O sedinta comuna de guvern romano-israeliana (tip Government-to-Government - G2G), condusa de prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, si prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, are loc la Ierusalim, in perioada 23-24 iunie. Potrivit unui comunicat al Guvernului, obiectivele principale ale reuniunii sunt consolidarea dialogului politic bilateral si intensificarea cooperarii sectoriale si strategice a celor doua state.

Agenda reuniunii guvernelor roman si israelian va cuprinde, in principal, evaluarea stadiului proiectelor de cooperare bilaterala si propuneri concrete de intensificare a acesteia, in plan sectorial. Astfel, se vor discuta aspecte legate de introducerea unor noi platforme de cooperare in domeniul stiintei si cercetarii la nivel de institute si agentii de cercetare, inclusiv cercetarea industriala.

Dialogul bilateral va fi intensificat totodata prin relansarea cooperarii in domeniul muncii si afacerilor sociale, prin identificarea unor noi linii de actiune in domeniul sanatatii publice cu impact direct asupra cetatenilor, prin extinderea cooperarii in domeniul educatiei privind Holocaustul si al combaterii fenomenelor extremiste, inclusiv anti-semitismul, prin promovarea culturii celor doua state si consolidarea contactelor cu comunitatea evreilor originari din Romania care locuiesc in Israel, respectiv cu comunitatea evreilor din Romania.

Cooperarea economica va constitui un alt punct central al convorbirilor bilaterale, avand in vedere cresterea valorii schimburilor comerciale intre cele doua tari. De asemenea, vor fi abordate noi optiuni de consolidare a cooperarii in sectoare de interes pentru Romania si Statul Israel precum dezvoltarea regionala, agricultura, turismul, protectia mediului, tineret si sport.

Vor fi discutate si aspecte ale cooperarii in cadrul institutiilor multilaterale si va avea loc un schimb de opinii cu privire la problemele internationale de interes major si evolutiile regionale.

Cu acest prilej vor fi semnate o Declaratie politica la nivel de guverne, precum si o serie de documente in domeniile afacerilor externe, cercetarii si dezvoltarii tehnologice, tehnologiilor informationale si comunicatiilor, muncii si afacerilor sociale, dezvoltarii regionale, cooperarii bilaterale culturale si educationale, educatiei despre Holocaust, protectiei mediului, sanatatii, tineretului si sportului.