Europarlamentarul PDL Monica Macovei scrie, pe blogul sau, ca este necesar ca dreapta sa numeasca un singur candidat la presedintie si ca, in cadrul unei viitoare aliante, PDL trebuie sa isi pastreze identitatea.

Monica MacoveiFoto: captura B1 TV

Macovei enumera o serie de principii pe care trebuie sa le respecte o viitoare alianta, si afirma ca persoanele sau structurile care in trecut nu le-au respectat trebuie sa isi asume greselile trecute.

Care sunt aceste principii:

"a) Este necesara sustinerea unui candidat comun al dreptei pentru functia de Presedinte al Romaniei impotriva celui sustinut de mafia PSD. Candidatul comun al aliantei trebuie sa garanteze romanilor continuarea luptei impotriva coruptiei, respectarea legii si a valorilor de dreapta, a mediului de afaceri si a Romaniei cinstite si muncitoare. Candidatul dreptei trebuie sa fie credibil, dedicat valorilor dreptei, validat prin ceea ce deja a facut.

b) Partidele componente ale acestei aliante trebuie sa asume public si fara dubii ca anticoruptia si aplicarea egala a legii pentru toti nu sunt negociabile, ca in economie capitalismul este solutia, ca proprietatea privata este sacra, ca sectorul privat trebuie stimulat, ca libertatea persoanei in raport cu statul este esentiala. Coruptia este 'tiranie', saracie, faliment al statului si incalca demnitatea oamenilor.

c) PDL a aparat statul de drept si cele mai eficiente si independente institutii anticoruptie, model pentru intreaga Europa: Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate. Aceasta pozitie trebuie sustinuta public si clar de orice partener de alianta si un capitol nenegociabil trebuie sa fie 'Lege, Anticoruptie, mentinerea independentei DNA si ANI, mentinerea independentei Justitiei'.

d) O alianta de dreapta trebuie sa afirme public si clar respectul si atasamentul fata de partenerii nostri din Europa si Statele Unite, ca mentine Romania in democratie, pe directia Vest.

e) O alianta de dreapta trebuie sa aplice conditii minimale de etica politica. Politicienii care au fost condamnati si cei care au fost ofiteri sau colaboratori ai Securitatii nu pot fi membri ai Aliantei. Politicienii care au decizii de incompatibilitate sau conflict de interese trebuie sa se retraga pana la expirarea interdictiilor aplicate de instante.

"Orice incercare de a actiona impotriva acestor principii trebuie sanctionata fara ezitare", scrie Macovei.

Referindu-se la PDL, ea afirmca ca acesta trebuie sa isi pastreze identitatea, sa revina la perioada in care era "partidul primarilor" si sa isi consolideze filialele.

"In jurul acestor principii PDL poate fi deschis unor constructii politice, indiferent de simpatii si animozitati personale, prezente sau trecute," incheie Macovei.