Stefan Buciuta, deputat din partea minoritatii ucrainene in mandatul 2008-2012, a fost gasit vinovat de trafic de influenta, dupa ce si-a angajat fiica la biroul sau parlamentar, aceasta obtinand astfel venituri de aproape 60.000 de lei, informeaza Mediafax. Buciuta a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare.

Decizia a fost data de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), insa nu este definitiva si poate fi contestata atat de Buciuta, cat si de procurori, la completul de cinci judecatori ai instantei supreme.

Prin sentinta ICCJ i-au fost interzise mai multe drepturi lui Buciuta, respectiv cel de a fi "ales in autoritatile publice sau in functii elective publice", cel de "a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat" si cel de a "ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii".

Stefan Buciuta a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, in 1 noiembrie 2013.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Stefan Buciuta, deputat in legislatura 2008-2012, a formulat la Camera Deputatilor o cerere de angajare a fiicei sale si apoi a avizat contractul de munca pe perioada determinata (decembrie 2008 - septembrie 2012), "in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru aceasta in cuantum de 59.499 lei".

Stefan Buciuta a fost deputat din partea minoritatii ucrainene in Camera Deputatilor, in mandatul 2008-2012.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta, in 27 septembrie 2013, ca a cerut Parchetului instantei supreme sa il cerceteze pe fostul deputat Stefan Buciuta, pentru conflict de interese, intrucat si-a angajat fiica la biroul sau parlamentar, din 2008 pana in 2012.

Potrivit Agentiei Nationale de Integritate, Stefan Buciuta a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajata, in perioada 15 decembrie 2008 - 14 septembrie 2012, in functia de expert in cadrul biroului sau parlamentar, in Circumscriptia electorala nr. 27 Maramures - Colegiul uninominal nr. 7.