Klaus Iohannis este noul presedinte al PNL, el primind sambata, la congresul liberalilor, votul a 1334 de delegati, in timp ce contracandidatul sau Ioan Ghise a fost votat de 144 de delegati. In discursul de dupa anuntarea rezultatului votului, Iohannis a sustinut ca este in masura sa confirme ca "PDL a acceptat" ca noua formatiune politica rezultata din fuziunea cu liberalii sa se numeasca PNL. El a supus ulterior la vot fuziunea cu PDL, care a fost votata in majoritate. Imediat a venit replica prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu: "Dl Johannis a anuntat ca e mandatat sa informeze Congresul PNL cum ca noul partid format prin fuziunea cu PDL se va numi... PNL. Doresc sa il anunt pe dl Johannis ca nu stiu ce mandat are, dar al meu nu". Dupa ce au votat fuziunea PDL-PNL, liberalii au votat pentru aderarea PNL la grupul PPE. In cadrul congresului de sambata, noul presedinte PNL, Klaus Iohannis, a propus de asemenea ca rezolutia privind desemnarea candidatului la prezidentiale sa fie amanata. Potrivit unor surse, PNL isi va desemna candidatul la prezidentiala in urma unui sondaj, probabil in august-septembrie.

Crin Antonescu si Klaus Iohannis la Congresul PNLFoto: Hotnews

Congresul PNL, convocat pentru alegerea noii conduceri a partidului, a inceput, sambata, in jurul orei 10.00. Pe Ordinea de zi se afla prezentarea si adoptarea rezolutiilor - "Fuziunea PNL cu PDL", "Aderarea la grupul PPE din PE", "Stabilirea nominala a candidatului PNL pentru functia de presedinte al Romaniei".

La reuniunea liberalilor participa si liderii PDL Vasile Blaga, Catalin Predoiu, Gheorghe Flutur, precum si presedintele partidului Forta Civica, Mihai-Razvan Ungureanu.

UPDATE 23.30. Cei 31 de vicepresedinti PNL alesi sunt: Cristian Adomnitei, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Marin Almajanu, Cristian Busoi, Marius Nicoara, Victor Paul Dobre, Florin Alexe, Raducu Filipescu, Cornel Popa, Mihai Voicu, Nicolae Robu, Rares Manescu, Ciprian Dobre, Cristian Buican, Eduard Hellvig, Mircea Molot, Sorin Frunzaverde, Nini Sapunaru, Lucia Varga, Vasile Varga, Stelian Dolha, Mircea Rosca, Aristotel Cancescu, Vasile Mustatea, Daniel Popescu, Florin Turcanu, Gigel Stirbu si Marcel Vela. Numaratoarea voturilor a durat aproximativ 6 ore

UPDATE 16.55Deputatul PNL Gratiela Gavrilescu a anuntat ca va demisiona din PNL, ea reclamand ca la Congres "s-a votat dupa cum era aranjat si biletele au circulat" si precizand ca se va alatura partidului liberal pe care il va fonda Calin Popescu Tariceanu.

UPDATE 16.15 Surse: PNL isi va desemna candidatul la prezidentiala in urma unui sondaj, probabil in august-septembrie

PNL intentioneaza sa desemneze din randurile sale candidatul dreptei la alegerile prezidentiale, in urma unui studiu sociologic, pobabil in luna august sau septembrie, conform unei variante luate in discutie, potrivit unor surse liberale.

"Nu se poate desemna acum un candidat. Se va face nominalizarea in urma unui studiu temeinic, cu o firma din afara, care sa arate care este cel mai bine plasat candidat. Undeva in august urmeaza sa fie gata", au declarat sursele.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a acceptat, sambata, in Congresul ordinar al partidului sa fie candidat al PNL si al dreptei unificate pentru alegerile prezidentiale. Aceste planuri au fost date peste cap de anuntul fostului presedinte al PNL, Crin Antonescu, care, solicitat de mai multi delegati din sala, a urcat pe scena congresului si a anuntat ca si el ar accepta sa candideze la prezidentiale, daca partidul i-o va cere.

Anuntul lui Antonescu a fost intampinat cu aplauze si cu urale zgomotoase din sala.

In urma acestei situatii, Klaus Iohannis a anuntat ca isi retrage rezolutia privind candidatura la Cotroceni, pentru a o inainta Delegatiei Permanente a PNL, in vederea unei decizii.

