentinem tipul de relatie NATO-Federatia Rusa ca si pana acum. Se dovedeste ca Federatia Rusa are politici care pericliteaza securitatea statelor din regiune".

Presedintele a afirmat ca isi doreste ca la reuniunea de marti de la Varsovia toti sefii de stat sa fie de acord ca "unul din obiective este adancirea cooperarii cu partenerii estici, fie ca vorbim de Republica Moldova, de Ucraina sau Georgia".