Partidul Miscarea Populara a facut un denunt penal la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in care il acuza pe presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu de trafic de influenta invocand episodul "biletelul roz" din 2007, a anuntat marti presedintele PMP Elena Udrea, transmite B1TV.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Se face ca a uitat, asa cum a uitat in 2007, a facut trafic de influenta la presedintele tarii in favoarea lui Dinu Patriciu, a contribuit la suspendarea presedintelui, astazi se face ca uita ca in istoria recenta a acestei tari este singurul prim-ministru care a facut trafic de influenta la seful statului si initiaza scrisori pentru o demisie de onoare a presedintelui. Credem ca minima decenta ar trebui sa aiba domnul Calin Popescu Tariceanu", a spus Udrea.

"Ar trebui sa aiba o limita si sa raspunda in fata DNA pentru traficul de influenta pe care l-a facut in 2005", a precizat liderul PMP.

Calin Popescu Tariceanu a declarat, reperindu-se la plangerea penala facuta de PMP: "Sigur DNA va putea sa analizeze, justitia prin urmare trebuie sa functioneze, parcursul normal si firesc acesta este. Am incredere ca DNA va proceda conform legii si mai multe comenatrii nu am ce sa fac in legatura cu acest subiect. In momentul in care intra justitia in functiune, eu ma abtin sa comentez".

Intrebat cum comenteaza faptul ca plangerea se refera la un episod din 2007, presedintele Senatului a aratat ca "asta este o intrebare pe care va rog foarte mult sa o adresati altcuiva, dar nu mie".

Tariceanu a comentat si sintagma "biletelul roz". "Cred ca e mai putin specifica barbatilor, dar, in fine, acesta este un lucru cu totul secundar", a spus el, citat de Mediafax.

"Un document, in general, cand il transmiti, il trimiti cu o nota de insotire. Ca sa clarificam lucrurile acestea de la bun inceput, si lasati povestea cu biletelul roz doamnei care se ocupa cu aceste chestiuni", a spus Tariceanu.

Potrivit agentiei de presa citate, in 2007, presedintele Traian Basescu a prezentat biletelul ce i-a fost trimis de Tariceanu la inceputul anului 2005, impreuna cu materialul Rompetrol.

"1. Draga Traian, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia, sa vorbesti la Parchet despre subiect?", scria Tariceanu, care si semna. Basescu l-a acuzat la acel moment pe premier ca i-a propus un parteneriat cu "oligarhiile", pe care nu l-a acceptat.

Despre existenta acestui biletel a vorbit pentru prima data Elena Udrea, care la acel moment era consilier de stat la Cancelaria presedintelui.

Procurorii Parchetului ICCJ au dispus, in 17 aprilie 2007, neinceperea urmaririi penale fata de premierul Calin Popescu Tariceanu si Elena Udrea, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de instigare la favorizarea infractorului, respectiv divulgarea de informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Prin plangerea adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data de 22 ianuarie 2007, Uniunea Populara Social - Crestina, reprezentata prin presedintele Ioan Talpes, a solicitat efectuarea de cercetari cu privire la transmiterea de catre primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a unui inscris prin care se solicita presedintelui Traian Basescu, o interventie in cazul SC Rompetrol SA.

Talpes a sesizat Parchetul dupa ce presedintele Traian Basescu a prezentat biletelul intr-o conferinta de presa organizata special la Palatul Cotroceni. Basescu a prezentat biletelul la o saptamana dupa ce Elena Udrea a vorbit despre acesta intr-o emisiune televizata.