Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a criticat, marti, la Strasbourg, Ministerul Muncii, condus de Rovana Plumb (PSD), pentru "intarziere in implementarea" nationala a garantiilor pentru tineret in vederea ocuparii fortei de munca.

Iuliu WinklerFoto: Hotnews

"Daca discutam despre modelul social european, acolo a aparut o prioritate legata de situatia somajului in randul tinerilor, cei sub 25 de ani, si cu referire speciala la acea initiativa a garantiei pentru tineret, pentru care exista finantare in bugetul 2014-2020, dar care este implementata in fiecare stat membru de catre guvenul fiecaruia. In Romania exista o intarziere in implementare a acestei scheme a garantiei pentru tineret si o prea slaba popularizare", a declarat Winkler, intr-o conferinta de presa.

El a acuzat "o inertie institutionala" a Ministerului Muncii in procesul de aplicare a facilitatii europene pentru tineret.

"Este un instrument care consta din crearea unei retele. Nu are niciun sens daca nu este creata repede, daca nu este vizibila, daca nu exista un dialog. Era intentia de a crea 8 centre regionale care sa faca nu-stiu-ce, deci aceeasi inertie institutionala probabil a ministerului de resort si este exact contrariul a ceea ce trebuie facut", a mai spus europarlamentarul PPE.

UDMR este membru al Partidului Popular European (centru-dreapta) in Parlamentul Eurpean, in timp ce europarlamentarii PSD activeaza in grupul Socialistilor si Democratilor (S&D, de centru-stanga). In schimb, in Romania, UDMR este parte din Guvernul Ponta, alaturi de PSD, UNPR si PC. Maghiarii ii au in Cabinetul Ponta pe ministrul Culturii, vicepremierul Kelemen Hunor, si pe ministrul Mediului, Attila Korodi.

Potrivit Comisiei Europene, Garantia pentru tineret este o initiativa care urmareste sa combata somajul in randul tinerilor, asigurandu-se ca orice tanar cu varsta sub 25 de ani - indiferent daca s-a inregistrat sau nu ca somer - primeste o oferta de munca de calitate, in termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de munca.

Oferta trebuie sa constea dintr-un contract de munca, ucenicie sau stagiu ori dintr-un curs de formare continua si sa fie adaptata la nevoile si la situatia fiecaruia.

Tarile UE au adoptat acest principiu al garantiei pentru tineret in luna aprilie 2013, printr-o recomandare a consiliului UE.

Conform Comisiei, crearea si implementarea sistemului de garantie pentru tineret necesita o stransa colaborare intre principalii factori implicati: autoritati publice, servicii de ocupare a fortei de munca, consilieri de orientare in cariera, institutii de invatamant si formare, servicii de asistenta pentru tineret, intreprinderi, angajatori, sindicate, etc.

Interventia si activarea rapida sunt esentiale. In multe cazuri sunt necesare reforme, cum ar fi imbunatatirea sistemelor de educatie si formare profesionala.

In prezent, tarile UE pregatesc planuri nationale de punere in aplicare a garantiei pentru tineret, iar Comisia Europeana sustine ca le ajuta sa elaboreze planurile si sa implementeze sistemul cat mai rapid posibil.