PDL si Initiativa Romania Liberala (IRL) au semnat luni un protocol de colaborare politica iar Andrei Chiliman a fost cooptat in Biroul Permanent National, ca prim-vicepresedinte si, de asemenea, ca presedinte interimar al Organizatiei democrat-liberale a Sectorului 1, a anuntat Vasile Blaga in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres.

Andrei ChilimanFoto: AGERPRES

"Este un pas important pentru unificarea dreptei. Romania are nevoie, si alegerile europarlamentare au dovedit-o, de o puternica forta de centru-dreapta, care sa propuna un proiect pentru Romania", a declarat presedintele PDL.

Blaga a mai anuntat ca Andrei Chiliman a fost cooptat in Biroul Permanent National, ca prim-vicepresedinte si presedinte interimar al Organizatiei PDL Sector 1.

Totodata, a mai spus Blaga, Vlad Moisescu va detine functia de prim-vicepresedinte al PDL Bucuresti iar Diana Tusa, o functie de vicepresedinte in cadrul aceleiasi organizatii.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, confirmase anterior ca Andrei Chiliman se inscrie in PDL aratand ca acesta "este un om de dreapta consacrat, care a avut multe initiative in aceasta zona", informeaza Mediafax. Blaga a apreciat inscrierea edilului Sectorului 1 in PDL drept "mai mult decat oportuna". Surse democrat-liberale au declarat anterior pentru agentia de presa ca PDL va semna luni un protocol cu Initiativa Romania Liberala, urmand ca toti membrii IRL sa se inscrie in PDL.

Blaga a fost intrebat inainte de sedinta BPN al PDL daca i se pare oportuna inscrierea lui Andrei Chiliman in PDL atata vreme cat acesta a fost exclus din PNL, iar democrat-liberalii negociaza cu liberalii.

"Am terminat negocierile si o sa vedeti toate raspunsurile la intrebarile dumneavoastra dupa sedinta BPN. (Andrei Chiliman - n.red.) este un om de dreapta consacrat, care a avut multe initiative in aceasta zona. Si inscrierea lui o consideram mai mult decat oportuna", a precizat Vasile Blaga.

Vasile Blaga a mai spus, intrebat despre faptul ca Andrei Chiliman ar urma sa ocupe functia de prim-vicepresedinte al PDL, ca aceste lucruri vor fi discutate in sedinta BPN al PDL si ca intarirea dreptei trebuie sa aiba "rezultate concrete".

"O sa discutam toate lucrurile acestea in sedinta BPN, dar eu cred ca orice actiune pentru intarirea dreptei trebuie sa aiba si rezultate concrete, sa trecem de faza de povesti, iar PDL chiar trece de aceasta faza", a adaugat Vasile Blaga.

Intrebat daca PDL discuta si cu Mihai Razvan Ungureanu in vederea intaririi dreptei, Blaga a raspuns: "Noi discutam cu toata lumea interesata".

De asemenea, Vasile Blaga a mai spus ca delegatiile PNL si PDL au avut o intalnire luni.

Surse democrat-liberale au declarat anterior pentru Mediafax ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se va inscrie, luni, in PDL, urmand sa aiba functia de prim-vicepresedinte.

"PDL va semna luni un protocol cu Initiativa Romania Liberala si toti cei de la aceasta Initiativa se vor inscrie in PDL. Andrei Chiliman se va inscrie in PDL si va fi prim-vicepresedinte", au precizat sursele citate.

Din IRL mai fac parte si Vlad Moisescu si Diana Tusa.

Delegatia Permanenta a PNL a decis, in 27 mai 2013, excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, dupa ce edilul a activat timp de 24 de ani in PNL, motivul sanctiunii fiind savarsirea unor "abateri grave de la disciplina partidului". Propunerea de excludere a primarului Andrei Chiliman si a deputatului Diana Tusa, inaintata de BPN Delegatiei Permanente a PNL, a fost aprobata cu 139 de voturi ￯pentru￯ si 8 voturi ￯impotriva￯.

Excluderea lui Andrei Chiliman din PNL a venit dupa un an de conflict deschis intre el si Crin Antonescu. De altfel, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu si Diana Tusa lansasera in aprilie 2013 Initiativa Romania Liberala.

In septembrie 2013, Forta Civica si PNTCD au semnat un protocol cu Initiativa Romania Liberala de includere a acesteia in Alianta pentru Dreptate si Adevar, liderii acestor formatiuni precizand ca vor avea candidat unic la prezidentiale si candidati comuni la europarlamentare. Insa, dupa rezultatul dezastruos de la alegerile europarlamentare din acest an, IRL s-a despartit de PNTCD. Colaborarea FC-PNTCD incetase mai devreme.