Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, anunta ca va adresa o sesizare CSM fie in calitate de presedinte al acestui for, fie in numele Senatului, pentru initierea unei anchete a Inspectiei Judiciare privind imprejurarile in care i-a fost retras procurorului Iacobescu in 2011 dosarul in care era mentionat numele fratelui presedintelui Traian Basescu. De asemenea, Tariceanu anunta ca va cere in senat ca SRI sa spuna daca in 2011 l-a informat si in ce masura pe Presedintele Romaniei despre cazul procurorului Iacobescu, despre relatarile din presa pe marginea acestui caz si despre alaturarea numelui fratelui sau in acest caz

''Viteza cu care a fost 'ingropat' acest dosar, in care se facea vorbire despre fapte cu caracter penal savarsite de fratele presedintelui Romaniei, fapte pentru care Mircea Basescu se afla acum in stare de arest, ne indreptatesc sa solicitam o ancheta oficiala a CSM. Presedintele Romaniei, dl Traian Basescu, a declarat pe 19 iunie: <>. Daca raspunsul CSM la solicitarea mea sau a Senatului va confirma cu probe suspiciunile aparute in mass media si in randul opiniei publice, atunci ne vom afla intr-o situatie inadmisibila pentru un stat de drept: Presedintele Romaniei a intervenit in Justitie in 2011 pentru a-si proteja fratele in fata Legii'', sustine Tariceanu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Totodata, el afirma ca urmare a informatiilor pe care le-a primit in ultimele doua zile, va propune Biroului Permanent al Senatului extinderea temelor la care SRI va trebui sa dea raspunsuri in fata Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.

''Mai precis, as dori sa aflam daca in 2011 SRI l-a informat si in ce masura pe Presedintele Romaniei despre cazul procurorului Iacobescu, despre relatarile din presa pe marginea acestui caz si despre alaturarea numelui fratelui sau in acest caz. Procurorul Iacobescu este cel care a instrumentat intr-o prima faza un dosar al numitului 'Bercea Mondialu' si care a dezvaluit presei la acea data ca fratele Presedintelui Romaniei ar fi primit mita 300.000 de euro de la numit. Raspunsul SRI la aceasta intrebare urmeaza a fi confruntat cu afirmatia Presedintelui Romaniei, care a declarat oficial ca are cunostinta despre relatia dintre fratele sau si clanul 'Bercea' doar de un an de zile'', explica presedintele Senatului.