Liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi ca scandalul in care este implicat Mircea Basescu si in care apare implicit si numele sefului statului este "o chestiune ce duce spre siguranta nationala", el adaugand ca toate cancelariile lumii sunt cu ochii pe Bucuresti.

Prezent la Buzau, intr-o conferinta de presa, dupa o intalnire electorala interna cu liberalii din judetele Vrancea, Tulcea, Buzau, Constanta si Galati, presedintele interimar al PNL s-a declarat extrem de ingrijorat de urmarile scandalului in care apar numele fratelui lui Traian Basescu si cel al sefului statului, transmite Mediafax.

"Avand in vedere dezvaluirile care au fost facute ieri (n.r. - miercuri), de o gravitate extraordinara, care implica numele presedintelui, le-am spus colegilor ca, dupa parerea mea, avem de-a face cu o situatie care nu se mai refera la imaginea unui politician sau al unui membru din familia unui politician, ci este vorba despre o situatie extrem de grava in care apar acuzatii care pot duce in zona sigurantei nationale. Sunt convins ca situatia care a fost creata este dincolo de opinia oricarui politican din Romania, nu mai conteaza acum ce spun Traian Basescu, Ponta sau Iohannis, suntem in situatia in care institutiile abilitate ale statului trebuie sa actioneze cu maxima urgenta si fermitate pentru a clarifica ce e adevarat si ce nu", a declarat Iohannis.

Referindu-se la solicitarea premierului victor Ponta privind demisia pesedintelui Traian Basescu in urma acestui scandal, liderul liberal a spus ca astfel de acuzatii "nu pot sta in spatiul public fara a primi in cel mai scurt timp un raspuns ferm din partea celor abilitati sa gaseasca un raspuns, acestia nefiind politicienii, ci magistratii".

"E o situatie nemaintalnita si sper ca reactia institutiilor abilitate, in care cred, sa fie pe masura", a spus Iohannis, adaugand ca face apel la institutiile abilitate sa faca lumina in acest scandal cat mai repede posibil.

"Daca aud la TV ca se vorbeste de trafic de influenta si bani multi primiti de o ruda a presedintelui si se afirma ca presedintele a stiut asta, atunci eu solicit imediat celor abilitati sa spuna adevarul. Eu nu pot si nu vreau sa traiesc intr-o tara unde asupra presedintelui planeaza o suspiciune de o asemenea gravitate. Chestiunea e dincolo de optiunile politicienilor", a spus liderul interimar al PNL.

Klaus Iohannis a mai spus ca, si in situatia in care Traian Basescu va demisiona, institutiile statului tot trebuie sa faca lumina in acest caz.

"Chiar daca demisioneaza (n.r. Traian Basescu), institutiile abilitate trebuie sa clarifice lucrurile. Nici nu conteaza ce a spus Basescu, ci conteaza de acum mai departe ce spun procurorii si judecatorii. Lucrurile trebuie clarificate, e imposibil sa stam in aceasta nesiguranta. Suntem intr-o criza deosebit de grava care are legatura cu siguranta nationala. Daca e implicat numele presedintelui atunci e in cauza Romania, presedintele nu e un politician sau un om care are un frate, e exponentul Romaniei in lume. Acest scandal are si reactii internationale. Cancelariile lumii se uita cu maxima atentie la ce se intampla acum in Bucuresti" , a conchis presedintele interimar al PNL.

***

Antena 3 a facut publice, miercuri seara, inregistrari audio-video din care ar rezulta ca fratele presedintelui, Mircea Basescu, a primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial sa scape de inchisoare si ca seful statului ar fi stiut despre acest demers.

Mircea Basescu a sustinut ca presedintele Traian Basescu nu are "niciun fel de legatura" cu relatia sa cu membrii familiei Anghel si ca imaginile video difuzate sunt scoase din context, iar inregistrarile ar sprijini starea de fapte prezentata de el in plangerea penala pentru santaj.

Joi dimineata, premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa demisioneze pentru a apara ideea independentei justitiei in cazul fratelui sau, Mircea Basescu, si al familiei Bercea Mondial, adaugand ca poate fi luata in calcul si suspendarea lui Basescu daca s-a implicat in acest caz.

Intr-o declaratie de presa sustinuta, joi dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a precizat ca nu a avut niciodata vreo discutie cu fratele sau, Mircea Basescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel in procesele pe care acesta le are, adaugand ca fratele sau nu trebuia sa se implice intr-o zona cu astfel de oameni si intr-un asemenea anturaj.

Traian Basescu a mai spus ca nu se va transforma in avocatul fratelui sau si ca intre nevoia de consolidare a justitiei si reflexul firesc de a-si apara fratele alege consolidarea justitiei.