Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat luni ca social-democratii intentioneaza sa formeze "majoritati cu PP-DD" in judetele si localitatile unde acest lucru este posibil, potrivit Agerpres. Si premierul Victor Ponta a declarat luni ca PSD discuta o alianta cu PP-DD atit la nivel local, cit si parlamentar. Mai devreme, in cursul zilei de luni, Dan Diaconescu ceruse o alianta a tuturor partidelor care se pozitioneaza impotriva lui Basescu. Miscarile PSD si PPDD vin ca raspuns la negocierile accelerate pentru o fuziune intre PDL si PNL pentru a crea un pol puternic de dreapta.

Victor Ponta si Dan Diaconescu sunt aliati acumFoto: Colaj foto

Posibila alianta dintre partidele conduse de Victor Ponta si Dan Diaconescu vine pe fondul deselor atacuri dintre cei doi lideri prilejuite de licitatia din 2012 pentru privatizarea Oltchim. Dan Diaconescu a castigat atunci o licitatie cu multe semne de intrebare, dar nu a incheiat contractul pentru ca nu a avut banii promisi. Ulterior, Victor Ponta i-a facut acestuia o plingere penala.

Dragnea: Vrem sa facem majoritati cu PP-DD in toate judetele si localitatile unde se poate face lucrul asta

"Vrem in toate judetele si localitatile unde se poate face lucrul asta sa facem majoritati cu PP-DD, in conditiile in care liberalii au hotarat sa faca alianta cu PDL. Nu stiu daca o sa o faca sau nu, dar vrem ca majoritatile sa functioneze in continuare si proiectele de dezvoltare ale comunitatilor locale asumate de primarii si presedintii nostri sa poata fi puse in aplicare. Eu v-am spus ce am vorbit cu secretarul general de la PP-DD si se pare ca incepem sa ne constituim, unde se poate", a declarat Dragnea, la Senat.

El a spus ca daca Dan Diaconescu vrea o alianta anti-Basescu, este o veste buna.

"Asta este o veste foarte buna. Daca Dan Diaconescu vrea sa facem o alianta anti-Basescu, suntem acolo. Daca Dan Diaconescu nu a inteles ca PNL este pro-Basescu, inseamna ca a fost plecat din tara", a sustinut Dragnea.

Intrebat ce se intampla cu posturile din deconcentrate pe care le detineau liberalii, presedintele executiv al PSD a raspuns: "In mod normal, pana acum, fiind niste cetateni foarte onorabili (liberalii - n.r.), ar fi trebuit sa plece din moment ce ei spun ca se aliaza cu PDL si au iesit din USL, adica au iesit de la guvernare, in mod normal ar fi trebuit sa plece. Daca nu, inseamna ca sunt ipocriti".

Si Victor Ponta anunnta negocieri cu PPDD

Si premierul Victor Ponta a declarat luni ca acum se discuta in teritoriu cu cei de la PP-DD: "Am discutat in cadrul aliantei de guvernare faptul ca practic in teritoriu peste tot se schimba majoritatile si cam in toate judetele majoritatea va fi PNL-PDL. Acum, ce sa fac, noi suntem cei care am adus atatia consilieri PNL, ca era USL. Acum platim faptul ca am fost corecti atunci. O sa incercam, pe cat posibil, chiar si in opozitie sa nu fim singuri si putem evident si discutam in teritoriu cu cei de la PP-DD, pentru ca ei mai sunt in consiliile judetene. Putem sa facem si o alianta la nivel de Parlament daca este vorba de proiecte legislative comune".

Victor Ponta a mai spus ca e posibila o colaborare cu PP-DD si la nivel parlamentar: "Ei cu siguranta nu vor sa treaca in alianta pro-Basescu, alianta Iohannis-Blaga si atunci e normal sa putem sa colaboram si la nivel parlamentar si local. Nu stiu in cate judete, dar stiu ca ei se apuca de schimbat toate majoritatile PNL-PDL si o sa vedem in functie de cum se deruleaza lucrurile in continuare".

Dan Diaconescu: Putem face majoritati si cu unii si cu altii din cei pe care ii numesc ciocoi

Dan Diaconescu a declarat, luni, ca ii roaga pe toti acei oameni care condu partide sa vina alaturi de el, pentru a face alianta anti-Basescu, si a precizat ca discutiile cu PSD au vizat o intelegere punctuala, la Teleorman.

Diaconescu a precizat ca este singurul candidat incris oficial in cursa pentru Presedintie, si nu crede ca ar fi bine ca presedintele Traian Basescu, dupa 10 ani de mandat, sa fie premier. "Ii rog pe ceilalti oameni care conduc partide, indiferent de orientarea politica, sa vina alaturi de mine, sa ma asculte si sa facem ce i-am mai rugat in anii trecuti, in lunile trecute, sa facem alianta anti-Basescu. Cred ca aceasta intelegere, aceasta colaborare, acest protocol, contract trebuie facut de urgenta, avand in vedere ce se intampla pe scena politica romaneasca", a spus Diaconescu.

Despre discutiile dintre PPDD si PSD, Dan Diaconescu a declarat ca acestea au avut loc intre secretarul general al partidului, Liviu Neagu, si vicepremierul Liviu Dragnea, pe sustinerea la nivel local, punctual, in Teleorman.

"PPDD hotaraste soarta administratiei locale, sunt 34 de judete unde nu se pot face majoritati, in acest moment, dupa ruperea USL, si PPDD poate stopa jaful facut de ciocoi. Putem face si cu unii si cu altii din cei pe care ii numesc ciocoi", a aratat Diaconescu.

El a spus ca personal nu a avut niciun fel de discutii cu PSD, ci secretarul general al PPDD s-a intalnit cu Liviu Dragnea, pentru a discuta despre situatia de la Teleorman. "PSD are nevoie de noi, putem pune aceste conditii, sa dam votul, in functie de anumite conditii", a precizat Dan Diaconescu, adaugand ca exista discutii extinse si pentru alte judete.