"Nu ma feresc de nicio competitie, nici cu domnul Antonescu, dar nu astazi. Retrag rezolutia si o trimit in Delegatia permanenta", a spus Iohannis.

Liderul PNL a mai aratat ca este nevoie de un ragaz mai indelungat pentru o decizie privind candidatul PNL la prezidentiale.

"Nu putem permite ca altii sa ne arate candidatul ni nu putem permite sa nu alegem candidatul cel mai bun pentru alegerile prezidentiale", a mai afirmat Iohannis.

Astfel, Delegatia permanenta a PNL urmeaza sa ia o decizie privind nominalizarea candidatului pentru prezidentiale, probabil in august-sepemberie, insa pana atunci delegatia ar urma sa se reunesca si in iulie, pentru a constata ca exista doi posibili pretendenti pentru pozitia de prezidentiabil, cel putin.

Si statutar Delegatia permanenta era in mod normal cea care facea desemnarea candidatului, prin vot secret, insa, dupa cum a aratat vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu, Congresul, ca for suprem al partidului, ar fi putut lua aceasta decizie, prin vot la vedere, dupa principiul potrivit caruia "cine poate sa faca mai mult poate face si mai putin".

Intorsatura de situatie marcheaza revenirea lui Crin Antonescu in carti pentru candidatura la prezidentiale, pe fondul esecului lui Iohannis de a castiga autoritate de unul singur in PNL.

UPDATE 15.30 Ponta, mesaj pe Facebook pentru Congresul PNL: Multumesc votantilor PNL pentru constructia USL

Premierul Victor Ponta a postat, sambata, un mesaj pe contul sau de Facebook, in care ureaza succes Congresului PNL, aflat in desfasurare la Palatul Parlamentului, el aratand ca le multumeste votantilor PNL pentru aportul la constructia USL, daramarea Guvernului Ungureanu si inlaturarea baronilor PDL, noteaza Mediafax.

"Urez succes Congresului Partidului National Liberal - un partid cu mare traditie si o contributie istorica importanta in viata politica a Romaniei. Le multumesc tuturor militantilor si votantilor PNL pentru aportul la constructia USL si pentru sprijinul esential pe care l-au dat in 2012 pentru doborarea Guvernului PDL condus de MRU ( un guvern corupt si incompetent care a dus Romania pe marginea prapastiei!) si pentru inlaturarea din conducerea locala a judetelor si oraselor a odiosilor baroni PDL - isti. Asigur PNL de respectul meu si le urez sa contribuie in continuare la obiectivul fundamental al schimbarii Romaniei!", a scris Ponta pe Facebook.

El a atasat la postare si o fotografie in care apare vorbind la tribuna Congresului PNL din 22-23 februarie 2013.

UPDATE 15.28 Incepe votul pentru cei 31 de vice-presedinti.

UPDATE 15:00 Iohannis a fost ales presedinte al liberalilor: "Sunt in pozitia sa va anunt ca PDL accepta ca noua formatiune sa se numeasca Partidul National Liberal." Iohannis a supus ulterior la vot fuziunea cu PDL, care a fost votata in majoritate (6 voturi impotriva).

UPDATE 14.50 In timp ce unii liberali rosteau discursuri inflacarate, intre votul pentru presedintele PNL si cel pentru cei 31 de vicepresedinti, in sala, prin mainile delegatilor, au circulat liste in care se indicau numele anumitor candidati pentru a fi alesi in functiile de vicepresedinti. HotNews.ro a suprins cateva imagini cu listele de vicepresedinti PNL "de votat", inainte sa fie mototolite sau impaturite de posesori.

UPDATE 14.30 Crin Antonescu: Probabil Norica Nicolai si Daniel Chitoiu vor parasi PNL dupa ce isi vor face numarul

UPDATE 14.00 Norica Nicolai: Nu as vrea sa vindem PNL pe un pret mic. Cand cineva te ajuta sa treci puntea spre Iad nu merita sa mai stai cu el la masa

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai a afirmat sambata ca se poate vorbi despre un mare proiect al dreptei, dar ca atunci cand "cineva te ajuta sa treci puntea spre Iad nu merita sa mai stai cu el la masa'', adaugand ca nu ar dori ca PNL sa fie ;vandut pe un pret mic:.

:Putem vorbi de un mare proiect al dreptei:, a spus Nicolai, la Congresul PNL, citeaza Agerpres.

