Europarlamentarii Adina Valean (PNL/PPE) si Corina Cretu (PSD/S&D) au fost alesi marti, la Strasbourg, in functiile de vicepresedinti ai Parlamentului European. Valean s-a aflat printre cei 6 vicepresedinti ai Parlamentului European ai PPE, care au fost alesi din primul tur, in timp ce Corina Cretu a fost aleasa din al doilea tur, odata cu inca doi europdeputati socialisti si democrati.

Adina Valean si Corina CretuFoto: Hotnews

Ele vor ocupa cate una dintre cele 14 functii de vicepresedinte al PE pentru urmatorii doi ani si jumatate. In total, au fost 15 candidati pentru cele 14 functii de vicepresedinti ai parlamentului European. Printre cei alesi s-au numarat si comisarul european pentru industrie, italianul Antonio Tajani (PPE), precum si comisarul european pentru finante si economie, finlandezul Olli Rehn (ALDE), care castigasera mandate de europdeputati la alegerile din mai. De altfel, Rehn a fost ales abia din turul al treilea.

Adina Valean a primit sprijinul PPE, in conditiile in care PNL si-a anuntat trecerea de la Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE) la Partidul Popular European imediat dupa alegerile europene din 25 mai.

Adina Valean, 46 de ani, este membra a Parlamentului European inca din anul 2007. Ea a ocupat si functia de vicepresedinte al ALDE, inainte ca PNL sa parasasesca acest grup europarlamentar.

Ea este sotia fostului lider al PNL, Crin Antonescu, cel care a anuntat trecerea de la ALDE la PPE. Acuzat atat de colegi din PNL cat si de adversari politici ca a initiat mutarea PNL de la ALDE la PPE pentru a obtine functia de vicepresedinte al Parlamentului European pentru Adina Valean, Antonescu a negat, afirmand ca si liderul ALDE, Guy Verhofstadt, oferise PNL aceasta functie.

In replica, liderul ALDE a aratat, intr-o emisiune la Antena 3, ca situatia reala a fost exact "opusa", adica Antonescu a ost cel care i-a cerut lui Verhofstadt functia de vicepresedinte pentru Adina Valean.

In cariera sa de europaralmentar, Adina Valean s-a remarcat, in mandatul 2007-2009, ca raportor pentru un proiect de directiva al Comisiei Europene pentru reducerea tarifelor in roaming pe teritoriul UE. Raportul ei a fost adoptat de Parlamentul European in aprilie 2009.

Adina Valean este absolventa de Matematica.

Corina Cretu, 47 de ani, a fost aleasa vicepresedinte al Parlamentului European cu sustinerea grupului S&D. Ea este si vicepresedinte al Grupului S&D si a fost membra a Delegatiei Europarlamentare pentru Relatiile cu Congresul SUA din Parlamentul European.

Social-democrata a fost consilier prezidential si purtator de cuvant al fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu. A fost si parlamentar in Legislativul national, avand, de-a lungul timpului, mandate de senator si de deputat.

Absolventa de Cibernetica, la ASE Bucuresti, Corina Cretu vorbeste 4 limbi straine: engleza, franceza, germana si rusa.