Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat ca va cere in instanta arestarea presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, pentru ca acesta nu s-a intors, in termenul impus de organele judiciare, din SUA, unde se afla pentru a urma un tratament medical, relateaza Mediafax.

Nicusor Constantinescu (arhiva)Foto: Agerpres

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a confirmat ca va cere in instanta arestarea lui Nicusor Constantinescu, dupa ce anterior surse din Directie anuntasera ca ca solicitarea de inlocuire a masurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv este urmarea faptului ca presedintele CJ Constanta nu s-a intors in tara pana la 11 iunie, asa cum dispusese instanta.

Miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se ia in discutie o contestatie a lui Nicusor Constantinescu impotriva unei decizii a Tribunalului Bucuresti prin care s-a stabilit, in 4 iunie, legalitatea si temeinicia masurii controlului judiciar in cazul sau.

Tot la Curtea de Apel Bucuresti va fi luata in discutie, joi, o contestatie a DNA fata de hotararea prin care Tribunalul Bucuresti a respins propunerea procurorilor de mentinere a masurii preventive a controlului judiciar fata de seful CJ Constanta. Acest proces ar fi trebuit sa aiba loc luni, insa el a fost amanat pentru ca apararea sa aiba timp depuna in instanta o serie de acte medicale ce ar atesta starea de sanatate a lui Constantinescu.

Nicusor Constantinescu sustine ca DNA cere arestarea sa preventiva intrucat s-ar sustrage urmaririi penale

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sustine, intr-un comunicat transmis prin intermediul avocatului sau, ca DNA il acuza ca s-ar sustrage urmaririi penale si ca a cerut arestarea sa preventiva, desi el a fost operat si se afla intr-un spital din SUA.

Intr-un comunicat transmis, marti, prin intermediul avocatului sau, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, aminteste ca este internat in SUA, din luna aprilie, pentru tratarea cancerului de prostata de care sufera si ca, pana in prezent, a fost supus unei interventii chirurgicale, urmand sa inceapa radioterapia.

"Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, este din 9 aprilie 2014 in SUA, pentru tratarea cancerului de prostata, boala incurabila in Romania, cu speranta de supravietuire mica si in Europa. Spitalul Universitar John Hopkins din Baltimore - Statul Maryland, USA este institutia medicala americana unde Nicusor Constantinescu lupta, alaturi de echipa medicala, utilizand cele mai noi tehnologii, pentru salvarea vietii acestuia. Nicusor Constantinescu a fost operat cu ajutorul robotului Da Vinci, extirpandu-i-se total si radical prostata, glandele seminale, ganglionii si nodulii din pelvis. Tratamentul ambulatoriu administrat de medicii americani, alternat cu reinternari repetate pentru tratarea efectelor secundare (incontinenta urinara minim trei luni, spasme ale vezicii urinare, reabilitarea functiilor si organelor afectate) continua si astazi, 17 iunie 2014. Drena montata in pelvis colecteaza inca lichid zilnic in cantitati mari, impiedicand inceperea radio-terapiei cu acceleratori nucleari, pentru prevenirea extinderii celulelor canceroase" , se arata in comunicatul respectiv.

Potrivit sursei citate, DNA a cerut din nou arestarea preventiva a presedintelui Consiliului Judetean Constanta, motivand ca acesta s-ar sustrage urmaririi penale.

"Dupa abuzurile DNA fata de Nicusor Constantinescu, facute in repetate randuri in primavara, constand in retinerea sa abuziva si hartuirea cu rechizitorii ce fac referire la Programele Consiliului Judetean Constanta privind refacerea perdelelor forestiere, a livezilor dobrogene, a dotarilor informatice si rechizitelor anuale pentru copiii din mediul rural, DNA l-a trimis in judecata pe presedintele Consiliului Judetean Constanta, in lipsa, cerand abuziv, din nou, arestarea preventiva a acestuia, desi procurorii cunosc exact situatia medicala a acestuia, din actele puse la dispozitie, in permanenta, de Spitalul Universitar John Hopkins, prin intermediul avocatului Marius Mocanu. Procurorii sustin in motivare ca Nicusor Constantinescu nu a inceput radioterapia in Statele Unite ale Americii si se sustrage urmaririi penale, de parca acesta ar refuza vindecarea de cancer. Realitatea este ca mentinerea drenei in pelvisul pacientului impiedica inceperea radioterapiei, existand interdictia medicala pentru aplicarea tratamentului in aceasta situatie", se mai precizeaza in comunicat.

Avocatul Marius Mocanu mai precizeaza in documentul citat ca DNA a contestat chiar si biopsia efectuata la Mina Minovici care confirma boala presedintelui Nicusor Constantinescu, precizand ca toate acestea reprezinta masuri abuzive, inumane, contrare eticii profesionale.

"De fapt, DNA a infirmat, impotriva evidentei medicale, inclusiv biopsia de la Institutul de Medicina Legala 'Mina Minovici', respectiv de seful Sectiei Urologie a Spitalului Clinic de Urgenta 'Sf Ioan' - Bucuresti, profesor doctor Geavlete, unde Nicusor Constantinescu a fost internat pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostata. Internarea a avut loc in martie 2014, la cererea DNA pentru recursul inaintat Curtii de Apel Bucuresti, unde procurorii au cerut arestarea preventiva pentru 30 de zile a presedintelui Consiliului Judetean Constanta - Nicusor Constantinescu. Toate aceste fapte denota ca asistam la masuri abuzive, inumane si agresive, contrare eticii profesionale, din practica judiciara ale unei institutii ce a demonstrat tuturor ca se afla in afara actului de justitie. Din respect pentru constanteni, dobrogeni si romani, va reamintim ca masurile succesive de eliberare, dispuse de instanta pentru Nicusor Constantinescu, ca si pentru primarul Radu Mazare, nu au avut motivari medicale, ci au fost sustinute de lipsa probelor din dosarele instrumentate de DNA", se mai arata in comunicatul transmis de avocatul Marius Mocanu.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, luni, judecarea contestatiei depuse de procurorii DNA impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, care revocase masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de seful Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, urmatorul termen fiind 19 iunie.

In 10 iunie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea Directiei Nationale Anticoruptie de mentinere a masurii preventive a controlului judiciar in cazul lui Nicusor Constantinescu. Astfel, instanta a admis atunci cererea formulata de avocatul lui Nicusor Constantinescu si a dispus revocarea masurii preventive a controlului judiciar, deciziafiind insa contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti.

Intr-un alt dosar, in 4 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca masura controlului judiciar stabilita de procurori in cazul lui Constantinescu este legala si temeinica. Astfel, instanta a mentinut masura controlului judiciar si obligatiile impuse lui Nicusor Constantinescu de catre Tribunalul Bucuresti prin decizia din 20 martie.

Judecatorul a respins ca nefondata cererea de revocare a masurii controlului judiciar formulata de avocatul lui Nicusor Constantinescu, precum si solicitarea de incetare a uneia dintre obligatiile stabilite in cadrul masurii preventive, respectiv aceea de a nu depasi o anumita limita teritoriala, fixata de organul judiciar, decat cu incuviintarea prealabila a acestuia.

Pe de alta parte, prin decizia din 4 iunie, instanta a admis in parte cererea formulata de avocatul lui Nicusor Constantinescu privind incuviintarea de a parasi Romania, in perioada 6 iunie-11 iunie, pentru a se deplasa la unitatea medicala Johns Hopkins din Chicago.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost trimis in judecata in trei dosare si este cercetat intr-un al patrulea dosar, pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite 15 cartuse de 9 milimetri, cand au fost facute perchezitii intr-unul dintre primele doua dosare.