Ea a aratat insa ca Emil Boc, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur sau Teodor Stolojan sunt oameni care au tradat PNL, dar stau la masa discutiilor acum. "Cand cineva te ajuta sa treci puntea spre Iad nu cred ca merita sa mai stai cu el la masa. (...) Am incredere ca sunt liberali care il vor servi pe cetatean, si nu grupurile de interese. Sunt liberali care vor proteja aceasta tara, nu o vor vinde. Bratianu spunea ca tara se conserva, nu se vinde. Stimati colegi, nu as vrea sa vindem pe pret mic PNL, care este un partid istoric", a afirmat europarlamentarul.

Norica Nicolai a subliniat ca principala preocupare a liberalilor trebuie sa fie identitatea partidului.

"Suntem, dl presedinte, la al XXVIII-lea congres si sunt sigura ca toti care ascultati si cei care nu ascultati sunteti interesati ca PNL sa aiba multe congrese inainte. Identitatea acestui partid este prima noastra preocupare si vreau sa va multumesc, dl Mircea Ionescu-Quintus, ca ieri (n.r. vineri) ati reusit sa promovati acel amendament care vorbeste de noi, de istoria noastra, de numele nostru. Imi doresc, dl presedinte, nu doar sa se vorbeasca despre ele intr-un viitor statut, imi doresc ca doctrina liberala, ca istoria liberala, care se confunda cu istoria Romaniei, sa fie si doctrina unui viitor partid, pentru ca altfel suntem la vorbe", a sustinut Norica Nicolai.

Ea a facut referire si la declaratia lui Sorin Frunzaverde, care saluta, la inceputul lunii, aderarea PNL la PPE.

"Cred ca dl Frunzaverde, care se bucura de acel moment, (...) va fi unul dintre oamenii care se va intoarce acasa odata cu marea fuziune", a spus Nicolai.

Eurodeputatul liberal a precizat ca afilierea unui partid la o familie europeana este nu numai o chestiune de doctrina, dar si de onoare.

"O optiune politica de afiliere a unui partid ramane nu numai o optiune de doctrina, ci si de onoare. Cand alaturi de o familie, care te-a sustinut pe tine si pe cei 7 milioane de romani, care au fost acuzati de lovitura de stat, cand o familie te sustine ca partid si ca tara nu ai voie sa-i spui la televizor ca divortezi, pentru ca, din pacate, aici si nu numai aici politica pe televizor pare ca a distrus legatura dintre partide si cetatean", a mai spus Norica Nicolai.

UPDATE 12.58 Ghise, candidat la presedintia PNL: Il invidiez pe Iohannis - Prin derogare, prim-vicepresedinte, presedinte PNL si presedinte

"Eu ca simplu membru de partid, il invidiez foarte mult pe domnul profesor Iohannis, din punct de vedere politic. Din intreaga mea fiinta de membru liberal. Stiti de ce? Pai noi astia din tara, care de zece ani ne-am batut cu PSD, PDL, pai am fost niste fraieri, domnule. Solutia este derogarea. Prin derogare, prim-vicepresedinte, prin derogare, presedinte, prin derogare presedinte al Romaniei. E o solutie scurta, la obiect", a spus Ioan Ghise, citat de Mediafax.

El le-a transmis un mesaj liberalilor, pentru alegerea sa la sefia partidului: "Va cer un mandat de un singur an, si daca ma alegeti presedinte, in luna iunie anul viitor, ma angajez sa aduc in fata dumneavoastra trie seturi de documente, un statut larg dezbatut la nivelul organizatiilor, setul de programe politice si sectoriale care fundamenteaza angajarea la guvernare a unui parttid, si cel mai impiortant, variante strategice pentru alegeriel locale si parlamentare din 2016", a spus el.

Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus a declarat in finalul discursului lui Ioan Ghise, ca isi aminteste cum, acum foarte multi, ani, acesta l-a vizitat la hotelul unde era cazat si l-a rugat sa devina membru al PNL.

"De atunci si pana acum ati fost un bun membru. Pe mine nu m-ati dezamagit si nici acum nu m-ati dezamagit, ca nu ati depasit cu jumatate de ora discursul dumneavoastra", a spus Mircea Ioneascu Quintus, in aplauzele salii.

