Candidatul PMP la prezidentiale, Cristian Diaconescu, a declarat, marti, ca parlamentarii partidului au votat legea privind reducerea CAS nestiind ca expunerea de motive e falsa si nu coincide cu situatia economica reala, Diaconescu solicitand in acest context demisia premierului Ponta, relateaza Mediafax.

Cristian Diaconescu a explicat, intr-o conferinta de presa, ca membrii PMP s-au simtit "jenati" si "rusinati" de modul in care premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, au abordat in discutia cu presedintele Traian Basescu tema reducerii CAS.

"Daca prestatia penibila a primului ministru si a ministrului de Finante pe o tema de maxim interes la nivel national si in relatia cu partenerii nostri, cu FMI, cu CE, cu Banca Mondiala, poate avea o semnificatie, aceea este a demisiei. Din acest punct de vedere ar trebui ca domnul Victor Ponta sa-si inteleaga limitele si sa actioneze ca atare. Este evident ca astfel de masuri economice foarte importante pentru societatea romaneasca vor fi tratate din punct de vedere electoral. Este evident ca, sub acoperirea grijii pentru societate, guvernul condus de Ponta va mai face declaratii de acest gen, care sigur nu sunt substantiale din punct de vedere economic pentru ca nici nu intereseaza acest lucru", a precizat candidatul PMP la prezidentiale.

In opinia sa, interesul lui Ponta in promovarea acestei masuri este "de a transmite mesaje de natura electorala" care nu vor fi puse in aplicare dupa alegerile prezidentiale, nefiind sustenabile din punct de vedere economic.

Diaconescu a spus ca masura in sine de reducere a CAS este buna numai daca este sustenabila, ceea ce nu este cazul in prezent in conditiile in care incasarile la buget din ultima perioada sunt mai mici cu 1,3 miliarde de lei.

Candidatul PMP a sustinut ca "minciuna de la nivel guvernamental" a atins "limite inadmisibile pentru o tara democratica".

In acest context, Diaconescu i-a cerut premierului Victor Ponta sa-si dea demisia daca se decide sa candideze la prezidentiale.

"Aceasta lipsa de respect va continua, motiv pentru care ii cer domnului Ponta ca, in conditiile in care se va decide in sfarsit, dansul sau partidul domniei sale, sa candideze la Presedintie, sa-si dea demisia din functia de prim-ministru. Este un gest necesar, este un gest absolut obligatoriu, deoarece, in mod evident, va folosi aceasta functie si pozitia guvernamentala a partenerilor sai politici pentru a insela opinia publica, pentru a deturna mesajul necesar economic intr-o perioada destul de complicata pentru Romania", a subliniat Cristian Diaconescu.

"Daca este onest si corect fata de societate, trebuie sa plece din functia executiva pe care o detine, sa nu foloseasca atributele acestei functii in campania electorala, sa se angajeze de la egal la egal cu ceilalti candidati pentru o cursa electorala cat se poate de corecta", a mai spus Victor Ponta.

Intrebat de ce parlamentarii PMP, inclusiv Elena Udrea, au votat masura reducerii CAS in Parlament, daca ea nu este buna, Diaconescu a declarat ca expunerea de motive este falsa.

"In mod normal dovada sustenabilitatii unei anumite masuri o face Guvernul. Problema este ca expunerea de motive este falsa, expunerea de motive prezinta o situatie ireala (...) Nu reflecta deficitele de incasari, nu reflecta toti parametrii economici care intra in capitolul de sustenabilitate", a precizat Diaconescu.

El a explicat ca expunerea de motive se refera la sustinerea pe care Fondul Monetar si Banca Mondiala au dat-o pentru o masura temporara de reducere a CAS.

Totodata, Diaconescu a spus ca, din ce stie, FMI nu sustine masura.

Intrebat daca parlamentarii PMP au fost pacaliti, Cristian Diaconescu a spus ca nu stie, dar ca "ce apare pe expunere nu coincide cu situatia reala din punct de vedere economic".

Rugat sa spuna cum vor vota parlamentarii PMP daca presedintele va retrimite legea in Parlament, Diaconescu a precizat ca "problema nu se poate discuta pentru sau impotriva".

"Evident ca parlamentarii PMP sunt cei care sustin de principiu o astfel de masura. (...) Daca nu este sustenabila economic nu poate fi sustinuta nici in Parlament. E punctul meu de vedere. Nu stiu, parlamentarii vor decide, eu nu sunt presedinte de partid, nici sef de grup", a mai spus candidatul PMP la prezidentiale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 9 iunie, ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, precizand ca in aceste conditii invita Guvernul la consultari.

El a spus ca nu va promulga legea pana nu va avea o discutie serioasa cu Guvernul despre sursele din care va fi suportata reducerea CAS. "Problema este daca nu punem in risc stabilitatea fiscal-bugetara a tarii si, in lipsa unor masuri convingatoare, aceasta masura pune sub risc acordul cu FMI si stabilitatea fiscala si bugetara a tarii", a spus presedintele.

Presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu au discutat, luni, la Cotroceni pe tema reducerii CAS, dar nu au ajuns la nicio concluzie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa intalnirea cu Victor Ponta si ministrul Finantelor, ca este "o echipa foarte nepregatita", care nu a fost in masura sa ii dea solutiile de care avea nevoie pentru a fi linistit in privinta reducerii CAS.

"Nu prea am avut succes, trebuie sa recunosc", si-a inceput presedintele declaratia de presa.

El a adaugat ca i se pare ca este vorba despre "incompetenta Guvernului", pentru ca reprezentantii Executivului nu au avut "argumente cifrice" care sa il faca sa fie "mai linistit".

"S-a venit doar cu afirmatii: reducerea CAS va scoate la suprafata munca la greu, stimuleaza infiintarea de noi locuri de munca - argumente extrem de volatile", a spus Traian Basescu.

Seful statului a apreciat ca a fost "o echipa foarte nepregatita".

"Pentru mine a fost clar ca singura abordare pe care o au si premierul si ministrul Finantelor este politica", a mai spus presedintele.

Presedintele Basescu a declarat, intrebat daca va ataca la CC legea de reducere a CAS, ca "ramane de vazut" si ca vrea sa aiba o discutie si cu mediul de afaceri, aratand ca asteapta de la ministrul de Finante un document, in care sa precizeze sub semnatura de unde vor veni veniturile suplimentare.

"Nu voi trece la o tactica de tergiversare, nu stiu daca o voi ataca la Curtea Constitutionala. Este o majoritate care a votat in unanimitate aceasta lege", a spus Traian Basescu.