Viceprimarul liberal al Timisoarei, Dan Diaconu, ramane in functie, iar Partidul Social Democrat (PSD) si noua majoritate a social-democratilor impreuna cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu si Partidul National Taranesc Crestin-Democrat a pierdut postul, vineri, la un vot diferenta, transmite Agerpres.

Sedinta extraordinara a Consiliului Local a fost foarte tensionata, mai ales ca PNTCD Timisoara i-a exclus pe cei doi consilieri locali - Bogdan Herzog, care urma sa devina viceprimar, si Flavius Boncea -, considerati de conducerea filialei "tradatorii principiilor lui Corneliu Coposu", care ar fi asigurat majoritatea PSD in forul legislativ local.

O data cu pierderea calitatii de membru de partid de catre acestia, primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, le-a cerut alesilor locali sa constate incetarea mandatelor lor.

"Domnule Herzog, chemati-l (pe Putin - n.r.) si in Romania, sa ne impace! Eu cred ca Romania trebuie sa fie cu ochii catre Uniunea Europeana, catre Statele Unite. Cred ca timisorenii nu-si doresc si nici eu nu-mi doresc in echipa mea un viceprimar al Timisoarei, un om cu o asemenea mentalitate in anul 2014. Acest subiect este tema nationala", a afirmat Robu.

Aceste randuri i-a facut pe unii revolutionari prezenti in sala sa strige "Jos comunistii!".

Pe de alta parte, Robu a precizat ca daca Diaconu va fi schimbat din functie, el va prelua cele mai importante atributii celor doi viceprimari de stanga, lasandu-i sa se ocupe doar de Cantina Sociala, de Centrul de zi pentru varstnici, de Protectia Copilului si a Persoanelor cu Handicap.

"Domnul Dan Diaconu a muncit din zi pana in noapte pentru primarie, nu a scris corespondente pentru 'Vocea Rusiei' si nu a ridicat in slavi civilizatia care se ridica acolo. Domnul Diaconu va ramane alaturi de mine", a spus primarul.

Consilierul PP-DD Petrica Folica a parasit sala, in ciuda liniei trasate de partidul sau, aratandu-se "dezgustat" de ceea ce a auzit despre opiniile pro-ruse ale lui Bogdan Herzog.

"Eu ma retrag, nu vreau sa particip la acest circ. (...) Eu nu am avut cunostinta despre acest om, Bogdan Herzog. Ma deranjeaza ca este pro-rus, in primul rand eu sunt roman, inainte de a fi consilier", a spus Folica.

Liderii taranistilor timisoreni au imbracat tricouri negre pe care scria "Negociem orice, dar nu principii" si le-au dat cate unul si fostilor lor colegi exclusi.

In momentul votului, consilierii locali ai PNL-PDL si taranistul Adrian Orza au parasit sala, iar PSD mai avea nevoie de un singur vot pentru a-l debarca pe Dan Diaconu. Astfel, pentru schimbarea viceprimarului liberal au votat 13 consilieri, fiind nevoie de 14 favorabile. Cel de-al doilea viceprimar in functie este social-democratul Traian Stoia.

Amintim Ziua de Vest scria marti ca liderul PSD Timis Titu Bojin a semnat un protocol de colaborare cu PP-DD si Uniunea pentru Timis (UPT), atat la nivel local cat si judetean, iar noua majoritate l-a desemnat pe Bogda Herzog (PNTCD) noul viceprimar.

Herzog scrie texte pentru Vocea Rusiei, dupa cum semnaleaza si site-ul deBanat.ro.