UPDATE 12.05 Klaus Iohannis sustine un discurs. "As fi aproape tentat sa spun ca avem sansa istorica sa facem ceea ce multa luma in politica romaneasca isi doreste de peste 20 de ani: unificarea dreptei". M-am inscris in PNL in 2013. Cei zece ani nu se gasesc in carnetul de partid, ci in inima

"Eu m-am apropiat incet de PNL, din 2004 fata de PNL din Sibiu, din 2004 PNL a avut intotodeauana un viceprimar la Sibiu, indiferent de rezultatele alegerilor locale. Din 2009 m-am apropiat un pic mai mult, in special de prietenul meu Crin Antonescu, pe care l-am sprijinit in campania pentru prezidentiale din 2009. Au fost zile frumoase", a spus Iohannis, in debutul discursului sau, citat de Mediafax.

El a spus ca s-a inscris in PNL in 2013 la invitatia presedintelui Crin Antonescu.

"Acesti zece ani nu se gasesc in carnetul meu de partid, dar se gasesc in inima mea de politician", a spus Iohannis.

El a spus ca a privit intotdeauna PNL asa cum este privir cineva care s-a realizat in viata sau un om care reprezinta ceva.

"Asa m-am apropiat de PNL, asa l-am vazut, PNL - cel mai titrat si cel mai vizionar partid politic din Romania", a spus Iohannis.

UPDATE 10.45 Crin Antonescu si-a inceput discursul: "Iohannis este un candidat cu sanse mari"/ "Nu vrem si nu vom renunta niciodata la numele nostru"

La final, fostul presedinte a fost aplaudat in picioare.

UPDATE 10.20 Vasile Blaga a sustinut un discurs. El a declarat ca fuziunea cu PNL va pastra nealterate spiritul si traditia celor doua partide, iar noua formatiune va fi o contrapondere victorioasa la PSD, punctand ca "puterea nu o sa cada din cer", potrivit Agerpres.

"Respect pentru numele blazonului istoric al PNL, pentru meritele sale exceptionale in faurirea Romaniei moderne si pentru reconstructia democratiei in Romania dupa 1989, solidaritate fata de valorile democratice, capitaliste si euroatlantice pe care le impartasim si increderea ca drumul pe care am pornit duce la castigarea Presedintiei de catre candidatul nostru comun si la formarea marelui partid de centru dreapta, incredere ca nimeni nu va putea opri acest proces", a spus Blaga, la Congresul PNL.

El a marturisit ca traieste emotia visului pe cale sa se indeplineasca - acela de a vedea PNL alaturi de PDL in marele proiect al dreptei unite - partidul dreptei unite.

Liderul democrat-liberal a spus ca a apreciat oamenii de stat liberali, eleganta si intelepciunea parlamentarilor liberali, amintind de colaborarea din 2000 si dupa 2004, el subliniind ca PNL au fost"'partenerul pe care l-au considerat cel mai aproape de crezul PDL".

"PNL si PDL impreuna intr-un singur partid, cu un program de guvernare si un singur candidat la alegerile prezidentiale - acesta este mandatul pe care ni l-au dat romanii", a afirmat Blaga.

"Fuziunea va pastra nealterate spiritul si traditia celor doua partide", a mai afirmat liderul PDL.

Pentru functia de presedinte al PNL candideaza Klaus Iohannis si Ioan Ghise, iar pentru cele 31 de functii de vicepresedinte au intrat in cursa 56 de liberali. Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, s-a retras din competitie in contextul in care este acuzat de savarsirea a 5 infractiuni de luare de mita, dupa ce a cerut bani de la oameni de afaceri, pentru a le acorda contracte din bani publici.

Cea mai mare parte a organizatiilor judetene ale PNL au anuntat in ultimele zile ca delegatii pe care ii vor trimite la congresul formatiunii vor adopta preponderent pozitii de sustinere pentru alegerea lui Klaus Iohannis la sefia partidului, precum si pentru candidatura acestuia la Presedintia Romaniei.

De asemenea, multi dintre liderii organizatiilor judetene s-au exprimat favorabil si in privinta aprobarii trecerii PNL de la ALDE la Partidul Popular European (PPE), fiind de asteptat ca acest pas sa fie validat de majoritatea delegatilor la congresul liberalilor.

In structurile de decizie ale organizatiile judetene PNL s-a votat, in general, favorabil si pentru fuziunea prin absorbtie cu PDL, dar unele dintre vocile importante din teritoriu ale formatiunii au aratat ca vor lua pozitie in congres cu privire la necesitatea pastrarii identitatii PNL si a denumirii istorice a partidului.

Vineri a fost adoptat noul statut al PNL.