Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus luni la Parlament o propunere legislativa prin care este interzisa autonomia teritoriala sau orice forma de secesionism. Incalcarea acestor prevederi de catre persoane fizice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, iar de catre persoanele juridice se pedepseste cu desfiintarea persoanei juridice gasite vinovate, transmite Agerpres. Diaconu a motivat proiectul de lege spunind ca "Romania se confrunta deja cu acest pericol din cauza extremismului maghiar netratat corespunzator si sustinut cu bani si cu influenta politica de la Budapesta".

In proiectul deputatului PSD se arata ca "este interzis orice fel de demers sub forma de mitinguri, manifestatii publice, dezbateri, initiative politice sau civice prin care este sustinuta autonomia teritoriala sau orice fel de secesionism si este interzisa afisarea de steaguri, simboluri, insemne, pancarte, bannere sau afise, indiferent de imprejurare si circumstante, prin care este sustinuta autonomia teritoriala sau orice fel de secesionism'.

Bogdan Diaconu a precizat intr-o conferinta de presa ca propunerea sa legislativa "nu este o emanatie a grupului deputatilor PSD", ci este o initiativa legislativa proprie, potrivit Agerpres.

Mai nou, premierul Ungariei si-a facut o politica externa oficiala din a sustine autonomia teritoriala a maghiarilor din afara tarii sale, luandu-si ca aliati in acest sens partidele si miscarile maghiare din tarile pe care le vizeaza. Ca dovada, pe lista FIDESZ pentru europarlamentare au fost pusi pe locuri eligibile reprezentanti ai miscarilor autonomiste maghiare din Ucraina, Serbia si Romania (Laszlo Tokes in cazul nostru). In plus, Viktor Orban a devenit aliatul UDMR care si-a asumat in campania electorala idealurile secesioniste ale Budapestei, a mai spus Diaconu intr-un comunicat de presa remis redactiei.